AcasăACTUALRăzboi în Ucraina | Care este situația la o lună de la...

Război în Ucraina | Care este situația la o lună de la începutul conflictului

spot_img

La o lună de la începerea războiului, ofensiva Rusiei pare blocată pe toate fronturile. Ucrainenii conduc ofensive limitate în nord și contraatacuri în sud, iar în Donbas și pe frontul de est avansul rușilor este mic, în așteptarea unor întăriri. Aproximativ 20% din soldații ruși masați inițial pentru invazie au fost scoși din luptă.

- Publicitate -

Wall Street Journal citează un oficial al NATO care susține că 40 de mii de soldați ruși, din cei aproximativ 190 de mii dislocați pentru invadarea Ucrainei, au fost scoși din luptă, fiind fie uciși, fie răniți fie dispăruți. Institute for the Study of War (ISW) evaluează că cifrele sunt plauzibile având în vedere că în urmă cu trei zile Pentagonul estima că Rusia a angajat deja o mare parte din grupurile sale tactice de batalion aduse în Ucraina, scrie Biziday.

Pauza prelungită a operațiunilor ofensive rusești în Ucraina, numeroasele raportări privind moralul trupelor, capacitatea de luptă și defectările din rândul acestora sugerează că Rusia ar putea avea nevoie de câteva săptămâni sau chiar luni înainte să mai poată efectua operațiuni ofensive semnificative.


ISW apreciază că forțele ruse efectuează operațiuni ce pregătesc poziții defensive pentru o perioadă mai lungă de timp în diferite părți ale teatrelor de război. Numeroase rapoarte și imagini prin satelit ale trupelor ruse care sapă tranșee și plantează mine sugerează că acestea au trecut în defensivă și nu anticipează efectuarea unor operațiuni ofensive la scară mare în viitorul apropiat.

Totuși, rușii au realizat joncțiunea între Crimeea și Donbas, fără a putea cuceri totuși poziții semnificativ mai ample în această ultimă regiune, din care republicile separatiste Donețk și Luhans controlau doar o treime înainte de începerea invaziei.

Frontul de Nord. În ultimele 24 de ore, Armata Ucraineană a condus operațiuni ofensive la NV și Vest de Kiev, dar ISW apreciază că amploarea acestora este probabil mai mică decât susțin unii oficiali ucraineni, care ieri sugerau că are loc o amplă operațiune de încercuire.


Forțele ruse nu au încercat noi progrese în suburbiile de est ale Kievului, în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean raportează că rușii continuă să sape și să mineze zona, ceea ce indică probabil că rușii au trecut în defensivă și în această parte a capitalei.

Luptele din jurul Cernihivului au continuat în ultimele zile fără a schimba material linia frontului, iar la Sumî nu s-au înregistrat operațiuni ofensive.

Frontul de Est. Forțele ruse nu au desfășurat operațiuni ofensive semnificative în jurul Harkovului, iar la Izium (sud-est de Harkov) operațiunile au fost limitate. Forțele ruse au continuat eforturile de a avansa în regiunile Luhansk și Donețk. La Mariupol continuă lupte de stradă, iar rușii au sporit bombardamentul cu artilerie, drone și tunuri navale. Avansul acestora în oraș este însă limitat.

Frontul de Sud. Forțele ruse nu au efectuat niciun fel de operațiuni ofensive în ultimele 24 de ore la Herson, Nicolaev, Krivoi Rog sau Zaporijie. Totuși, nici ofensiva ucraineană din zilele trecute dinspre Nicolaev spre Herson nu a continuat, ceea ce sugerează că aceasta a fost mai degrabă un contraatac menit să slăbească presiunea rușilor pe Nicolaev. Un amplu protest al populației împotriva invaziei s-a desfășurat la Energodar, orașul care găzduiește centrala nucleară Zaporijie.

CITEȘTE ȘI: Decizie definitivă a Înaltei Curţi: Fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri