AcasăECONOMIESuedezii de la IKEA nu găsesc oameni să deschidă magazinul din Timişoara....

Suedezii de la IKEA nu găsesc oameni să deschidă magazinul din Timişoara. Ce salarii oferă

spot_img

Aşteptată cu nerăbdare de mulţi potenţiali clienţi, deschiderea Ikea de la Timişoara întârzie, deşi construcţia este finalizată. S-a vorbit că se va deschide de sărbători, apoi s-a avansat sfârşitul lunii februarie, pentru ca acum să se vehiculeze tot mai mult ideea că inaugurarea va avea loc, cel mai probabil, în vară. Cauza principală constă în deficitul de forţă de muncă, Ikea nereuşind să găsească, îndeosebi, angajaţi necalificaţi pentru muncă în depozit, relatează ZiarulTimisora.ro.

Motivul salarial ar putea reprezenta o cauză a dezinteresului posibililor angajaţi. Deşi Ikea nu deconspiră oficial sumele propuse, cei care au fost la interviuri au făcut publice ofertele primite. În general, după spusele acestora, se oferă un salariu net de 2.000 de lei, la care se adaugă tichete de masă în valoarea de 20 de lei pe zi, precum şi bani pentru transport, adică 150 de lei pe lună. Făcând un calcul simplu, la o medie de 21 de zile lucrătoare, reiese un total de 2.570 de lei pe lună, incluzând şi banii pentru transport, pentru că firma nu asigură aşa ceva.

Concret, mult-lăudata firmă Ikea, care are profituri colosale, oferă cu 100 de lei peste salariul minim pe economie, în condiţiile în care se lucrează în ture şi se pierde timp îndelung cu deplasarea la serviciu! Dacă e să ne raportăm la venitul mediu, salariul de la Ikea este şi mai batjocoritor: suma medie în România este de 4.008 lei, cee ce înseamnă că o persoană care se angajează la Ikea va primi jumătate dintr-un salariu mediu, scrie sursa citată.

În aceste condiţii, nu este de mirare de ce compania nu reuşeşte să găsească angajaţi, timişenii nefiind dispuşi să lucreze pe asemenea sume derizorii.

Declaraţie IKEA

Ulterior publicării articolului, reprezentanţii IKEA au transmis către Reporter 24 următoarea declaraţie:

Pentru IKEA, bunăstarea angajaților noștri reprezintă o prioritate după care ne ghidăm în tot ceea ce facem. Astfel, ne-am luat angajamentul să oferim un sistem de salarizare corect, incluziv și competitiv pentru toți colegii noștri, iar din acest motiv nu există angajați în echipa noastră care să primească salariul minim pe economie. Salariile oferite de IKEA sunt stabilite în baza unui studiu amănunțit, care include un proces de evaluare a pieței din zona respectivă.

Salariul net pentru colegii noștri din Timișoara pornește de la 3.000 de lei lunar fix, acesta incluzând tichetele de masă și decontarea lunară a transportului. În funcție de turele în care lucrează, angajații noștri primesc sporuri de weekend și de noapte, astfel adăugându-se o valoare adițională cuprinsă între 10% sau 35% la salariul lor final. În plus, dorim să ne respectăm angajamentul de a veni în sprijinul colegilor noștri cu cât mai multe beneficii adiționale posibile. Printre aceste beneficii se găsesc serviciile medicale gratuite, prin intermediul abonamentelor medicale private sau a asigurării de sănătate, fond de pensie privată, programul de bonus anual IKEA, indemnizația pentru work from home, voucherele de vacanță, cadourile pentru zilele de naștere și aniversările de muncă, reducerile de 15% la majoritatea produselor IKEA din magazinele din România, dar și reduceri în valoare de 30% la produsele din Magazinul cu Produse Suedeze și la aproape 2.000 de produse de amenajare a locuinței și de economisire a energiei în magazinele IKEA din toată țara. Totodată, amintim beneficii precum sprijin parental adițional, cum ar fi o lună de vacanță suplimentară față de cea prevăzută de lege pentru tați, astfel încât ei să o poată fi alături de copiii lor de îndată ce partenerele lor se întorc la muncă, precum și posibilitatea ca mamele și tații să lucreze o lună part-time, atunci când revin din concediul parental și să primească salariu pentru muncă full-time, precum și multe altele.

Construcția unui magazin IKEA este un proiect complex, care poate fi influențat de o serie de factori externi. Procesul de recrutare în masă, demarat la 1 februarie 2023, nu a influențat în niciun fel planurile de deschidere a magazinului.

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri