AcasăACTUALRăzboi în Ucraina, ziua 17 | Kiev, Mariupol, Krîvî Rig, Kremenciug, Nikopol...

Război în Ucraina, ziua 17 | Kiev, Mariupol, Krîvî Rig, Kremenciug, Nikopol şi Zaporojie sunt principalele zone în care atacă militarii ruşi

spot_img

Sirenele de raid aerian au răsunat în majoritatea oraşelor din Ucraina, la primele ore ale dimineţii de sâmbătă. Militarii ruşi au atacat zone rezidenţiale din apropiere de Kiev, spre groaza localnicilor care spun că sunt cele mai dure bombardamente de până acum.

- Publicitate -

„Neputând obţine un succes, inamicul îşi continuă atacurile cu rachete şi bombe asupra oraşelor situate pe teritoriului Ucrainei, la Dnipro, Luţsk şi Ivano-Frankivsk”, au precizat oficialii ucraineni, într-un comunicat.

Sâmbătă dimineaţă, sirenele de raid aerian au fost auzite în capitala Kiev, în orașul Lviv din vestul țării, în Odesa, și în Harkiv, Cherkasy, precum și în regiunea Sumî din nord-estul țării. Oamenii au fost însemnaţi să caute de urgenţă adăposturi.


Potrivit CNN, mai multe explozii au fost auzite la primele ore ale dimineţii de sâmbătă. Corepondenţii de război ai CNN spun că a fost vorba de „o salvă fără oprire de explozii grele auzite în depărtare” și care au continuat câteva minute. Deocamdată, nu este clar însă dacă exploziile au fost atacuri rusești sau ucrainene.

Cert este însă că luptele continuă la periferia Kievului. Administraţia capitalei ucrainenene a anunţat că zonele din nord rămân cele mai periculoase, inclusiv suburbiile Bucha, Irpin și Hostomel, precum și districtul Vishorod mai la nord de Kiev. Luptele au escaladat și în Brovari, peste râul Nipru, la est de oraș.

Pe măsură ce forțele ruse intră din mai multe direcții, devine evidentă intenția este de ”a înconjura complet orașul, de a înfometa populația orașului, de a bombarda orașul și apoi, în cele din urmă, de a încerca să răstoarne guvernul lui Zelenski”, conform CNN.


Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru CNN că orașul are în prezent doar resurse – inclusiv alimente și provizii medicale – pentru una sau două săptămâni.

Forțele ucrainene sunt peste tot la Kiev, au săpat poziții de apărare de-a lungul tuturor artelor principale care duc în oraș și au pus capcane pentru tancuri fiind un oraș puternic fortificat acum.

De asemenea, portul strategic Mariupol, asediat de 12 zile şi bombardat constant de ruşi, se află într-o situaţie „aproape disperată”, a alertat ONG-ul Medici fără frontiere.

„Sute de mii de persoane” trăiesc fără apă şi fără încălzire. Potrivit unui bilanţ oficial, s-au înregistrat 1.582 de decese. Multe cadavre sunt abandonate pe străzi, iar pentru altele a fost săpată o groapă comună uriaşă. În ultimele zile au fost văzute persoane care se luptă pentru mâncare.

Ferit până acum de avansul soldaţilor ruşi, Dnipro, un oraş industrial de un milion de locuitori traversat de Nipru, fluviul care marchează separarea dintre estul parţial pro-rus al Ucrainei şi restul teritoriului său, a fost vizat de raiduri soldate cu cel puţin o persoană moartă.

CITEŞTE ŞI: Kamala Harris a anunţat sancţiuni serioase în cazul Rusiei

 

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri