AcasăACTUALRăzboi în Ucraina: Rușii au trimis deja o parte a trupelor din...

Război în Ucraina: Rușii au trimis deja o parte a trupelor din nord către Donbas și este posibil ca tot acolo să ajungă și cele retrase de la Kiev și Cernihiv

spot_img

După anunțul Rusiei privind intenția unei reduceri a acțiunilor militare din jurul Kievului și a Cernihivului, analiștii occidentali (inclusiv Pentagonul) sunt de acord că, deși acesta reprezintă o înfrângere a forțelor ruse care au încercat să încercuiască și să cucerească capitala Ucrainei, scopul nu are legătură cu “sporirea încrederii pentru negocieri”, ci cu o foarte probabilă necesitate de a ataca mai puternic pe o altă axă, cel mai probabil în Donbas.

- Publicitate -

Încă din zilele trecute au existat rapoarte privind retragerea unor trupe din nord înapoi în Belarus, pe unde au venit, informație confirmată și de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, care a spus că se așteaptă la “o ofensivă majoră într-o altă zonă” refuzând totuși să speculeze în privința frontului pe care vor fi trimise, scrie Biziday.

În analiza sa zilnică a situației frontului, ISW spune că Rusia va  îndreapta unele rezerve către efortul de a conecta pozițiile de la sud-est de Harkov și Izium cu linia din Luhansk. Deja există informații privind repoziționarea spre Sloviansk (160 Km SE de Harkov) a unor forțe aduse de la Sumî. Ieri au fost raportate lupte pe șoseaua dintre Sloviansk și Izium.


Deocamdată Rusia este departe chiar și de obiectivul de a ocupa regiunile Donbas și Luhansk în granițele sale administrative. Înainte de conflict, republicile separatise Donețk și Luhansk controlau doar o treime din acest teritoriu, iar acum, la mai bine de o lună de la invazia rusă, controlul a fost extins asupra a jumătate din teritoriul administrativ pe care Rusia pare că și l-a propus oficial să îl ocupe.

În acest timp, în sudul Donbasului, forțele ucrainene continuă să se apere în pungi izolate în interiorul orașului Mariupol, iar ISW estimează că orașul va cădea probabil în câteva zile.

Abia după căderea Mariupolului și repoziționarea rezervelor, eventual și a unor trupe din nord către Izium, Rusia va putea declanșa o ofensivă semnificativă pentru cucerirea întregilor regiuni administrative ale Donbasului și Luhanskului. Nu este clar însă în ce măsură forțele ucrainene care luptă acolo vor putea primi și ele întăriri de la Kiev, în condițiile slăbirii presiunii ruse asupra capitalei.


De asemenea, nu este clar dacă Armata Ucraineană va continua să forțeze dinspre veste spre Herson, singurul oraș mai mare cucerit de ruși, despre care Pentagonul spune că acum este din nou disputat. Totuși, în ultimele zile nu au mai avut loc ofensive ucrainene în zonă, dar ieri au fost reperate mișcări de trupe ale rușilor dinspre Herson spre Nicolaev. O rachetă rusească de croazieră a lovit centrul administrativ din Nicolaev, provocând 12 morți și 33 de răniți.

La căderea serii, explozii puternice s-au auzit la Bolgorod, în Rusia (în apropierea graniței cu Ucraina). Presa rusă a spus că ucrainenii au bombardat un depozit de muniții, dar nu este clar dacă într-adevăr a fost vorba de un atac sau de un accident.

Sursa foto Antena3.

CITEȘTE ȘI: VIDEO | Tânăr din Olt, săltat de poliţişti după ce a ameninţat o adolescentă din Gorj şi i-a furat telefonul mobil

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri