AcasăACTUALProiect de lege: Pentru sărbătorile legale din weekend angajații să primească liber...

Proiect de lege: Pentru sărbătorile legale din weekend angajații să primească liber în zilele următoare

spot_img

Mai mulți parlamentari propun ca atunci când zilele de sărbătoare legală pică sâmbăta sau duminica, angajații să primească liber în zilele imediat următoare. Cu alte cuvinte, dacă ziua de 1 Mai cade duminica, angajații vor avea liber luni, pe 2 mai. Propunerile apar într-un proiect depus la Parlament.

- Publicitate -

Proiectul a fost inițiat de 26 de parlamentari de la PNL și doi de la PSD și prevede modificarea Codului Muncii, astfel încât indiferent de anul calendaristic, angajații să beneficieze de același număr de zile libere pentru sărbători legale.

În expunerea de motive, liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis amintesc că anul acesta, angajatorii vor acorda numai 9 zile libere pentru sărbători legale, deoarece alte 6 sunt în weekend.


Ei atrag atenția că, în acest fel, angajații nu mai beneficiază de drepturile legale, așa că propun ca atunci când zilele de sărbătoare legală cad sâmbăta sau duminica salariații să primească liber în zilele imediat următoare, adică luni sau marți.

Ei susțin că dacă nu s-ar face această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun cu cele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoare de zile nelucrătoare.

Inițiatorii proiectului mai spun că România acordă cele mai puține zile libere din Uniunea Europeană, 15 pe an, față de 37 câte au spaniolii sau 28 cum este în cazul olandezilor, germanilor și portughezilor.


Proiectul va fi dezbătut întâi de Senat, apoi va primi votul final în Camera Deputaților, potrivit europafm.ro.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Economiei: „Uzina Ford din Craiova vizează un viitor electric”

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri