AcasăRECOMANDATESportivii români şi dopajul: De la Andreea Răducan, la Adrian Mutu

Sportivii români şi dopajul: De la Andreea Răducan, la Adrian Mutu

spot_img
- Ştirea ta -spot_img

Simona Halep, care a fost suspendată provizoriu vineri după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat, este ultimul nume de pe o listă de sportivi români care au fost sancționați pentru dopaj în ultimele decenii, scrie News.ro

În anul 2000, la  Jocurile Olimpice de la Sydney, sportul românesc primea o lovitură importantă: patru dintre sportivii tricolori participanţi la Olimpiada din Australia erau suspendaţi pentru dopaj: Andreea Răducan (gimnastică), Mihaela Melinte (atletism), Traian Cihărean şi Adrian Mateaş (haltere).

CITEŞTE ŞI: VIDEO. Jurnalistul Radu Banciu, reacţie la cazul Simona Halep: Nu suntem o naţiune care să-şi permită să dea jos de pe piedestal astfel de personaje

Andreea Răducan a fost testatată pozitiv cu pseuodoefedrină, iar Comitetul Olimpic Internațional i-a retras medalia de aur. De vină a fost o pastilă pentru răceală, Nurofen, pe care a luat-o la indicația medicului lotului național. Pastila conținea și substanța interzisă.

În 2004 a venit rândul fotbalului, odată cu suspendarea jucătorului de la FC Braşov, Nicolae Grigore.

CITEŞTE ŞI: Halep, suspendată provizoriu după ce a fost depistată cu o substanţă interzisă: “Mă simt bulversată total şi trădată”

Apoi, în toamna anului 2004 a explodat cazul ”Adrian Mutu / Chelsea”, în care atacantul român era suspendat după ce consumase cocaină. A fost suspendat 7 luni și amendat cu 20.000 de lire sterline.

Cu un an înainte, fusese transferat de Parma în schimbul a peste 20 de milioane de euro. Tot Mutu a mai fost suspendat 9 luni odată în anul 2010, pe când evolua la AC Fiorentina. Atunci, a fost depistat pozitiv cu sibutramină.

2013 a adus suspendarea halterofililor Răzvan Martin şi Gabriel Sîncrăian, după Europenele din Albania, unde aceştia cuceriseră medalii.

CITEŞTE ŞI: Roxadustat, substanţa la care a fost depistată pozitiv Simona Halep, stimulează oxigenarea în sânge. Cum poate fi procurată

În anul 2014 au urmat suspendări pentru halterofila Loredana Toma şi pentru luptătoarea Estera Dobre.

În 2016 au fost suspendaţi biatlonista Eva Tofalvi, atleta Mirela Lavric, dar şi întregul lot de kaiac-canoe al României, care a fost interzis timp de un an din toate competiţiile, din cauza ”dopajului sistematic”.

După Jocurile Olimpice de la Rio, a fost depistat pozitiv halterofilul Gabriel Sîncrăian – care a pierdut bronzul la haltere, categoria 85 kg şi a fost suspendat pentru opt ani din activitatea competiţională.

Răzvan Martin şi Roxana Cocoş au fost descalificaţi retroactiv de la Jocurile Olimpice Londra 2012, unde cuceriseră medalii. Descalificarea a fost dictată în anul 2020, după ce eșantioanele lor de urină au fost analizate din nou.

Tot anul 2020 a adus noi suspendări în fotbal, implicaţi fiind jucătorii Astrei Giurgiu, Takayuki Seto, Alex Ioniţă şi Kehinde Fatai.

Şi boxerul Lucian Bute a trecut printr-un scandal legat de dopaj, în 2016, dar el a fost iertat de către Comisia de box şi wrestling din Washington DC şi a revenit în ring în anul 2017, potrivit news.ro.

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri