AcasăECONOMIEProducătorii de energie Hidroelectrica, Nuclearelectrica și CE Oltenia, acuzați că nu vor...

Producătorii de energie Hidroelectrica, Nuclearelectrica și CE Oltenia, acuzați că nu vor să vândă electricitate

spot_img

Furnizorii de energie electrică spun că piața din care ei cumpără energia este foarte puțin lichidă și afirmă că producătorii mari, clasici, care sunt de stat, nu vor să le vândă energia când ei vor să cumpere.

Este vorba despre Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Complexul Energetic Oltenia. Situația care a apărut a fost explicată de Cristian Culea, membru în Consiliul Director al Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), la o întâlnire cu presa, potrivit economica.net.

Solicitat să comenteze comportamentul actorilor la piață, în aceste momente de prețuri mari și volatilitate maximă, Culea a spus că furnizorii, care trebuie să cumpere energia electrică pentru consumul clienților finali, ajung să se bată pe puțina energie care este disponibilă.

“Dacă vă uitați pe piață la disponibilitatea ofertelor de vânzare, de fiecare dată când apare ceva e o luptă pentru a cumpăra, mai ales dacă vânzarea vine din partea producătorilor”, a spus Culea.

“Avem o lipsă de lichiditate în piață. Există foarte multă cerere de energie, care va crește, vânzarea este cu un alt ritm decât cererea. Asta duce la un efect vizibil – prețul de tranzacționare este mai mare decât ce are el ca fundament economic în spate, orice considerați dvs. că ar fi rezonabil. Aici este piața: este plătită, de cel care trebuie să cumpere, o diferență care vine din sentimentul de lipsă”, a mai afirmat reprezentantul furnizorilor. El a explicat că piața este atât de volatilă încât un preț considerat mare obținut la o licitație competitivă de acum câteva săptămâni azi este considerat mic, “superb de mic”.

Reprezentantul furnizorilor a spus, referitor la prețurile de vânzare, că nu poate fi aruncată în totalitate vina pe producătorii români.

“În ceea ce privește comportamentul producătorilor, vând ei scump sau ieftin? Este un mare semn de întrebare. Discutăm despre piețe interconectate, nu mai are 100% relevanță doar ce se întâmplă la noi. Splitul in zona de productie este facut după tehnologie, alte țări l-au facut altfel și stau putin mai bine. Avem o capacitate care este mică, dar este foarte depedentă de emisiile de CO2 cu care am început anul la 30  de euro și acum suntem la 60”, a spus Culea.

El a mai afirmat și că “producătorii sunt și ei într-anumită menghină,” pentru că 80% sunt de stat, și ei trebuie să dea socoteală Curții de Conturi dacă vând sub prețul pieței.

CITEȘTE ȘI: Locuri de muncă LA STAT, în Vâlcea. Ce instituții fac ANGAJĂRI

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri