AcasăACTUALRomânia va primi 250 de concentratoare de oxigen

România va primi 250 de concentratoare de oxigen

spot_img

Datorită Mecanismului european de protecție civilă România va primi în curând, din partea Uniunii Europene, 250 de concentratoare de oxigen. Acest mecanism a fost activat marți în cadrul UE, la solicitarea României, inclusiv pentru azhiziționarea medicamentului Tocilizumab folosit în tratarea cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2.

Florin Cîțu a făcut publice, vineri, mai multe informații din ancheta privind modul în care a fost pregătit valul 4, scrie Antena3.

El a afirmat că din informații reiese că achiziția de Tocilizumab a fost tergiversată din aprilie, că spitalele au cerut concentratoare de oxigen dar nu au primit răspuns, iar în unele județe ambulanțele solicitate pentru testare COVID la domiciliu ajung chiar cu 5 zile întârziere. Cîțu a cerut ca cei vinvați de astfel de situații să răspundă.

„Suntem în ancheta pentru valul 4, să vedem cum a fost pregătit. Se pare că a fost o licitație  care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Din aprilie a tot fost tergiversată, dintr-o dată ne-am dat seama că nu avem acest medicament.

Aș vrea să știu cine din Ministerul Sănătății a ținut și tergiversat această achiziție atâtea luni. Este foarte important ca aceste informații să fie prezentate public. Să știm exact cine e responsabil pentru acest lucru.

DSU să țină zilnic legătura cu managerii de spitale, ca să știm exact stocul de medicamente.

Să nu mai avem situații ca aceasta cu licitație din aprilie până în septembrie”, a spus Cîțu.

Ministerul Sănătății a solicitat pe 5 octombrie Departamentului pentru Situații de Urgență activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, medicament antiinflamator folosit în tratarea COVID-19. Practic, prin activarea Mecanismului european de protecție civilă, România speră să cumpere medicamentul de la alte țări, dacă acestea au stoc peste necesar, în condițiile în care producătorul a anunțat că nu mai poate face livrări în țara noastră până la finalul anului, din lipsă de stoc.

Solicitarea vine după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru și un contract subsecvent cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de stock-out a produsului la nivel global.

CITEȘTE ȘI: Raed Arafat explică ce se întâmplă cu spitalele: „Nu le închidem. Prioritizăm”

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri