AcasăACTUALRomânia, contract bănos cu compania olandeză Damen, cu o zi înainte de...

România, contract bănos cu compania olandeză Damen, cu o zi înainte de vizita premierului Mark Rutte

spot_img

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din Ministerul Afacerilor Interne a semnat marți cu compania olandeză Damen un contract pentru cumpărarea a două nave multirol pentru pompieri. Contractul a fost semnat într-o ceremonie publică, iar șeful IGSU, Raed Arafat, a declarat că navele costă 20 milioane euro, respectiv 24 milioane de euro.

https://www.facebook.com/departamenturgente/videos/3338689456406054

De remarcat că acest contract e semnat cu o zi înainte de vizita în România a premierului olandez Mark Rutte, care urmează să discute cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

CITEŞTE ŞI: După ce a plagiat un curs universitar, fostului ministrul Cîmpeanu i se cere retragerea de la președinția Agenției Universitare a Francofoniei

G4Media a scris în septembrie că Olanda e singura țară care mai ridică probleme față de aderarea României la Schengen. Un partid junior din coaliția guvernamentală condusă de Rutte ar avea rezerve față de intrarea României în Schengen.

De remarcat că Raed Arafat nu a menționat nimic despre procedura de achiziție – dacă a fost o licitație sau o atribuire directă. Sumele necesare pentru realizarea achiziției sunt din fonduri europene – Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în cadrul Proiectului Viziune 2020. Cele două nave sunt destinate operațiunilor de căutare, salvare și stingerea incendiilor.

În portalul achizițiilor publice există o licitație lansată de IGSU la 1 iunie 2022 pentru două nave multirol, în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, iar singurul participant la licitație este compania olandeză DAMEN SHIPYARDS GORINCHEM B.V.

Arafat a mai spus că cele două nave vor fi construite de compania olandeză Damen la șantierul său din Galați.

Reamintim că România a mai făcut o achiziție controversată de ambarcațiuni înaintea aderării la UE. Compania britanică BAE Systems s-a aflat în centrul unui scandal în România, în urma achiziționării de către guvernul Năstase a doua fregate second-hand, în schimbul a 116 milioane lire sterline. Guvernul Năstase a fost acuzat că a semnat contractul pentru a facilita un răspuns pozitiv al Marii Britanii la cererea de aderare la UE, potrivit g4media.ro.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri