AcasăACTUALRăzboi în Ucraina | Ucrainenii continuă ofensive limitate la NV de Kiev,...

Război în Ucraina | Ucrainenii continuă ofensive limitate la NV de Kiev, pentru slăbirea presiunii asupra orașului

spot_img

Rușii au ajuns în centrul orașului Mariupol, iar ucrainenii continuă ofensive limitate la NV de Kiev, pentru slăbirea presiunii asupra orașului. Distrugerea unei nave de desant de mare tonaj la Berdeansk va îngreuna operațiunile marine ale Armatei Ruse.

- Publicitate -

Frontul de Nord. Confruntări limitate s-au înregistrat joi dimineața la NV și V de Kiev, de-a lungul autostrăzii Jitomîr, în Irpin și Hostomel. Utilizatorii rețelelor sociale au descris lupte grele și bombardarea pe scară largă a infrastructurii civile din Irpin, scrie Biziday.

Acțiunile confirmă faptul că forțele ruse nu au fost încercuite zilele trecute, dar și faptul că acestea sunt în defensivă. Ofensiva ucrainenilor pare a avea sensul de a elibera presiunea asupra Kievului, prin scoaterea rușilor din zonele în care artileria acestora poate lovi ținte din capitală. La Vest de Kiev, ucrainenii controlează acum circa 50 de kilometri de la suburbia Brovari și acțiunea lor pare a continua pentru păstrarea comunicației cu orașul Cernihiv, încercuit de ruși dinspre nord, vest și est.


Frontul de Est. Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov fără a efectua niciun atac la sol în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a raportat aseară că artileria ucraineană a provocat pierderi grele unui grup de tancuri într-o locație nespecificată din regiunea Harkov. Orășelul Izium (SE de Harkov, 45 de mii de locuitori) este disputat, rușii anunțând de mai multe ori că l-au cucerit, în timp ce ucrainenii au revenit de fiecare dată în contraatac. Izium este important pentru avansarea rușilor spre Nipru (în centrul țării) sau pentru o încercuire a forțelor ucrainene din Donbas.

În Luhansk și Donețk rușii susțin că au continuat avansul, dar ucrainenii spun că au respins atacurile acestora.

Frontul de Sud. Forțele ruse continuă să facă progrese lente, dar constante în Mariupol, ajungând în centrul orașului pe 24 martie. Orașul este distrus, dar încă sunt zone de rezistență ale ucrainenilor.


Lovitura dată de ucraineni la Berdeansk, oraș-port aflat la vest de Mariupol și unde o navă de desant a fost scufundată, iar o alta a fost cel puțin incendiată, arată faptul că forțele ucrainene au capacitatea de a lovi și în interiorul zonelor ocupate de ruși. Potrivit ISW, atacul ucrainean s-a făcut fie cu drone TB2, fie cu rachete balistice Tochka fie printr-o acțiune de sabotaj a forțelor speciale. Este confirmată doar distrugerea navei de desant marin Orsk, (clasa Alligator) cu o capacitate de transport a 425 de pușcași și 20 de tancuri. ISW consideră că “indiferent de metoda specifică de atac, capacitatea demonstrată a Ucrainei de a provoca daune grave navelor rusești de debarcare andocate în Berdeansk, cel mai mare port ocupat de ruși la Marea Neagră (cu excepția Crimeei), poate împiedica forțele ruse să reînnoiască încercările de a consolida pe mare operațiunile de la Mariupol sau pe cele din jurul Herson”.

Aseară a fost raportată și o acțiune terestră a forțelor ucrainene la nord de Berdeansk dinspre Zaporijie, dar nu este clară amploarea acesteia.

CITEȘTE ȘI: VIDEO | Arde un adăpost de animale dintr-o comună din județul Dolj

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri