AcasăACTUALRăzboi în Ucraina, ziua 32 | Forțele ucrainene au recucerit localități în...

Război în Ucraina, ziua 32 | Forțele ucrainene au recucerit localități în apropiere de Mariupol

spot_img

Forțele ucrainene au contraatacat la 103 kilometri de Mariupol și au reușit să recucerească două sate care au fost acaparate de ruși.

- Publicitate -

Un contraatac al forţelor ucrainene la 103 kilometri nord-vest de Mariupol a dus la recucerirea a două sate de la forţele ruse, potrivit administraţiei militare regionale Zaporizhzhia, relatează CNN, citat de Antena3.

”Batalionul de apărare teritorială din Melitopol, împreună cu alte unităţi ale forţelor de apărare din Zaporizhia, au eliberat cu succes satele Poltavka şi Malynivka, la est de Huliaipole, de la ocupanţii ruşi”, a anunțat administraţia pe canalul ei Telegram în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.


Evoluția situației din Ucraina pe 26 martie:

Trupele de invazie au continuat în ziua 31 a războiului din Ucraina să asedieze orașe importante, dar se feresc de lupte urbane pe scară largă.

Liovul a fost atacat în forță de către ruși. Orașul aflat la 70 de km de granița cu Polonia și aproximativ 400 de km de Varșovia a fost luat cu asalt. Aerul a devenit irespirabil după ce mai multe bombe au explodat în cel puțin trei zone ale locației. Chiar și asa, forțele ucrainene au declarat că de atunci au recâștigat teren de la forțele ruse, în special în împrejurimile de nord-vest ale capitalei.


Mai mult de 100.000 de persoane încă mai trebuie evacuate din orașul ucrainean asediat Mariupol. Civilii care încearcă să părăsească portul Mariupol, aflat în sudul asediat, trebuie să plece cu mașini private, deoarece forțele rusești nu lasă autobuzele să treacă prin punctele lor de control din jurul orașului-port din sud.

Primarul orașului a spus, tot sâmbătă, că a vorbit cu ambasadorul Franței în Ucraina despre opțiunile de evacuare a civililor, după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va propune Rusiei un plan pentru a ajuta oamenii să plece. Vorbind la televiziunea națională, primarul Vadim Boichenko a afirmat că situația din orașul încercuit rămâne critică, în centrul acestuia având loc lupte de stradă.

Forțele rusești continuă să cucerească Mariupol stradă cu stradă și au intrat în centrul orașului, a spus Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea de vineri noapte, apreciind că avansul trupelor de invazie din oraș este lent și probabil costisitor din punct de vedere militar.

Analiştii militari vorbesc în continuare despre o eşuare a atacului. Phillips O’Brien, care este profesor de studii strategice la Universitatea din St Andrews, a spus că mulți observatori străini au ales “calea intelectuală ușoară” de a presupune că superioritatea militară rusă va prevala în război. Totuși, aceasta a fost “o opinie foarte falsă” despre capacitățile Rusiei, ce nu a luat în considerare dacă soldații săi erau dispuși să își asume riscuri, a spus el.

În același timp, capacitățile Ucrainei au fost subestimate, a adăugat el.

Ucrainenii s-au pregătit pentru război de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și nu au vrut să trăiască “sub o dictatură rusă”, a spus profesorul O’Brien.

„Acum, Rusia trebuie să decidă ce să facă: fie pot escalada (războiul), fie dezescalada”, a adăugat el. Dezescaladarea ar fi cea mai rațională cale de acțiune și ar implica încercarea de a ajunge la un acord, dar “nu par a fi dispuși să facă acest lucru acum”, a spus el.

O escaladare ar însemna fie reconstruirea armatei de la zero, fie “deschiderea unei cutii de viermi” prin recurgerea la arme chimice, biologice sau nucleare. “Ori dezescaladează (conflictul), ori îl escaladează, dar cu ceea ce au acum nu-și pot atinge obiectivul”, a conchis el.

Moscova a pretins vineri că și-a îndeplinit primele obiective și că se va concentra pe Donbas, dar experții spun că este vorba doar de propagandă pentru publicul intern, pentru a ascunde eșecurile armatei trimise de Vladimir Putin.

În tot acest timp, autoritățile turcești au găsit o mină plutind pe lângă Istanbul, iar Bosforul a fost închis temporar până la neutralizarea ei. Pescarii au observat pentru prima dată obiectul în apropierea unei zone de acostare în partea superioară a strâmtorii Bosfor și l-au raportat Gărzii de Coastă, a declarat, pentru Reuters, Direcția Generală pentru Siguranța Litoralului.

Principala agenție de informații a Rusiei a transmis luni că mai multe mine au plutit în derivă în mare după ce s-au desprins de cablurile din apropierea porturilor ucrainene, o afirmație respinsă de Kiev ca fiind o dezinformare și o încercare de a închide părți ale mării.

CITEȘTE ȘI: OLT | Bărbat găsit decedat pe un câmp din localitatea Şebăneşti

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri