AcasăACTUALVIDEO | Migranţi ascunşi în baxuri de polistiren, frigidere sau sicrie. DIICOT...

VIDEO | Migranţi ascunşi în baxuri de polistiren, frigidere sau sicrie. DIICOT a destructurat o reţea din Vâlcea, în urma unor percheziţii

spot_img

O reţea de trafic de migranţi, formată din români şi afgani, care activa în judeţul Vâlcea, a fost destructurată în urma a 16 percheziţii desfăşurate de procurorii DIICOT. Oamenii erau aduşi în România din ţări ale Orientului Mijlociu şi Îndepărtat, în condiţii mizere, fiind ascunşi în baxuri de polistiren, frigidere sau sicrie.

- Publicitate -

Potrivit anchetatorilor, la sfârșitul anului 2021, a fost constituit, pe raza județului Vâlcea, un grup infracțional organizat, format din cetățeni români și afgani, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, în vederea obținerii în mod facil a unor sume importante de bani, grup care a acționat până în prezent.

În vederea realizării scopului grupului infracțional, membrii acestuia au racolat, adăpostit și transportat migranți, care proveneau cu precădere din India, Pakistan și Bangladesh.


În vederea transportării migranților, au fost utilizate autotrenuri, remorci și autoutilitare, care erau proprietatea membrilor grupului infracțional organizat sau care erau utilizate de societățile comerciale, controlate de grupul infracțional organizat, având ca obiect principal de activitate transportul rutier de mărfuri.

Migranții erau ascunși printre mărfuri, respectiv între baxuri de polistiren, caserole și alte mase plastice, între sau în frigidere și în sicrie. În cazul unora dintre transporturi, viața migranților a fost pusă în pericol din cauza condițiilor de transport (spații închise ermetic, în care se respira cu dificultate, între mărfuri voluminoase, prost ancorate etc.).

„În această modalitate, sub pretextul efectuării unor transporturi de marfă, având ca destinație state din spațiul Schengen, au fost organizate, coordonate și efectuate mai multe transporturi de migranți în scopul trecerii frauduloase a frontierei de vest a României.


Pentru fiecare migrant, membrii grupului infracțional organizat au pretins și primit între 3.500 de euro și 5.000 de euro, sumele dobândite în această modalitate fiind ulterior împărțite între aceștia, în funcție de poziția deținută în ierarhia grupului și de gradul de implicare în activitatea infracțională și au fost investite, pentru a ascunde proveniența lor ilicită, în autoturisme de lux, imobile cu destinația de locuință și noi autovehicule de transport marfă”, transmit procurorii DIICOT.

Pe parcursul urmăririi penale, cu sprijinul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad, au fost documentate 10 transporturi prin intermediul cărora membrii grupului au încercat să scoată ilegal din România aproximativ 270 de migranți.

În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate în vederea indisponibilizării, până la acest moment, sumele de aproximativ 45.000 dolari, peste 40.000 euro, 70.000 de lei, 9.200 rupii ș.a.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 19 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

CITEŞTE ŞI: Percheziții domiciliare în 12 județe, între care Olt și Gorj, într-un dosar de delapidare dintr-un fond privat de pensii

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri