AcasăACTUALTeleorman - cel mai "bătrân" judeţ din ţară

Teleorman – cel mai „bătrân” judeţ din ţară

spot_img

Institutul Naţional de Statistică a furnizat o serie de date cu privire la vârsta medie a locuitorilor din judeţele României. Potrivit acestora cel mai „tânăr” județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este de 39 de ani, iar cel mai „bătrân” este Teleorman, unde vârsta medie se apropie de 47 de ani.

În judeţul Olt vârsta medie a locuitorilor este de 44,7 ani.

Din punct de vedere al ponderii cetăţenilor care au peste 65+ ani în totalul populație, cel mai „tânăr” judeţ este Ilfovul, unde seniorii reprezintă 13% din populație. Cel mai bătrân rămâne tot Teleorman, unde peste un sfert dintre locuitori au peste 65 de ani. În judeţul Olt 21,65 % dintre locuitori au peste 56 de ani.

În Europa, Italia este țara cea mai îmbătrânită, seniorii reprezentând puțin peste 23% din totalul populației. Comparativ, Teleormanul are peste 25% seniori.

Toate județele îmbătrânesc, fără excepție: atât cele cu un PIB/capita ridicat cât și cele mai sărace. Asistăm de asemenea la un fenomen interesant: deși intuiția îți spune că zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe iar zonele sărace au o natalitate mai mare și ar trebui să aibă o vârstă medie mai redusă, realitatea contrazice această prezumție.

Județele în care un locuitor din 5 are peste 65 de ani sunt: Teleorman (vârsta medie e de 46,5 ani, pondere seniori 25,88%) , Vâlcea (45,5 ani, pondere seniori 22,3%), Brăila (45,1 ani, cu 23,1% seniori), Hunedoara (45 ani, pondere seniori 22,65%), Olt (44,7 ani vârsta medie și o pondere a seniorilor de 21,65%), Caras-Severin (44,4 ani și ponderea seniorilor de aproape 23%).

Cele mai tinere județe Iași, Ilfov și Suceava, cu vârsta medie a locuitorilor de sub 40 de ani.

Decizii politice influenţate de vârsta populaţiei

De asemenea, îmbătrânirea populației împinge autoritățile locale, ale căror venituri depind de încasările din taxele și impozitele locale, să gestioneze cu dificultate presiunea fiscală asupra contribuabililor. Într-un județ foarte îmbătrânit cum e Teleormanul de pildă, nu poți crește taxele aplicate populației (majoritar pensionară) și ești nevoit să taxezi suplimentar puținele afaceri care au mai rezistat în zonă.

Iar de când vârsta a devenit un criteriu al opțiunilor politice (se știe că în majoritate, seniorii preferă soluții de stânga iar tinerii pe cele de dreapta), această divergență demografică devine esențială în alegerile care se apropie, potrivit HotNews.

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Reporter24
Reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul Reporter24.info a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia. Următorul pas în dezvoltarea iniţiativei jurnalistice regio-locale reprezintă intrarea în portofoliul agenţiei Thinkdigital, începând din luna mai 2021. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri