AcasăACTUALSeceta din Europa ar putea fi considerată cea mai gravă din ultimii...

Seceta din Europa ar putea fi considerată cea mai gravă din ultimii 500 de ani

spot_img

Seceta care a pârjolit o mare parte din Uniunea Europeană va fi cea mai gravă înregistrată din secolul al XVI-lea până astăzi, a avertizat un cercetător de la Serviciul privind seceta al Comisiei Europene.

„În momentul de față… acest an pare să fie cel mai rău” an din ultimii 500 de ani, deși ulterior va trebui realizată o analiză retrospectivă completă, a spus Andrea Toreti, cercetător principal la Centrul Comun de Cercetare al CE, care prelucrează date pentru Observatorul European privind Seceta, citat de economedia.ro.

Anul acesta, „comparativ, cea mai mare parte a Europei” este expusă valurilor de căldură și vremii uscate, a spus el, iar seceta afectează producția de alimente și energie, apa potabilă și fauna sălbatică.


„Anul acesta este cu adevărat unul de excepție”, a adăugat el. Cele mai recente date de la Observatorul European privind Seceta (EDO) arată că jumătate din teritoriul UE se află în stare de „avertizare”, a doua dintre cele trei categorii de secetă, în cele 10 zile premergătoare datei de 20 iulie.

CITEŞTE ŞI: Culturi compromise din cauza secetei în patru județe din Oltenia

Mai îngrijorător, 15% din teritoriu a intrat în cea mai nefavorabilă stare, cea de „alertă”, ceea ce înseamnă nu doar că solul se usucă după ploi slabe, ci și că plantele și culturile au de suferit.


Alimentarea cu apă ar putea fi pusă în pericol din cauza valurilor extreme de căldură din toată Europa

Observatorul European privind Seceta (EDO) și Comisia Europeană au avertizat că, din cauza secetei care s-a accentuat tot mai mult de la începutul anului, aprovizionarea cu apă în Europa ar putea fi în pericol în următoarele luni, iar recordurile de căldură vor fi depășite în mai multe părți ale continentului.

Potrivit celui mai recent raport al Agenției de monitorizare a climei EDO, citat de 444.hu, luna iulie a fost mai uscată decât media în cea mai mare parte a Europei, în special în jumătatea de vest a continentului – mai mult de 60% din teritoriul Uniunii Europene și al Regatului Unit sunt sub avertisment sau alertă de secetă.

Potrivit raportului EDO, seceta a provocat un deficit de apă în sectorul energetic și, din cauza recoltelor diminuate, efectul va fi resimțit și mai mult în sectorul agricol și în prețurile alimentelor.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri