AcasăACTUALProducţia de grâu a scăzut cu 23%, rapiţa este la minus 22%....

Producţia de grâu a scăzut cu 23%, rapiţa este la minus 22%. Porumbul şi floarea-soarelui, în curs de recoltare

spot_img

Producţia de grâu recoltată în acest an a fost de 9,17 mil. tone, cu 23% mai mică decât în anul agricol trecut, iar producţia de rapiţă a fost de 1,12 mil. tone, cu 22% mai mică decât în anul 2021.

Datele au fost colectate din teren de direcţiile pentru agricultură judeţene şi centralizate la nivelul ministerului de resort. Porumbul şi floarea-soarelui sunt în curs de recoltare, astfel că nu există încă informații, arată datele de la Ministerul Agriculturii transmise la solicitarea ZF.

Scăderea producţiei a avut loc în contextul în care în anumite zone din ţară a fost secetă şi arşiţă, iar precipitaţiile au lipsit şi unii fermieri nu au avut acces la apă pentru irigaţii, debitele au fost scăzute în anumite perioade sau nu au fost dotaţi cu echipamente pentru irigaţii.

România au cultivat 5,4 mil. ha cu cereale în acest an şi 800.000 ha au fost afectate de secetă din datele adunate până acum de Ministerul Agriculturii.

Aproximativ 11,6 milioane de tone de cereale au fost recoltate până în prezent, boabe folosite atât pentru consum, cât şi pentru sămânţă, de pe o suprafaţă de 3,6 mi­lioane de hectar, adică 66% din suprafaţa totală cultivată, arată datele de la Ministerul Agriculturii.

Producţia de grâu, a doua cea mai cultivată plantă din România, a fost de 9,17 milioane de tone în acest an, cu 23% mai mică decât în anul agricol 2021, fiind recoltată de pe întreaga suprafaţă însămânţată în toamna anului trecut, de aproape 2,2 milioane de hectare.

CITEȘTE ȘI: Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea în primele opt luni din acest an, mai mare cu peste 20% comparativ cu anul trecut

Faţă de anul 2020, care a fost puternic afectat de secetă şi în care toate culturile au avut de suferit, producţia de grâu nu a fost lovită la fel de rău. Spre comparaţie, producţia de grâu din 2020 a fost în jur de 6,5 milioane de tone. Producţia de grâu de anul trecut a fost de 11,3 milioane de tone, iar producţia totală de cereale a sărit de 34 de milioane de tone.

Producţia de rapiţă, numită „regina agriculturii“ în ultimul an datorită creşterii semnificative a preţului, a fost de 1,12 milioane de tone în acest, cu 22% mai mică decât în anul 2021, scăderea fiind cot la cot cu cea de la grâu. Anul trecut, producţia de rapiţă a fost de 1,37 milioane de tone, de asemenea, una dintre cele mai mari obţinute vreodată de România.

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri