AcasăEDUCAŢIEŞcoli ÎNCHISE din cauza prețurilor uriaşe la gaze

Şcoli ÎNCHISE din cauza prețurilor uriaşe la gaze

spot_img

Facturile de la gaze au închis fizic școlile din Giurgiu, după ce Primăria nu a primit banii necesari de la Guvern, acuză primarul Adrian Anghelescu.

Între timp, cei 6.063 de elevi care trebuiau să se reîntoarcă astăzi fizic la școală, au reînceput orele în sistem online, ca să nu înghețe de frig în clase. Facturile s-au scumpit de 4-5 ori față de iarna trecută, ajungând până la 23.000 de lei pentru mai puțin de o lună de încălzire într-o clădire școlară, aceasta fiind pentru prima dată când a trebuit luată o astfel de măsură din cauza problemelor financiare cu plata utilităților, a explicat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general, Veronica Adelina Sîrbu.

„Avem cele 6 licee cu 3.906 și 10 școli gimnaziale cu 2.157 de elevi. În total, vorbim de 6.063 de elevi care învață online astăzi. Avem echipamente, internet, din acest punct de vedere totul este în regulă. Noi sperăm să se rezolve această problemă până la sfârșitul săptămânii, poate chiar mai devreme de atât”, a declarat inspectorul școlar general pentru Edupedu.ro.

Ea a adăugat că acesta este „primul an când ne confruntăm cu o problemă de genul acesta”. „Facturile sunt extraordinar de mari, au venit la școli pentru trei săptămâni facturi de 220-230 de milioane, sunt imense… față de anul trecut, facturile au crescut de 4-5 ori”.

La rândul său, primarul Anghelescu a spus, într-o intervenție la Realitatea TV, că are nevoie de 9 milioane de lei de la Guvern pentru a redeschide fizic școlile.

„Banii necesari sunt pentru cumpărarea de gaze, cu 120% pentru luna următoare. Furnizorul nostru de gaz nu ne mai dă dacă nu achităm în avans”, a declarat primarul.

„Nu ştiam atunci când am prelungit prin hotărâre a Consiliului Local Municipal Giurgiu acea subvenţie de 60% la încălzire că preţul gazului va creşte de şase ori ajungând să cheltuim aproximativ un miliard opt sute de milioane de lei vechi pe zi. Asta înseamnă o cheltuială de aproximativ cinci milioane de euro pe sezonul rece. Este catastrofal pentru primăriile care nu au agenţi economici importanţi pentru o colectare importantă de TVA. Nu se poate trece peste această iarnă decât iarăşi cu ajutor guvernamental”, a mai declarat Adrian Anghelescu.

Primarul municipiului Giurgiu spune că şcolile, creşele şi grădiniţele deja primesc agent termic după un program de 12 ore pe zi cuprins între orele 4 şi 16.

CITEŞTE ŞI: Un nou protest la Alro Slatina. Angajaţii Uzinei pichetează Prefectura Olt

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri