AcasăACTUALŞoferii vor putea face ONLINE constatarea amiabilă, la accidente

Şoferii vor putea face ONLINE constatarea amiabilă, la accidente

spot_img

Constatarea amiabilă electronică, anunţată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe 27 mai 2022, ar putea fi posibilă începând cu data de 15 octombrie 2022, potrivit unor surse din piaţa financiară.

Constatarea amiabilă electronică, într-o lume tot mai digitalizată, este o necesitate. Odată cu această po­si­bi­litate, şoferii vor putea completa mult mai rapid formularul de constatare amiabilă direct de pe telefon, iar în acelaşi timp, asigurătorii care practică RCA vor avea acces pentru a prelua şi instrumenta mult mai rapid dosarele de daună.

„În cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate şi semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul“, conform noilor reglementări.


CITEŞTE ŞI: ANCHETĂ în cazul plagiatului lui Ciucă. Procurorii vor să vadă cum s-a făcut repartizarea aleatorie a dosarului

Biroul Asigurătorilor Autovehicule din România (BAAR) şi asigurătorii RCA sunt cei care dezvoltă şi care vor administra soluţiile tehnice şi vor stabili de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispoziţiilor legale privind ges­tionarea riscurilor operaţionale generate de sistemele informatice utilizate de entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF, conform actului normativ.

Noi reguli la RCA după 10 septembrie


Polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru autovehicule RCA vor funcționa după alte principii începând cu 10 septembrie.

Polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru autovehicule RCA vor funcționa după alte principii începând cu 10 septembrie, când intră în vigoare Norma 18/2022 a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), iar trei dintre acestea sunt foarte importante din perspectiva consumatorilor și a potențialilor păgubiți din accidente rutiere, scrie DCNews.

În primul rând, documentul ASF prevede introducerea conceptului de ”primă netă de cheltuieli de distribuție”, așa că, în funcție de modul de achiziționare, fizic sau online, proprietarii de autovehicule vor avea posibilitatea de a cumpăra RCA la prețuri diferite, chiar și de la același asigurător.

CITEŞTE ŞI: Proiectil neexplodat, găsit la subsolul unei grădiniţe. Copiii şi educatoarele, evacuaţi

Și asta pentru că online costurile sunt mai mici față de vânzarea prin brokeri sau agenți, iar în mod logic asigurările RCA cumpărate online vor fi cu câteva procente mai ieftine.

În conformitate cu noile reguli RCA constatarea amiabilă de accident se va putea face pe formular electronic, iar prețurile polițelor vor putea fi diferite la aceeași companie de asigurări.

Apoi, foarte important, formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor RCA va putea fi completat și electronic, nu doar pe hârtie ca în prezent.

Norma ASF prevede că formularul electronic de ”constatare amiabilă de accident“ va avea același model și informații ca cel tipărit și va avea aceeași valoare juridică. În cazul completării electronice a acestui formular, datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, vor fi preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.

Șoferii vor scăpa astfel de completarea formularului tipărit, inclusiv de realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație va reda dinamica accidentului, cu ajutorul sistemului GPS.

surse: dcnews.ro şi alba24.ro

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri