AcasăLIFEZiua Culturii Naţionale | 173 de ani de la naşterea lui Mihai...

Ziua Culturii Naţionale | 173 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

spot_img

În acest an se sărbătoresc 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, cel mai mare poet român din toate timpurile. În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, se marchează Ziua Culturii Naționale, în onoarea sa, și sunt organizate numeroase evenimente culturale în întreaga țară.

Mihai Eminescu este considerat cel mai mare poet român din toate timpurile. Născut în 1850, în Botoșani, el a absolvit Liceul Gheorghe Lazăr din Iași și a continuat studiile la Viena, Berlin și Heidelberg. A început să scrie poezii încă din adolescență și a publicat primele sale poezii în reviste literare din Iași. În 1872, a debutat cu volumul „Sărmanul Dionis” și a continuat să publice poezii și proză în reviste literare din toată țara.

CITEŞTE ŞI: Bustul lui Eminescu dintr-un parc din Mehedinţi, vandalizat

Eminescu a fost un poet romantic, care a abordat teme precum dragostea, natura, miturile și istoria. Poeziile sale sunt cunoscute pentru profunzimea lor filozofică și pentru folosirea unui limbaj poetic de o mare frumusețe. De asemenea, el a introdus în poezia română forme noi, precum sonetul și elegia. Printre poeziile sale cele mai cunoscute se numără „Luceafărul”, „Mai am un singur dor”, „La mijloc de codru”, „Scrisoarea III” și „Ce te legeni, codrule”.

Eminescu a avut o viață personală complicată și a suferit de probleme de sănătate, inclusiv de o formă de sifilis. A decedat în 1889, la vârsta de 39 de ani. După moartea sa, opera sa a devenit rapid un simbol al naționalismului românesc și a devenit una dintre cele mai iubite și respectate personalități culturale din România. A fost declarat „Poetul Național” în 1935, iar ziua sa de naștere, 15 ianuarie, este sărbătorită ca „Ziua Culturii Naționale” în România.

Eminescu a avut un impact major asupra literaturii române, dar și asupra culturii românești în general, și este considerat unul dintre cei mai mari poeți români din toate timpurile. Opera sa continuă să fie citită și apreciată atât în România, cât și în întreaga lume.

CITEŞTE ŞI: Interlopul Clămparu a scris în închisoare o carte dedicată lui Mihai Eminescu

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri