AcasăACTUALSecretele colecționării

Secretele colecționării

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Obiceiul de a colecționa lucruri reprezintă unul dintre instinctele noastre umane de bază. Ne place să facem asta. Monedele, scoicile, posterele, filmele, jucăriile, obiectele de artă, manuscrisele, timbrele, toate acestea se numără printre numeroasele obiecte de colecție. Lista poate continua la nesfârșit.

Arheologii au descoperit că, încă de acum 100.000 de ani, oamenii colectau cristale în regiunea Kalahari din Africa de Sud. Știm că viețile noastre sunt inextricabil împletite cu obiecte de tot felul, iar cele mai vechi înregistrări arheologice arată că proprietatea asupra obiectelor este un fenomen universal care a existat de-a lungul timpului și în majoritatea culturilor. Motivele colecționării sunt numeroase. Unii o fac din plăcere, alții pentru a afla mai multe despre obiecte; alții caută statut sau prestigiu; și mulți o fac pentru a-și arăta loialitatea față de o echipă din care fac parte, ori față de propria țară și de orașul natal. Unii încep doar să fie atrași de o anumită categorie și își formează un obicei. Pe lângă sentimentul plăcut pe care oamenii îl primesc atunci când își admiră obiectele de colecție, mulți le acumulează deoarece ele servesc drept modalitate de a se conecta cu ceilalți.

În secolul al XIX-lea, colecționarii aristocrați râvneau la rarități, iar după ce le obțineau, le donau muzeelor. Pentru aceștia, colecționarea era o modalitate de a-și etala bunul gust și statutul în societate.

Deși pot exista și astăzi multe persoane care duc obiceiul de a colecta lucruri la un alt nivel, decât să-l numească pur și simplu „hobby”, păstrarea sa ca un fel de „job secundar” este ceva mult mai întâlnit. Există celebrități care au atins apogeul faimei și încă își păstrează obiceiul de a colecta diferite articole. S-ar putea spune că o astfel de pasiune secretă spune ceva despre personalitatea unei persoane, iar obiectul care ia zeci sau sute de forme, modele sau culori, oferă și mai multe indicii despre preferințele cuiva. Deci poate faptul că Penelope Cruz are peste cinci sute de umerașe, ar putea indica faptul că este o persoană foarte organizată, dar și creativă; umerașele pot avea multiple întrebuințări, nu numai pentru agățarea hainelor. Și dragostea pentru cultura pop a celebrului regizor de film Quentin Tarantino iese la iveală prin colecția sa de jocuri de societate bazate pe seriale TV. De la Dawn of the Dead la Dukes of Hazzard, se spune că Tarantino are fantezia de a juca fiecare dintre jocurile din colecție cu actorul care interpretează respectivele personaje.

Motive pentru care persoanele colecționează lucruri nu pot fi întotdeauna exprimate. Se ajunge de obicei la un amestec indescifrabil de gânduri și sentimente care se transformă aproape întotdeauna în expresia „Nu știu, pur și simplu mi-a plăcut.” Și totuși, se pot identifica anumite motive mai mult sau mai puțin clare. Poate fi vorba despre atașament sentimental. Aproape toată lumea are o colecție mică de suveniruri personale, care au o semnificație sentimentală. Aceste colecții de fotografii vechi, felicitări de la prieteni sau foste iubiri, petale de flori din buchete semnificative, fâșii de panglică din ambalaje pentru cadouri, scoici și alte mici memento-uri pot aduce înapoi amintiri fericite despre oameni pierduți și vremuri trecute. Deși aceste fragmente nu sunt de obicei achiziționate, asta nu înseamnă că nu sunt îngrijite cu mare atenție.

În spatele obiceiului cuiva de a colecționa poate sta și dorința de a obține mai multe cunoștințe despre ceva nou. Fiecare articol independent poate spune o poveste despre persoana care l-a colecționat, perioada în care a fost achiziționat, ce a însemnat pentru proprietarul original, prin cât de bine a fost îngrijit și prin diverse alte aspecte. Nu doar un colecționar educat poate asimila cunoștințe prin obiectele pe care le găsește. Fiecare observație este utilă și chiar și cel mai mic detaliu pe care un obiect îl poate debloca, merită pentru un colecționar.

Indiferent care a fost motivul pentru care au început să colecționeze, mulți oameni continuă această activitate pentru că se bucură de interacțiunea socială a piețelor de vechituri, a întâlnirilor de schimb și a licitațiilor. În plus, epoca internetului permite comunităților și societăților de colecționare să se extindă dincolo de limitările regionale și să ajungă la persoane de pe alte continente. La urma urmei, toată lumea vrea să aibă un sentiment de apartenență, iar colecționarea deschide o poartă către comunitatea potrivită care îl creează și îl menține aprins.

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Ştirea ta -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri