AcasăECONOMIESindicatele acuză că s-a pregătit închiderea Alro Slatina: S-a crescut artificial prețul...

Sindicatele acuză că s-a pregătit închiderea Alro Slatina: S-a crescut artificial prețul la energie pentru o anumită categorie de consumatori

spot_img

Sindicaliştii din cadrul Alro Slatina fac acuzaţii grave, în plină criză energetică în urma căreia Uzina de aluminiu ar putea să oprească de tot producţia.

Preşedintele Sindicatului Aluministul, Constantin Popescu, acuză că a existat o acţiune premeditată pentru închiderea Alro Slatina.

„Așa cum arată lucrurile în economia țării guvernele liberale au premeditat închiderea Alro Slatina pentru a se putea compensa reducerea cantității de energie produse. Ca să fim și mai clari: guvernul a planificat închiderea ALRO deoarece consuma aproximativ 10% din energia electrică produsă în România. Cum putea face acest lucru fără a genera un scandal imens: a crescut artificial prețul la energie pentru o anumită categorie de consumatori. La aceste prețuri Alro nu mai poate produce competitiv, asta înseamnă că închiderea planificată a reușit, am mai distrus o ramură importantă a economiei naționale”, transmite sindicalistul.

CITEŞTE ŞI: Percheziţii la falşi pensionari, care au luat sute de împrumuturi de la mai multe CAR-uri din ţară

Acesta face trimiteri către politica de economisire a energiei.

„România și-a închis în ultimii 4 ani aproximativ 30% din unitățile de producție a energiei electrice dar fără a se pune nimic în loc și fără a scădea natural consumul de energie al țării. Așa că s-a ajuns la situația în care consumurile au depășit pe alocuri și cu 30% producția. În medie însă depășirea producției de către consum este undeva la 10%-15%. Valoarea este una colosală. De unde să tai peste noapte zeci de mii de firme sau să pui consumatorul să își modifice stilul de viață? Prea mulți factori implicați, prea multe nemulțumiri. Așa că se merge pe cea mai simplă soluție: închidem cel mai mare consumator de energie și în acest fel am rezolvat o problemă majoră fără să ne aruncăm în cap întregul popor”, arată Constantin Popescu.

Sindicaliştii trag un semnal de alarmă privind sistemul energetic naţional.

„Dacă ALRO se închide și asta este o chestiune clară, sistemul energetic național se echilibrează. De ce au închis centralele electrice nu știm, fără a pune altele în loc. Dar aceasta este astăzi situația. Un sistem energetic unde se consuma mai mult decât se produce nu poate funcționa: circuitele se ard, cablurile explodează, tablourile și transformatoarele din sistemul național cedează. Tocmai de aceea închiderea ALRO a devenit o urgență. Problema s-a rezolvat temporar prin importuri, dar acestea sunt scumpe iar bani nu sunt”, a conchis Popescu.

Prezent, luni, în cadrul emisiunii „Reporter 24”, Constantin Popescu, a declarat că principala problemă este că Alro nu îşi permite să cumpere energie, la preţul actual. El a adăugat că Uzina de Aluminiu se găseşte „foarte aproape de un colaps total”.

VEZI ŞI: Emisiunea “Reporter 24” din 12 septembrie | Invitaţi – Constantin Popescu şi Andrei Voicu, Sindicatul “Aluministul”

 

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri