AcasăACTUALTaxa de cogenerare creşte semnificativ, mai ales pentru centralele pe cărbune

Taxa de cogenerare creşte semnificativ, mai ales pentru centralele pe cărbune

spot_img

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a publicat un ordin (69/2019) prin care creşte semnificativ contribuţia pentru cogenerarea eficientă penru centralele electrotermice care furnizează agent termic populaţiei. Taxa este plătită, în facturi, de toţi consumatorii de electricitate din România.

Noul ordin ANRE face, ca şi cel vechi, o diferenţiere a contribuţiei între centralele de cogenerare care asigură energia termică pentru consumul populaţiei şi cele care furnizează pentru non-casnici.

Contribuţia va crește pentru a îngloba şi costurile producătorilor cu certificatele de emisii de dioxid de carbon (al căror preţ a crescut exponenţial în ultimii doi ani), creşte semnificativ pentru centralele din prima categorie. Şi nici aici creşterea nu este uniformă. Spre exemplu, în primul an de funcţionare a schemei, bonusul de cogenerare pentru centralele care funcţionează cu combustibili solizi (deci în special cărbune) este de 290 de lei/MWh. Vechea valoare a bonusului este de 226 de lei, deci avem o creştere de 28%, adică 64 de lei/MWh.

Pentru centralele care folosesc gaz în cogenerare pentru a furniza energia termică pentru populaţiei şi sunt racordate direct la reţeaua Transgaz, bonusul este, acum, de 217 lei/ MWh (central construite înainte de 2016, adică majoritatea). În vechea schemă, bonsul era de 194 de lei. Aşadar o creştere de 23 de lei, sau aproape 12%.

Creşterea mai mare pentru cărbune este explicabilă prin faptul că aceste centrale emit mai mult, deci au nevoie de mai multe certificate de CO2, care sunt scumpe.

Şi pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru non-casnici, contribuţia creşte. Pentru cele pe cărbune, creşterea este, în primul an al schemei, de la 98 de lei/ MWh până la 118 lei (deci plus 20 de lei, adică 20%) iar pentru (spre exemplu) centrale pe gaz alimentate direct din reţeaua Transgaz, bonusul creşte de la 156 de lei la 173 de lei, deci vom avea un plus de 17 lei/ MWh, sau aproape 11%.

economica.net

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri