AcasăACTUALVâlcea: Trimişi în judecată de DIICOT pentru ţepe date pe internet. Postau...

Vâlcea: Trimişi în judecată de DIICOT pentru ţepe date pe internet. Postau false anunţuri de vânzare de maşini, în Cehia

spot_img

Trei persoane, cetăţeni români, au fost trimise în judecată, după ce în perioada 2019-2022 s-au ocupat cu fraude online în Republica Cehă. Suspecţii postau pe internet anunţuri de vânzare de autoturisme, apoi încasau bani de la potenţiali clienţi. Prejudiciul în acest caz este de 1,3 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de DIICOT, procurorii din Vâlcea au dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi, cetăţeni români (doi în stare de arest preventiv şi unul în stare de libertate), pentru constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals informatic în formă continuată şi spălarea banilor.

”În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2019, la iniţiativa a doi cetăţeni români şi a unui cetăţean ceh, a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat până în luna iunie 2022, în scopul fraudării, prin intermediul tranzacţiilor on line, a cetăţenilor din Republica Cehă”, precizează DIICOT.

CITEŞTE ŞI: Dincă a fost condamnat pentru crimele de la Caracal

Modul de operare era următorul: mai întâi postau, sub identităţi false, anunţuri fictive privind vânzarea unor autoturisme la preţuri convenabile pe platformele specializate în comerţul online din Cehia. În acest sens, în perioada 2019-2022 au fost create, prin introducerea de date informatice nereale, 28 de identităţi fictive ale unor presupuşi cetăţeni sloveni care ofereau spre vânzare autoturisme.

”Persoanele interesate, în special cetăţeni cehi, luau legătura telefonic sau prin intermediul e-mail-ului cu membrii grupului infracţional organizat, care le comunicau datele tehnice ale autoturismului, precum şi datele personale ale celui care apărea în calitate de vânzător, aspect de natură a crea convingerea că este vorba despre o persoană reală şi onestă. În cadrul discuţiilor purtate de către membrii grupului infracţional organizat cu persoanele interesate de anunţurile postate, a fost prezentat acelaşi motiv pentru vânzarea autoturismului (comercializarea autoturismului era necesară pentru ca pretinsul vânzător şi soţia acestuia, despre care se spunea că locuiesc în Germania, să acceseze subvenţiile oferite de statul german pentru achiziţionarea unui autoturism electric nou, sens în care aceştia trebuiau să înstrăineze autoturismul pe care îl deţineau în afara graniţelor acestui stat)”, se arată în comunicat.

În aceste condiţii, un membru al grupării de cetăţenie cehă îi contacta telefonic pe cei care erau interesaţi de anunţuri, cu care discuta în limba cehă şi se prezenta ca fiind soţia vânzătorului. În această modalitate, cumpărătorii cehi au fost induşi în eroare cu privire la realitatea tranzacţiei care urma să fie realizată.

”În plus, pentru a crea o aparenţă de siguranţă a tranzacţiei, se preciza că aceasta urma să fie desfăşurată prin intermediul unei companii germane de transport, companie care urma să garanteze tranzacţia şi să livreze respectivele autoturisme clienţilor. Persoanelor vătămate li se preciza că sumele necesare achiziţionării autoturismelor trebuiau virate într-un cont bancar german, despre care se menţiona că aparţine companiei germane de transport; în realitate, compania de transport nu a existat, site-ul acesteia fiind unul fictiv, creat de membrii grupului infracţional organizat în scopul inducerii în eroare a potenţialilor cumpărători, comunicările prin intermediul respectivului site fiind purtate de către membrii grupului; controlul asupra contului bancar în care erau încasate sumele de bani transferate de persoanele vătămate era realizat prin intermediul unor complici”, subliniază DIICOT.

Au fost prejudiciate prin această modalitate 181 de persoane, cetăţeni cehi, prejudiciul fiind în cuantum de aproximativ 1,3 milioane de euro.

În cauză a fost încheiat prin intermediul EUROJUST un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Cehia, care au efectuat urmărirea penală cu privire la activităţile desfăşurate de grupul infracţional organizat pe teritoriul acestui stat.

”Menţionăm faptul că în cauză au fost instituite măsuri asigurătorii asupra 2 autoturisme (în valoare de 60.000 de euro), 3 imobile şi asupra sumelor de 127.800 lei şi 33.900 euro”, se mai arată în comunicat.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Vâlcea, pentru soluţionare, potrivit news.ro.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri