AcasăACTUALSTUDIU | Consumul de ciuperci este benefic pentru sănătatea noastră mintală

STUDIU | Consumul de ciuperci este benefic pentru sănătatea noastră mintală

spot_img

„Toate ciupercile comestibile conțin o cantitate semnificativă de nutrienți. Ele conțin vitaminele B, carotenoizi, steroli, provitamina D3, acizi grași nesaturați valoroși, polizaharide din grupul beta-glucanilor, care întăresc sistemul imunitar, iar fiecare tip de ciupercă furnizează substanțe benefice pentru sănătate și curative caracteristice unei anumite specii”, spune profesoara Bożena Muszyńska de la Catedra și Departamentul de Botanică farmaceutică, Facultatea de Farmacie, Colegiul Medical al Universității Jagiellone. Toate ciupercile comestibile au proprietăți curative.

Un studiu publicat în urmă cu câțiva ani în „Journal of Affective Disorders” a constatat că ciupercile au proprietăți antidepresive și ameliorează episoadele de depresie.

CITEŞTE ŞI: STUDIU | Gânditul este „dureros” și ne obosește

Dar pentru a avea acest efect, trebuie consumate în mod regulat. În Japonia, pacienților care sufereau de depresie li s-au servit ciuperci zilnic timp de o lună, observându-se o reducere semnificativă a depresiei.

Alcoolul ne ucide, dar ne prefacem că nu vedem consecințele

Slovacia a fost profund impresionată de un tragic accident de circulație cauzat de un șofer beat care a ucis cinci tineri. Politicienii au venit imediat cu propuneri cum ar fi sancțiuni mai dure sau confiscarea autovehiculelor, dar oare asta ar fi soluția? „Masa critică a societății este în mod clar pro-consumator. Nu pledez pentru o societate abstinentă, însă alcoolul este văzut, la nivel de societate, ca parte a vieții cotidiene și nu ca ceva de consumat doar cu moderație, adică ocazional, atunci când nu sunt bolnav, când nu lucrez, în cantități mici”, explică Ľubomír Okruhlica, directorul Centrului pentru tratarea dependenței de droguri din Bratislava.

Alcoolul este foarte periculos chiar și pentru cei care nu consumă băuturi alcoolice, putând cauza chiar moartea ca urmare a agresiunii sau a comportamentelor riscante.

„Dacă ne dorim o societate mai civilizată și mai sigură, este necesar să reducem cantitatea de alcool consumat și astfel vom diminua și consecințele. Acest lucru nu se poate realiza fără a lua măsuri”, a adăugat el.

Surse: Deník N, Slovacia şi Newsweek, Polonia

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri