AcasăACTUALTeodorovici se pregăteşte să-l înlocuiască pe Mugur Isărescu la BNR

Teodorovici se pregăteşte să-l înlocuiască pe Mugur Isărescu la BNR

spot_img

Cursa pentru viitorul post de guvernator al Băncii Naţionale s-ar da între Cristian Popa, fost viceguvernator BNR din partea PNL mai multe mandate şi instruit în bancă de actualul guvernator Mugur Isărescu, şi ministrul de Finanţe de azi, aflat la al treilea mandat de ministru în trei guverne diferite, Eugen Teodorovici.

Isărescu spune că se va retrage anul acesta pentru că împlineşte 70 de ani. Piaţa financiară externă spune că, fără continuitate în politica monetară pusă pe picioare de Isărescu, multe aspecte benefice ale economiei româneşti se pot clătina puternic, inclusiv ratingul de ţară, spun surse din piaţa financiar bancară.

Anul acesta expiră mandatul actualului Consiliu de Administraţie al BNR, iar atacurile împotriva celui mai longeviv guvernator din istoria băncilor centrale ale lumii au cunoscut un aplomb deosebit în ultimul an. Chiar dacă actualul guvernator a anunţat că nu mai vrea să mai aibă de-a face cu această funcţie, piaţa externă şi transformările cu care se va confrunta aceasta în următorii anii îl reclamă pe Mugur Isărescu în aceeaşi funcţie şi în aceeaşi reţea de relaţii externe pentru continuarea politicii monetare pe care acesta a început-o în România.

Nu doar trecerea la euro sau intrarea în spaţiul Schengen sunt provocările cu care trebuie să se confrunte guvernatorul bancii centrale al României acum. Cele mai importante sunt acum schimbările din politica financiară externă (se reia trendul de creştere al dobânzilor bancare) şi noile mişcări de fluxuri de capital, la care România ca ţară cu o economie deschisă este expusă. Practic, pericolele pe care le va avea de înfruntat România în următoarea perioadă sunt cele cu care a avut de-a face în momentul liberalizării fluxurilor de capital şi a liberei circulaţii a banilor, pe care Isărescu a manageriat-o foarte bine la vremea respectivă.

Tocmai de aceea, Occidentul îl vede în continuare pe el ca posibil guvernator al BNR pentru a asigura stabilitate într-o ţară cu diverse oscilaţii politice. Odată ce Mugur Isăresu a anunţat că se retrage, sau pur şi simplu ideea ca acest post devine dintr-o dată liber, a pus în mişcare nenumărate forţe politice sau acţiuni independente pentru ocuparea sa. Cu eleganţă şi discreţie, cum îi stă bine unui guvernator de bancă centrală, în cursă s-au înscris actualul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici şi fostul viceguvernator BNR, Cristian Popa. După cum am explicat mai sus, Mugur Isărescu va fi scos din ecuaţie ceva mai greu.

Eugen Orlando Teodorovici este un politician român, senator de Buzău și Tulcea din partea Partidului Social Democrat. A fost ministru al fondurilor europene și apoi al finanțelor publice în Guvernul Victor Ponta. În prezent este ministru al finanțelor publice în Guvernul Viorica Dăncilă.

Cu o experienţă de peste 16 ani în BNR şi trei mandate consecutive de viceguvernator BNR, Cristian Popa a fost şi reprezentantul României la BEi. În cadrul băncii centrale, Popa a fost responsabil cu politica monetară, stabilitatea financiară şi cu relaţiile internaţionale.

economica.net

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri