Connect with us

TECH

Cum explică Facebook căderea aplicaţiilor sale de luni seara. Acuzaţii ale unei foste angajate

Publicat

în

Facebook a trecut printr-o pană majoră. Timp de șapte ore, miliarde de utilizatori nu au putut folosi rețeaua, nici Instagram, WhatsApp și Messenger. Compania și-a cerut scuze și a explicat că problemele au fost cauzate de o modificare defectuoasă a configurației serverelor sale.

Incidentul tehnic este cel mai mare înregistrat până acum. Este un eșec de pe urma căruia se estimează că firma lui Mark Zuckerberg a pierdut 7 miliarde de dolari, relatează digi24.ro.

Compania pierde și la capitolul reputație, la care deja este în suferință. Un fost manager tocmai a făcut dezvăluiri explozive. A transmis presei documente care ar demonstra, între altele, că Facebook alege profitul în detrimentul siguranței şi că a ascuns efectele Instagram asupra sănătății mintale a adolescenților.


Luni, acțiunile Facebook au scăzut cu 5%.

Fondatorul şi CEO-ul Facbook, Mark Zuckerberg a transmis utilizatorilor că îi pare rău pentru întreruperea care a afectat serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp, reluate după mai mult de şase ore.

“Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger revin acum online. Îmi pare rău pentru întreruperea de astăzi Ştiu cât de mult vă bazaţi pe serviciile noastre pentru a rămâne conectaţi cu oamenii la care ţineţi”, a scris Zuckerberg pe Facebook.


O astfel de situaţie nu a mai fost înregistrată din 2019, când întreruperea a durat aproximativ 14 ore.

Downdetector, care urmărește în timp real raportarea incidentelor și a problemelor legate de diverse servicii, a transmis că acesta a fost cel mai mare eșec pe care l-a văzut vreodată, cu 10,6 milioane de reclamații în întreaga lume, scrie BBC.

Facebook: Datele utilizatorilor nu au fost compromise

Facebook a explicat într-un articol care a fost cauza acestor probleme majore. Pe de altă parte, compania a spus că nu e nicio dovadă că datele utilizatorilor au fost compromise în timpul cât serviciile nu au funcționat.

Compania a susținut că unele modificări realizate la routerele din centrele de date au făcut practic cele patru servicii “invizibile” pentru restul utilizatorilor de internet.

Compania condusă de Mark Zuckerberg și-a cerut scuze față de utilizatorii afectați, făcând referire la milioanele de afaceri care utilizează rețelele sociale pentru a-și promova serviciile și produsele.

“Am lucrat cât de mult am putut pentru a restabili accesul, iar sistemele noastre sunt acum din nou puse în funcțiune. Cauza principală a acestei întreruperi a afectat, de asemenea, multe dintre instrumentele și sistemele interne pe care le folosim în operațiunile noastre de zi cu zi, complicând încercările noastre de a găsi și rezolva rapid problema.

Echipele noastre de ingineri au aflat că modificările de configurație pe routerele principale care coordonează traficul de rețea între centrele noastre de date au cauzat probleme care au întrerupt această comunicare. Această întrerupere a traficului de rețea a avut un efect în cascadă asupra modului în care comunică centrele noastre de date, întrerupând serviciile noastre.

Serviciile noastre sunt din nou online și lucrăm activ pentru a le readuce pe deplin la capacitate maximă. Credem că principala cauză a acestei întreruperi a fost o modificare defectuoasă a configurației. De asemenea, nu avem dovezi că datele utilizatorilor au fost compromise ca urmare a acestei perioade de nefuncționare.

Oamenii și companiile din întreaga lume se bazează pe noi în fiecare zi pentru a rămâne conectați. Înțelegem impactul pe care îl au aceste întreruperi asupra vieții oamenilor și responsabilitatea noastră de a ține oamenii informați cu privire la întreruperile serviciilor noastre. Ne cerem scuze tuturor celor afectați și lucrăm pentru a înțelege mai multe despre ceea ce s-a întâmplat astăzi, astfel încât să putem continua să facem infrastructura mai rezistentă”, a comunicat Facebook.

Multe întreruperi de acest fel se rezolvă destul de repede și sunt localizate rapid. Problema Facebook și a celorlalte servicii a fost globală și a dus la haos în sediul companiei, iar timpul îndelungat pentru rezolvare a fost neobișnuit.

Scandal în jurul Facebook. Acuzațiile unui fost manager

Problemele au apărut a doua zi după un interviu în care un fost angajat de pe Facebook care a făcut dezvăluiri explozive despre companie. Frances Haugen, fost manager de produs la Facebook în 2019, a divulgat zeci de mii de pagini de cercetare şi documente interne ale companiei deținute de Mark Zuckerberg. Platforma de socializare este acuzată că permite răspândirea urii, a violenței și dezinformării.

Într-un interviu pentru CBS, denunţătoarea a povestit că a decis să acţioneze, după ce a pierdut o persoană dragă din cauza teoriilor conspiraţiei. Frances Haugen a reclamat public faptul că gigantul nu a acţionat în timp util pentru a limita diseminarea conţinutului de ură, violenţă şi dezinformare şi cum directorii săi au încercat să ascundă dovezile în acest sens.

În urmă cu aproximativ o lună, Haugen a depus cel puţin opt plângeri la Securities and Exchange Commission, susţinând că Facebook ascunde investitorilor şi publicului rezultatele cercetărilor privind neajunsurile sale. De asemenea, ea a transmis aceste documente către Wall Street Journal, care a publicat o investigaţie, arătând că Facebook era conştient de probleme.

Frances Haugen: Nimeni din afara Facebook nu știe ce se întâmplă în Facebook

Haugen va depune mărturie, marţi, în faţa Subcomitetului Senatului pentru protecţia consumatorilor, siguranţa produselor şi securitatea datelor. “Am văzut o mulţime de reţele sociale, dar Facebook este mai rău decât orice am văzut până acum”, a spus Haugen.

Haugen a declarat pentru CNN că Facebook ar putea “să o distrugă” din cauza acestor acuzații.

“Cred că ceea ce am făcut a fost corect și necesar pentru binele comun – știu și că Facebook are resurse infinite, pe care le-ar putea folosi pentru a mă distruge. Am făcut asta pentru că am înțeles un adevăr înspăimântător: aproape nimeni din afara Facebook nu știe ce se întâmplă în Facebook”, a adăugat ea.

Haugen, în vârstă de 37 de ani, a fost manager în cadrul companiei în care a lucrat din 2019. Anterior, ea a lucrat și pentru alți giganți din tehnologie, inclusiv Google și Pinterest.

CITEŞTE ŞI: Studiu: Aplicațiile YouTube, TikTok și WhatsApp în topul preferințelor copiilor

Print Friendly, PDF & Email

TECH

Schimbări anunţate de Facebook împotriva hărțuirii. Jurnaliștii și activiștii vor fi considerate persoane publice ,,involuntare”

Publicat

în

Facebook va schimba regulile legate de atacarea persoanelor publice pe platformele sale şi va considera că activiştii şi jurnaliştii sunt persoane publice ”involuntare”, mărind protecţiile faţă de hărţuire şi bullying orientate spre aceste grupuri, a afirmat directorul companiei pentru siguranţă globală, într-un interviu acordat în această săptămână.

Compania, care acum permite comentarii mai critice la adresa persoanelor publice, comparativ cu cele la adresa persoanelor private, îşi schimbă abordarea în privinţa hărţuirii jurnaliştilor şi a ”apărătorilor drepturilor omului”, despre care afirmă că sunt în atenţia publică din cauza activităţii lor şi nu a faptului că sunt persoane publice, scrie G4Media.

Facebook este urmărită atent de parlamentari şi autorităţi de reglementare la nivel mondial în privinţa practicilor de moderare a conţinutului şi a faptelor dăunătoare legate de platformele sale. Documentele puse la dispoziţie de o informatoare, fostă angajată a Facebook, au stat la baza unei audieri a acesteia în Senatul SUA, săptămâna trecută.


Modul în care Facebook, care are circa 2,8 miliarde de utilizatori activi lunari, tratează persoanele publice şi conţinutul publicat de acestea a fost supus unor dezbateri intense. În ultimele săptămâni, sistemul de verificare încrucişată, care, potrivit Wall Street Journal, are ca efect exceptarea unor utilizatori cunoscuţi de la regulile Facebook, a fost în centrul atenţiei.

Facebook face diferenţa între persoanele publice şi persoanele private în protecţiile aplicate discuţiilor online: de exemplu, utilizatorii pot cere moartea unei celebrităţi în discuţiile de pe platformă, atâta timp cât nu dau tag sau nu îi menţionează direct numele. Utilizatorii nu pot cere moartea unei persoane private sau a unui jurnalist, potrivit politicilor Facebook.

Compania a refuzat să ofere o listă cu alte persoane publice involuntare, dar a arătat că acestea sunt evaluate de la caz la caz.


Facebook a afirmat în acest an că va elimina conţinutul care celebrează, apreciază sau îşi bat joc de moartea lui George Floyd, acesta fiind considerat persoană publică involuntară.

Directorul pentru siguranţă al companiei, Antigone Davis, a spus că Facebook extinde şi tipurile de atacuri care nu vor fi permise împotriva persoanelor publice de pe platformele sale, în cadrul unui efort de a reduce atacurile disproporţionate împotriva femeilor, persoanelor de culoare şi comunităţii LGBTQ.

Facebook nu va mai permite conţinutul sexualizat grav şi nedorit, cum ar fi imaginile modificate în photoshop sau desenate, sexualizate într-un mod peiorativ, sau atacurile negative directe legate de aspectul unei persoane, de exemplu, din comentariile din profilul unei persoane publice.

CITEȘTE ȘI: Fosta angajată Facebook, Frances Haugen, audiată în Congres despre pericolul platformei

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

TECH

Fosta angajată Facebook, Frances Haugen, audiată în Congres despre pericolul platformei

Publicat

în

Nervozitate în Congres, după depoziția lui Frances Haugen, fostă director în cadrul Facebook. Ea a dezvăluit practicile companiei de a pune profitul mai presus de siguranța utilizatorilor. Cere legiferarea activității platformelor de socializare, după modelul companiilor care produc țigări.

În timpul unei audieri în subcomisia pentru Comerț a Senatului, avertizoarea de integritate Frances Haugen a arătat că Facebook știe exact cum să izoleze discursul urii de pe platformă și este conștientă că Instagram produce dependență și afectează psihic adolescenții, dar “nu va face modificările necesare, deoarece au pus profiturile lor astronomice mai presus decât oamenii. Este nevoie de acțiune în Congres”, a spus Haugen, potrivit biziday.ro.

Fost director exact la divizia de contracarare a dezinformării, femeia a părăsit compania lui Mark Zuckerberg cu zeci de mii de documente confidențiale, care arată inclusiv impactul platformelor asupra utilizatorilor. Aceste documente au constituit inițial sursa secretă a unei anchete Wall Street Journal, iar apoi au ajuns pe masa senatorilor americani.


Depoziția lui Frances Haugen a creat o adevărată furtună, parlamentarii ambelor partide americane reacționând dur împotriva companiei lui Zuckerberg, cerând autorităților de reglementare să investigheze acuzațiile potrivit cărora platformele de socializare dăunează sănătății mintale a copiilor.

“Atâta timp cât Facebook funcționează în umbră, ascunzându-și cercetările de sub controlul publicului, este inexplicabil”, a spus Haugen, fost manager de produs al echipei de dezinformare civică a Facebook. Ea a părăsit compania de aproape 1 trilion de dolari cu zeci de mii de documente confidențiale.

Senatorul Dan Sullivan, republican, s-a declarat îngrijorat de modul în care Facebook și subsidiarele sale precum Instagram au afectat sănătatea mintală a copiilor. “Vom privi în urmă peste 20 de ani și ne vom întreba – Oare ce dracu a fost în capetele noastre?”


Câteva ore mai târziu Zuckerberg a reacționat. Într-o postare pe Facebook, el și-a apărat compania, spunând că acuzațiile sunt în contradicție cu obiectivele Facebook. “Argumentul că promovăm în mod deliberat conținut care îi întărâtă pe oameni, pentru a face profit, este profund ilogic”, a scris el. “Facem bani din publicitate, iar agențiile ne spun în mod constant că nu vor anunțurile lor lângă conținut dăunător sau de ură. Și nu cunosc nicio companie de tehnologie care să își propună să construiască produse care să îi facă pe oameni să fie supărați sau deprimați.”

În postarea sa, Zuckerberg mai arată că parlamentarii americani ar trebui să actualizeze regulile privind vârsta legală de la care adolescenții pot utiliza serviciile de internet, dar și modul de verificare al acestei vârste, precum și acordul părinților.

CITEȘTE ȘI: Datele personale a 1,5 miliarde de utilizatori Facebook, vândute pe darknet

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

TECH

Windows 11, disponibil în întreaga lume prin upgrade gratuit. Ce noutăți aduce

Publicat

în

Windows 11 a devenit disponibil în întreaga lume, începând de marți, prin upgrade gratuit, pe computerele Windows 10 eligibile și pe computerele noi care au Windows 11 pre-instalat.

Actualizarea gratuită la Windows 11 începe așadar din data de 5 octombrie, iar procesul va fi unul etapizat și controlat. Având în vedere experiența anterioară, de la lansarea Windows 10, Microsoft afirmă că vrea să se asigure că le oferă utilizatorilor cea mai bună experiență posibilă, iar acest lucru presupune ca noile dispozitive eligibile să primească actualizarea mai întâi. Ulterior, actualizarea va fi implementată și pe dispozitivele de pe piață, pe baza modelelor de inteligență artificială care iau în considerare eligibilitatea echipamentelor hardware, valorile de fiabilitate, vechimea dispozitivelor respective și alți factori care influențează procesul de actualizare a sistemului de operare, potrivit economedia.ro.

Compania se așteaptă ca până la jumătatea anului 2022 toate dispozitivele eligibile să poată face upgrade gratuit la Windows 11, iar utilizatorii care dețin un computer cu Windows 10 eligibil pentru actualizare vor fi anunțați prin Windows Update atunci când își vor putea actualiza sistemul de operare.


De asemenea, aceștia pot verifica dacă Windows 11 este disponibil pentru dispozitivele pe care le folosesc, accesând Setări>Actualizare Windows și selectând opțiunea Verificare actualizări.

Windows 11 are un nou buton Start şi un nou meniu Start, aliniate pe centrul taskbar-ului. Tot centrate vor fi şi pictogramele plasate pe taskbar.

Meniul Start include aplicaţiile şi documentele recente, alături de o bară de căutare – şi acestea aliniate central. Au dispărut din meniul Start aşa-numitele Live Tiles, care afişau în timp real informaţiile furnizate de aplicaţii.


Noul design seamănă izbitor cu ceea ce trebuia să fie Windows 10X, versiunea de Windows care gândită să concureze cu Chrome OS, dar la care Microsoft a renunţat în final. De altfel, Microsoft a anunţat anterior că unele caracteristici ale lui Windows 10X vor fi mutate în Windows 11.

Vor exista îmbunătăţiri şi pe partea de performanţă. Una dintre acestea este reducerea cu 40% a dimensiunii update-urilor, care vor fi instalate mai eficient, în fundal.

Soluţia de comunicare video lansată în plină pandemie de Microsoft, Teams, va fi integrată în Windows 11 şi, mai mult, va fi plasată pe taskbar în mod implicit.

Widget-urile revin în centrul atenţiei odată cu Windows 11, însă vor fi diferite de vechea iteraţie. Conform Microsoft, acestea vor fi fluxuri personalizate de informaţii (ştiri, vremea, hărţi etc.), create cu ajutorului AI-ului.

Noul sistem de operare va prelua şi funcţii pentru gaming şi video de la Xbox, precum auto HDR, care va activa contrastul dinamic pentru monitoarele compatibile.

Tot de Xbox va fi preluată şi funcţia DirectStorage, care va scădea timpii de încărcare a jocurilor în cazul mediilor de stocare SSD care folosesc NVMe sau interfeţe mai noi.

Din sistemul de operare va face parte şi Xbox Game Pass, care include xCloud. Asta înseamnă că utilizatorii vor putea folosi aplicaţia Xbox pentru streaming de gaming.

O noutate altă noutate este Snap Groups – posibilitatea de a grupa şi deschide împreună mai multe aplicaţii plasate pe taskbar.

Aşa cum s-a vehiculat şi anterior, magazinul Microsoft Store va găzdui şi aplicaţii Win32, pe lângă aplicaţiile UWP (Universal Windows Platform). Asta înseamnă că programe precum Chrome sau Firefox vor putea fi publicate de către dezvoltatori în magazinul oficial de aplicaţii.

CITEȘTE ȘI: Datele personale a 1,5 miliarde de utilizatori Facebook, vândute pe darknet

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.