AcasăPOLITICĂSe cere demisia ministrului Tanczos Barna, după un scandal cu activiştii de...

Se cere demisia ministrului Tanczos Barna, după un scandal cu activiştii de mediu. Demnitarul a refuzat să vorbească în română (VIDEO)

spot_img

Tanczos Barna (UDMR) a refuzat să le vorbească în limba română activiștilor Declic care au mers sâmbătă în satul natal să-i reproșeze că nu protejează parcurile naționale, a semnalat pe Facebook europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, care i-a cerut demisia ministrului:

”Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a uitat limba română când a fost întrebat de Declic de ce se taie în pădurile protejate. A uitat și unde se află, el se credea în „Ținutul Secuiesc”. Repetați după mine, domnule ministru: Lecția 1: „PĂ-DURI”. Lecția 2: „RO-MÂ-NI-A”. Lecția 3: „DE-MI-SI-A”! După ce că e avocatul exploatărilor, n-are nicio treabă cu protecția mediului, după ce că avem cele mai multe proceduri de infringement pe Mediu iar pădurile noastre sunt ca niște zone de război pentru activiștii de mediu, mai e și arogant: refuză să vorbească în română. E momentul să ne părăsească domnul ministru, să nu îl mai încurcăm nici la mediu, nici la limba română și nici la geografie”, a scris Vlad Gheorghe într-un mesaj, luni.

CITEȘTE ȘI: DIICOT a renunţat la urmărirea penală a unui jurnalist care a publicat un clip blurat cu abuzuri asupra unui adolescent

În înregistrarea video, ministrul Mediului îi acuză pe activiști de ”minciună” și ”josnicie” și abia după câteva minute începe să le vorbească în limba română, reproșându-le demersul civic.

Pe parcursul întâlnirii care a durat aproximativ cinci minute, Barna i-a filmat pe activiști și a fost susținut de niște localnici care au venit la fața locului și le-au vorbit activiștilor, de asemenea, în maghiară. Unul dintre cei prezenți la fața locului au spus că localnicii ”i-au înjurat foarte urât”.

În final, ministrul Mediului a plecat în sat cu bicicleta, lăsând activiștii cu localnicii. Întâlnirea a fost mediată de doi polițiști care au păstrat distanța între localnicii recalcitranți și activiști.

Caravana Rușinii este un proiect Declic care a plecat vineri, din Piața Constituției, spre Harghita, în satul natal al lui Tanczos Barna:

”Mergem să le spunem votanților lui Tánczos Barna că politicianul pe care l-au trimis în Parlament distruge, prin deciziile sale, parcurile naționale din România. Mergem cu Caravana Rușinii în 22 de localități în care se află majoritatea votanților lui Tánczos Barna. Vom parcurge sute de kilometri cu remorca publicitară din imagine. Ne vom opri în piețele publice și în alte locuri aglomerate pentru a împărți fluturași și a vorbi cu oamenii. Le vom povesti cum ministrul Mediului a devenit prietenul bun al celor ce distrug pădurile din parcurile naționale. Ne dorim ca sute de mii de oameni, baza electorală a UDMR, să afle că ministrul Mediului nu s-a ținut de cuvînt. A promis să va pune sub protecție strictă parcurile naționale. Apoi, s-a răzgândit și a decis că le lasă pe mâna celor ce se îmbogățesc, tăind cele mai frumoase păduri ale Europei. Îi vom ruga pe cei ce-i întâlnim să dea vestea mai departe. Mai mult, să le spună politicienilor cu care se cunosc că își doresc conservarea parcurilor naționale, nu transformarea lor în bușteni și rumeguș”, au scris activiștii pe pagina Declic, potrivit g4media.ro.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri