AcasăACTUALTelefoanele a mii de români, interceptate în ultimii doi ani, în baza...

Telefoanele a mii de români, interceptate în ultimii doi ani, în baza unor mandate de siguranţă naţională. Rezultatele, ţinute la SECRET

spot_img

În doi ani și jumătate, convorbirile a cel puțin 2.473 de persoane au fost interceptate de instituțiile de forță ale statului, fără ca acestea să prezinte un rezultat al acestui efort considerabil.

Mandatele de interceptare pe siguranța a națională a convorbirilor de orice fel se obțin la cererea serviciilor secrete, cu aprobarea procurorului general al României și cu autorizarea unui judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

CITEŞTE ŞI: Poliţia confirmă că maşinile folosite la Cariera Jilţ Sud a CE Oltenia nu aveau poliţă RCA valabilă. Au fost aplicate amenzi

PRESShub a întrebat Parchetul General câte dintre mandatele de siguranță națională, care au permis interceptarea convorbirilor emise în ultimii doi ani și jumătate, s-au materializat în dosare penale.

Cât se păstrează convorbirile?

Parchetul General a răspuns că informația este catalogată secret de stat, deși nu am cerut numele suspecților sau a celor urmăriți penal pentru trădare, spionaj, acte de terorism, acțiuni armate care urmăresc slăbirea puteriii de stat, sabotaj, numele celor care au vizat suprimarea sau ştirbirea suveranităţii, unităţii, independenţei statului, atentatori la viața demnitarilor, adică amenințările la siguranța națională cuprinse în legea 51/1991.

În plus, nimeni nu știe cine arhivează și cât timp sunt stocate aceste convorbiri.

Întrebările PRESShub, în baza liberului access la informațiile de interes public, au vizat două aspecte: „Câte dintre solicitarile venite din partea SRI și DGIPI privind autorizarea interceptarilor în baza unor mandate de siguranță națională în perioada 2020-2022 s-au concretizat prin constituirea de dosare penale?” și „(…) față de câte persoane a început urmărirea penală în urma interceptărilor convorbirilor dispuse de instanță, prin mijlocirea Parchetului General, în acelasi intervalul menționat?”.

continuarea articolului, în PRESShub

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri