AcasăECONOMIEPrețul pâinii a crescut cu 18% în toată Europa. Care ar fi...

Prețul pâinii a crescut cu 18% în toată Europa. Care ar fi principala cauză

spot_img

Datele Eurostat pentru luna august referitoare la toate țările Uniunii Europene arată că pâinea, articol de primă necesitate, costă cu 18% mai mult decât anul trecut. O scumpire „uriașă”, având în vedere că deja în august 2021 prețul crescuse cu 3% față de ultimele douăsprezece luni, scrie Il Fatto Quotidiano, citată de Rador.

Cauza principală este războiul dintre Rusia și Ucraina, explică Eurostat, care a cauzat o creștere generală a costului energiei. Cuptoarele de panificație consumă o cantitate mare de energie electrică: la Milano, de exemplu, facturile brutăriilor s-au triplat, punând în pericol peste 5000 de activităţi, potrivit Assipan.

La creșterea prețului pâinii în întreaga Europă contribuie și tendința costului grâului, ambele țări aflate în război fiind exportatori importanți. Preţul acestei materii prime a atins maximul în luna mai, rezultatul fiind o creştere a costurilor pe perioada verii. Cu toate acestea, potrivit Financial Times, începând din luna iunie, prețul grâului a început să scadă: costul ridicat al energiei rămânând totuşi principala cauză a creșterii prețului pâinii.

CITEŞTE ŞI: Complexul Energetic Oltenia, amendat de ITM Gorj. Muncitori găsiți fără echipament individual de protecție la Cariera Jilț Nord

Cele mai mari creşteri a prețurilor se înregistrează în Ungaria, unde față de august 2021 s-a înregistrat o creștere de 66%; pe locul doi se află Lituania, unde pâinea costă cu 33% mai mult decât acum douăsprezece luni. Sub media europeană, dar în creștere puternică se află Franța, unde preţul pâinii a crescut cu 8%, în Țările de Jos și Luxemburg, creşterea s-a oprit la 10%.

„Raportul Eurostat confirmă încă o dată necesitatea intervențiilor guvernamentale asupra prețurilor produselor de primă necesitate, începând cu reducerea TVA-ului la alimente”, comentează Assoutenti. Președintele asociației, Furio Truzzi, subliniază și creșterea semnificativă a inflației în ceea ce privește alimentele, a căror preţ, conform Istat, au crescut cu 10,5% în august. „Acest lucru înseamnă o cheltuială anuală mai mare, iar o familie cu doi copii va trebui să plătească 786 de euro în plus doar pentru mâncare”, argumentează Truzzi.

Datele Eurostat confirmă o tendință pe care deja o raportau de mai multe luni diverse asociații de consumatori: „De luni de zile denunțăm faptul că prețurile alimentelor au atins cote nesustenabile în Italia”, conchide Assoutenti.

sursa: g4media.ro

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri