AcasăACTUALUcraina, a şasea zi de război | Ultimele evoluţii de pe front

Ucraina, a şasea zi de război | Ultimele evoluţii de pe front

spot_img

Conflictul ruso-ucrainean intră în cea de a şasea zi. Satelitul Maxar arată acum că lungimea coloanei de blindate rusești de la nord de Kiev a crescut la 65 de kilometri. Bilanț oficial – 70 de militari ucraineni, uciși în bombardamentele de la Sumy.

Primarul din Sumy, oraș de 250 de mii de locuitori, aflat la NV de Harkov, spune că 70 de militari ucraineni au murit în bombardamentele de duminică asupra unității lor. Rușii au folosit lansatoare de rachete Grad, care fac un covor de bombe. Există de asemenea și victime civile.

Maxar informează că pozele făcute la nord de Kiev de satelitul său arată că lungimea uriașei coloane de blindate rusești a crescut acum la 65 de kilometri. În ultimele 24 de ore, aceasta s-a apropiat la 25 de kilometri de Kiev.

CITEŞTE ŞI: MAE recomandă românilor să plece din Rusia. Ce soluţii pune la dispoziţie

Bombardamentele catastrofale de la Harkov nu au fost singulare. Ucrainenii semnalează bombardarea unor zone rezidențiale aflate la SV de Kiev, precum și o tentativă de preluare a centralei electrice de la NE de oraș. Aceste acțiuni trebuie corelate cu raportarea mai multor tentative de întrerupere a alimentării cu energie electrică la Harkov și Mariupol, ceea ce sugerează că forțele ruse încearcă acum să determine plecarea populației din orașele țintă, pe care până acum nu au putut să le cucerească.

Incursiunile agresive și aparent lipsite de logică, pe care infanteria mecanizată (ușoară) a Armatei Ruse le-a făcut în Harkov și Kiev s-au soldat de fiecare dată cu pierderi semnificative și au arătat clar că, atâta timp cât populația și forțele de apărare (corp separat de armata regulată a Ucrainei) sunt pregătite să reziste, rușii nu vor putea duce cu succes un război urban care să determine controlul marilor orașe ucrainene.

Armata ucraineană s-a concentrat până acum pe distrugerea liniilor de aprovizionare ale rușilor și pe atacarea coloanelor de mecanizate care încearcă și inițial reușesc străpungeri ale frontului. Din cauza spațiilor relativ mari, aceste străpungeri nu sunt suficient de repede consolidate din spate și pe flancuri, formând “pungi” urbane pe care ucrainenii le închid și le distrug prin atacuri cu arme ușoare antitanc și cu drone.

În mod evident, armata ucraineană pune în aplicare o tactică pentru care s-a pregătit în anticiparea invaziei, aceasta fiind și cea mai cunoscută strategie de război asimetric (în care se întâlnesc forțe de magnitudine diferită). În plus, armata ucraineană anunță că pe unele fronturi a preluat inițiativa, lucru totuși greu de crezut.

Pe fronturile din Nord și Est sunt acum trei orașe mari în pericol de a fi încercuite – Kiev, Harkov și Cernihiv (ultimul, cu 250 de mii de locuitori). În sud, rușii au bombardat aparent inexplicabil portul comercial din Berdiansk, oraș cucerit ieri și în care locuitorii au desfășurat o manifestație de protest în fața consiliului muncipal ocupat de soldați ruși. Berdiansk era ultimul punct important înainte de Mariupol, iar încercuirea portului de la Marea Azov pare de acum o chestiune de ore.

Tot pe frontul de sud, dar spre est, Armata Rusă a atacat în noaptea de luni spre marți orașul Kerson, aflat pe malul vestic al Niprului, după ce ieri o parte a sa l-a depășit, ajungând până la Nikolaiev. Controlul Kersonului are sensul de a securiza liniile de aprovizionare pe sucat, în ceea ce pare o ofensivă spre Odesa. Obiectivul Odesa pare a fi cel mai întârziat dintre toate, dar forțele ruse controlează acum tot nordul Crimeei, până la Zaporizhzhia. În acest oraș se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu un total de șase reactoare operaționale. În acest moment nu este clar cine controlează centrala nucleară. Au existat informații că ar fi fost preluată de forțele ruse, negate apoi de ucraineni.

CITEŞTE ŞI: VIDEO | Actorul Sean Penn, pe frontul din Ucraina. Filmează un documentar despre invazia ruşilor

Volodimir Zelenski acuză Rusia de crime de război, după atacul asupra unor zone rezidențiale din Harkov.

”Astăzi, forțele ruse au tras cu brutalitate asupra Harkovului. A fost clar o crimă de război. Harkov este un oraș pașnic, există zone rezidențiale pașnice, fără facilități militare”, a declarat acesta.Statele Unite anunță că va expulza 12 diplomați de la sediul ONU, pe care îi acuză de spionaj. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Misiunii SUA la ONU, care spune că diplomații erau ”agenți de informații… care au abuzat de privilegiile lor de rezidență în SUA, angajându-se în activități de spionaj”.

Uniunea Europeană anunță că impune sancțiuni împotriva altor 26 de cetățeni ruși, inclusiv împotriva purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitry Peskov.

Lista include oligarhi și oameni de afaceri din sectorul petrolier, bancar și financiar, precum și membri guvernamentali, militari de nivel înalt și ”persoane care au contribuit la răspândirea propagandei anti-ucrainene”, a anunțat UE într-un comunicat. Pe lista sancțiunilor sunt incluși și oligarhii Alisher Usmanov, Petr Aven, Alexander Ponomarenko, bancherul Mihail Fridman, vicepremierul Dmitri Cernîșenko, alți membri ai guvernului rus și jurnalişti. Măsurile includ interdicții de călătorie, înghețarea activelor și interdicția de a pune fonduri la dispoziția persoanelor enumerate.

sursa: biziday

CITEŞTE ŞI: Negocierile dintre delegația ucraineană și cea rusă s-au încheiat, fără o concluzie finală

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri