AcasăACTUALRăzboi în Ucraina | Explozii raportate aproape de granița cu Polonia

Război în Ucraina | Explozii raportate aproape de granița cu Polonia

spot_img

Armata ucraineană susține că desfășoară contraatacuri asupra forțelor ruse de la NV și Est de Kiev, precum și la sud de Harkov, reușind să provoace pagube semnificative acestora. Explozii raportate în această dimineață la Liov, în vest, aproape de granița cu Polonia.

- Publicitate -

Sunt confirmate contraatacuri ale forțelor ucrainene asupra pozițiilor Armatei Ruse, ce pare într-adevăr să aibă dificultăți majore de aprovizionare în încercarea sa de a încercui Kievul, scrie Biziday.

Statul Major Ucrainean apreciază că rușii folosesc din ce în ce mai mult bombardamente fără precizie împotriva zonelor rezidențiale, deoarece și-au epuizat aproape întreaga cantitate de rachete de croazieră ghidate Kalibr și Iskander. Este vorba, probabil, de rachetele alocate pentru atacarea Ucrainei, iar nu de numărul total de rachete de acest fel deținute de Federația Rusă. Potrivit Pentagonului, în primele trei săptămâni de război Rusia a lansat aprape o mie de rachete asupra teritoriului Ucrainei.


În această dimineață au sunat alarmele aeriene la Liov, aproape de granița cu Polonia, iar imediat după aceea au fost raportate explozii, posibil în zona aeroportului.

Frontul de Nord. Potrivit ISW, forțele ucrainene au provocat pierderi grele Armatei Ruse la nord-vest de Kiev, într-un contraatac desfășurat ieri, inclusiv asupra unui post de comandă aflat la 35 de Km de granița cu Belarus. Acest lucru a forțat Armata Rusă să mobilizeze prematur rezervele din zonă pentru a putea apăra pozițiile ocupate de uriașa coloană ce avansase la nord-vest de capitală încă din primele zile ale conflictului. Ucrainenii susțin că au doborât un elicopter de atac K-52 precum și un avion de atac la sol Suhoi Su-25, iar un interceptor Suhoi Su-35 ar fi fost avariat.

La Prilkî, 150 Km est de Kiev, pe axa de conexiune cu Sumî, ucrainenii au distrus un convoi militar rusesc. Din pozele date publicității reiese că acesta era format din tancuri și mai multe lansatoare de rachete Uragan.


Deși rușii continuă să aducă forțe la est de Kiev, nu este clar cum vor putea securiza liniile de aprovizionare ale acestora, pe coridorul dintre Sumî și Cernihiv, având în vedere că niciunul dintre aceste orașe nu a fost cucerit, iar ucrainenii controlează toată zona de la sud de aceste coridoare.

Frontul de Est. Statul Major ucrainean a raportat aseară că a atacat și a distrus aproximativ 30% din vehiculele unui regiment rusesc între Harkov și Izium, fiind ucis inclusiv comandantul acestui regiment, colonelul Igor Nikolaev. Au fost difuzat imagini cu mai multe vehicule capturate și distruse ale Diviziei 47 de Tancuri, posibil într-un raid în spatele liniilor rusești de lângă Harkov, efectuat de ucraineni pe 16 martie. Forțele ruse încearcă să ocolească Izium pentru a continua să avanseze spre Nipru și Zaporojie, după ce nu au reușit să cucerească orașul prin atacuri frontale.

La Mariupol, ucrainenii au reușit să respingă un atac de la nord de oraș, singura zonă pe care o mai controlează din încercuirea rusească. Acuză Armata Rusă că “efectuează distrugerea totală a infrastructurii civile, a locuințelor și a mijloacelor de trai”, pentru că este incapabilă să cucerească Mariupol.

Frontul de Sud. Forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune ofensivă către Nicolaev în ultimele 24 de ore, nici spre Zaporijie. În largul Odesei au fost semnalate mai multe nave rusești, dar un purtător de cuvânt al Administrației Regionale Odesa a declarat că prezența acestora este “presiune psihologică și nimic mai mult”. De altfel, o parte a infanteriei navale păstrată anterior în rezervă a fost dislocată la Mariupol, ceea ce reduce deocamdată probabilitatea unui atac amfibiu rusesc asupra Odesei.

CITEȘTE ȘI: Câte persoane încap în adăposturile antiaeriene din Craiova

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri