AcasăACTUALTaxa pe ambalaje, plătită din toamnă. Sistemul va fi obligatoriu pentru toate...

Taxa pe ambalaje, plătită din toamnă. Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele

spot_img

Taxa pe ambalaje va fi implementată din toamnă. Guvernul a aprobat o OUG cu măsuri pentru implementare a sistemului de garanţie returnare pentru ambalaje nereutilizabile. Potrivit documentului, Ministerul Mediului va putea înfiinţa societăţi pe acţiuni pentru a gestiona acest sistem.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o OUG pentru reglementarea unor măsuri de implementare a sistemului de garanţie returnare pentru ambalaje nereutilizabile, precum şi modificarea unor acte normative, scrie România Tv.

”Noile reglementări introduse de actul normativ vor da posibilitatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să înfiinţeze societăţi pe acţiuni, cu participarea statului la capitalul social, ca acţionar unic. De asemenea, este prevăzută situaţia în care poate participa la capitalul social al unei societăţi existente nou-înfiinţate la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar, conform prevederilor HG privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile”, anunţă Executivul, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, din veniturile proprii ale Administraţiei Fondului pentru Mediu, se vor putea asigura fonduri pentru înfiinţarea unor societăţi sau pentru participarea la capitalul social al unora existente sau nou-înfiinţate ori majorarea capitalului social al societăţilor la care MMAP exercită, în numele statului, calitatea de acţionar.

”Mai exact, se reglementează posibilitatea MMAP de a putea participa la capitalul social al societăţii comerciale pe acţiuni care va îndeplini rolul de administrator al sistemului de garanţie-returnare, din bugetul AFM”, a mai precizat Guvernul.

CITEȘTE ȘI: Au fost stabilite noi reguli pentru ocuparea posturilor de conducere în sistemul de sănătate

Magazinele alimentare de toate dimensiunile vor fi obligate să primească sticle goale de la populație și să-i plătească garanția, printr-un sistem de garanție-returnare (SGR) decis de Guvern, dar care va fi finalizat abia în octombrie 2022.

Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern care reglementează sistemul garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), a anunțat marți Ministerul Mediului.

Acest sistem presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România.

„Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri” – subliniază Ministerul Mediului.

Prevederile sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Conform sistemului garanție-returnare cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.

Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja.

Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, comercianți, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului cu un procent de 20%.

După selectarea operatorului național de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului 2022.

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri