AcasăACTUALProducătorii de energie regenerabilă solicită eliminarea certificatelor verzi

Producătorii de energie regenerabilă solicită eliminarea certificatelor verzi

spot_img

Producătorii de energie regenerabilă din România solicită autorităților române să renunțe la supraimpozitarea venitului și la suspendarea certificatelor verzi, pentru a nu pune în pericol securitatea energetică a țării.

- Publicitate -

Producătorii de energie regenerabilă din România și-au anunțat solicitările prin intermediul unui comunicat de presă. Ei spun că măsurile luate de autorități vor duce la insolvențe în rândul producătorilor de energie și la retragerea din funcțiune a unor capacități de producție, cu impact negativ asupra consumatorului final.

Producătorii mai spun că „falimentarea lor este în totală contradicție cu declarația Președintelui României conform căreia, pentru a-și asigura securitatea energetică, este necesar ca țara noastră să dezvolte accelerat tocmai sectorul energiei regenerabile.”


Concret, Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Organizația Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania (PATRES) și Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) solicită imperios autorităților să renunțe, atât la măsura de supra-impozitare cu 80% a venitului realizat de către producătorii de energie electrică, cât și la măsura de suspendare pentru o perioadă de un an de zile a certificatelor verzi, pentru a nu pune în pericol producția de energie verde.

De asemenea, asociațiile solicită Guvernului României „să elaboreze și să aprobe, de urgență, formula de calcul a taxei de 80% care să se aplice la venitul rezultat după deducerea cheltuielilor cu achiziția de energie prin regularizarea întregii perioade (noiembrie 2021 – martie 2022), ținând cont și de costurile reale din piața de energie”.

Producătorii nemulțumiți au notificat autoritățile de la București și de la Bruxelles în privința impactului pe care cele două măsuri îl au asupra siguranței energetice a României și asupra prețului electricității, în contextul în care costul energiei din surse regenerabile este cel mai scăzut în comparație cu celelalte surse de energie. În plus, ei anunță că s-ar putea adresa instanțelor.


- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri