AcasăRECOMANDATESituaţia bolilor profesionale de la CE Oltenia, între îngrijorare şi furie. Deputat:...

Situaţia bolilor profesionale de la CE Oltenia, între îngrijorare şi furie. Deputat: „Cred că multe dintre tragediile produse în rândul oamenilor au legătură cu condițiile grele în care își desfășoară activitatea”

spot_img

Şi la nivelul demnitarilor din regiunea Olteniei există îngrijorare în ceea ce priveşte situaţia anajaţilor de la Complexul Energetic Oltenia care, în urma unor afecţiuni cardiace dobândite din cauza mediului de lucru, mor cu mulţi ani înainte de pensionare. Totodată, şi la nivelul publicului larg există un val de critici la adresa reprezentanţilor autorităţilor şi instituţiilor care, de zeci de ani, nu se implică în rezolvarea problemei.

- Publicitate -

Deputatul Mihai Webber spune că este preocupat de ceea ce se întâmplă cu angajaţii CE Oltenia şi crede că multe dintre tragediile familiilor minerilor energeticieni au la bază condiţiile grele în care aceştia lucrează.

„Cu privire la întrebarea dumneavoastră -”Care credeți ca sunt cauzele acestor situații tragice?”, din păcate, nu  dețin documente interne din cadrul companiei referitoare la rapoartele întocmite în urma  evaluării stării de sănătate a angajalilor, care să releve o concluzie clară cu privire la starea de sănătate a angajaților, a bolilor specifice activității de minerit și energie și, în definitiv, la cauzele deceselor din rândul personalului productiv. Ca și dumneavoastră, mă preocupă această problemă și cred că multe dintre tragediile produse în rândul oamenilor au legătură cu condițiile grele în care își desfășoară activitatea, fie că vorbim de accidente de muncă sau despre boli specifice acestui domeniu de activitate”, transmite deputatul printr-un mesaj scris.


În ceea ce privește soluțiile stopării acestor fenomene, parlamentarul crede că modificările aduse Legii 197/2021vor da angajaților, care lucrează în condiții grele de muncă, posibilitatea de a se pensiona mult mai devreme. Legea prevede că, în anumite condiţii, oamenii pot ieşi la pensie chiar cu 13 ani mai devreme.

„Este extrem de dificil să întocmim un raport tehnic din acest punct de vedere, neavând acces la toate informațiile interne din cadrul CEO, pentru a vedea, în primul rând, dacă echipa managerială are vreun plan de îmbunătățire a condițiilor de muncă. Evident, este nevoie de investiții masive atât în cariere cât și în termocentrale, pentru a crea angajaților condiții normale de muncă. În momentul de față, în CEO nu există această posibilitate, fapt pentru care compania a obținut o derogare în Parlamentul României, până în 2023,  pentru prelungirea avizelor de condiții de muncă deosebite. (…) Este o formă de compensare față de efortul depus de aceștia, dar și o măsură de protecție pentru personalul îmbătrânit, de a se îndepărta mai repede de mediul  care le poate afecta sănătatea”, conchide Mihai Webber.

Percepţia publicului

Mai mulţi utilizatori ai reţelei de socializare Facebook au fost solicitaţi să răspundă la întrebarea „Care sunt cauzele accidentelor de muncă mortale la CE Oltenia?”


Majoritatea oamenilor dă vina pe condiţiile grele de muncă, vechimea utilajelor folosite în procesarea cărbunelui, dar şi pe faptul că muncitorii nu sunt supuşi unor teste medicale mai dese.

Sunt şi voci care critică lipsa de implicare a decidenţilor sau a instituţiilor cu atribuţii în domeniu.

Utilizator „Sorynel Sry”: În primul rand vechimea utilajelor, apoi lipsa minumului necesar de role covoare pentru a se putea funcționa în siguranță cu benzile și lipsa forței de munca bruta aducă personal puțin..

Utilizator „Marian Corneliu”: Sunt deficiențe grave la nivel de protecția muncii și a sănătății în muncă…în plus ar trebui zilnic testați la nivel de alcoolemie,la venirea și plecarea din schimburi!!! Mulți nu mai au ce căuta în producție de la 45-50 de ani în sus…Prima măsură pe care aș introduce-o,testarea medicală completă din 6 în 6 luni,set de analize medicale complet plus ecografie generală…pe banii statului…că pentru asta plătim taxe și impozite aberante!!!!

Utilizator „Ciora Lucian”: Marian Corneliu testări cu alcooltestul se fac , dar dacă s-ar face testarea medicală cum ziceți d-voastră , 70% am deveni personal inactiv ! Deficiențele sînt în toată societatea romînească , nu numai la CEO ! Dacă ne scot bolnavi , ca șă avem loc de muncă plătim contraexpertiză falsă că am fi apți!

Utilizator „Bacescu Marius”: Nu numai la CEO vad ca vorbiti numai la CEO mir oameni peste tot a scazutvirsta înainte oameni mîncău sănătos la timp aveau traiul asigurat nu aveau stres acum a scăzut virată la 50 60 de ani

Utilizator „Ciora Lucian”: Funcționarea utilajelor fără minima revizie care se efectua cel puțin anual (acum este istorie), lipsa materialelor și a personalului sub minimul prevăzut , folosirea personalului neautorizat pe locurile de muncă disponibilizate , vîrsta înaintată și starea precară de sănătate a personalului de deservire , lipsa de investiții în SSM …

Utilizator „Marcel Duicu”: In general accidentele se intampla din neatentie. Oameni stresati,ingandurati de lipsuri si de probleme familiare. Multumim din inima partidelor…………….si sindicatelor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Utilizator „Florian Zane”: Cam târziu te-ai gândit…

Pot să-ți zic câteva :

LIPSĂ personal calificat!

Cei care mai sunt… Sunt insuficienți!

Nu se mai pot face reviziile, profilaxiile programate… NU AI CU CINE!

Nu se mai respectă NTSSM, normative de muncă, de personal…

NU AI CU CINE!

Se fac “carpeli” la locurile de muncă (cu personal nepregătit)!

Offf, ma bucur ca am scăpat!

Utilizator „Gheorghe Ciolacu”: Numai beneficiază de drumuri de acces în cariere,utilajele sunt degradate cu reparații doar pe hîrtie,personal insuficient calitativ cît și cantitativ,măsuri de SSM inexistente,boli profesionale printre care și stresul. Cauzele sunt căpușarea CEO,birocratizare foarte mare și de muncit cîțiva proști care trag ponoasele, umiliți fizic,moral.

Legătura dintre condiţiile de muncă şi bolile cardiace, demostrată de specialişti

Ştefan Busnatu, medic specialist cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”din Capitală, a confirmat, la solicitarea Reporter 24, că legătura dintre decesele tot mai dese ale angajaţilor CE Oltenia şi condiţiile în care muncesc. În ultimul deceniu, din ce în ce mai mulți angajați ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) au decedat din cauza infarctului cauzat de mediul de lucru.

Complexul Energetic Oltenia există de aproximativ 40 de ani și creează energie prin exploatarea cărbunelui. Din păcate, majoritatea echipamentelor există din acea perioadă, iar funcționarea defectuoasă a acestor utilaje a luat viața atât a tinerilor, cât și a bătrânilor. Totodată, praful din mediul de lucru provoacă boli cardiace, care de cele mai multe ori duc la decese, multe înainte ca angajaţii să atingă vârsta de pensionare. Sindicaliştii cer reducerea vârstei de pensionare.

Peste 50.000 de dosare au fost cercetate la Parchetul Târgu Cărbuneşti, din 2012 până la sfârşitul anului 2021. Dintre acestea, aproximativ 3.500 au fost trimise în judecată.

Pregătit să fie închis încet, deoarece folosește combustibil solid pentru producerea de energie, războiul din Ucraina a determinat autoritățile UE să apeleze la facilităţi ca cele de genul CE Oltenia, astfel încât statele europene să devină din ce în ce mai puțin dependente de gazul din Rusia. Astfel, sute de tineri vor fi angajaţi în următoarea perioadă, operaţiunea de recurtare fiind deja lansată.

Demers susţinut prin intermediul proiectului SCIENCE+, derulat de Free Press For Eastern Europe, prin care se urmăreşte facilitarea creării unei rețele unice pentru a împărtăși cele mai bune practici jurnalism în domeniul sănătății și jurnalismului științific, în șase țări din Europa Centrală și de Est: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România.

DIN SERIE:

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri