AcasăACTUALPoliţiştii plătiţi să facă şcoală. Anunţul MAI

Poliţiştii plătiţi să facă şcoală. Anunţul MAI

spot_img

Ministerului Afacerilor Interne a anunțat marți că, în vederea reducerii deficitului de personal, a fost creat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, începând cu acest an universitar, programul de master profesional, ca formă de pregătire a ofițerilor de poliție.

Deși inițial cei care au gândit acest master se așteptau să fie urmat de tineri absolvenți ai academiei, în realitate au constatat că aproximativ 90% dintre cei care s-au înscris la cursuri sunt agenți de poliție care deja lucrează în sistem.

CITEŞTE ŞI: Ar trebui să ne îngrijoreze armele nucleare tactice cu care ameninţă Rusia? Analiza completă

„Având în vedere această situație, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluțiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ținând cont de faptul că participarea la programul de master profesional presupune prezența obligatorie în instituția de învățământ pe toată durata lui”, se arată într-un comunicat al MAI.

Se acoperă deficitul prin scoaterea din serviciu a agenților care lucrau deja

Decizia găsită a fost încă un beneficiu pentru polițiști: aceștia vor putea lipsi de la serviciu, pentru a face studii post-universitare, dar vor primi salariul integral.

„În acest sens, a fost elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care să modifice Statutul Polițistului, fiind reglementată posibilitatea frecventării acestor cursuri cu scoatere de la locul de muncă, cu acordarea drepturilor bănești prevăzute de Legea salarizării pentru asemenea situații.

La final, absolvenții acestei forme de învățământ vor fi încadrați în funcție de nevoile instituționale, cu obligația să-și desfășoare activitatea pentru o perioadă de 5 ani în cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, după caz, unde au fost repartizați după absolvire”, se arată în comunicatul Ministerului de Interne.

Dacă polițiștii angajați pleacă din serviciu mai devreme de 5 ani, vor trebui să restitue, proporțional cu perioada rămasă de executat, cheltuielile efectuate de stat pe timpul școlarizării, inclusiv a drepturilor financiare acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă, arată MAI.

Marea problemă vine, însă, din faptul că programul de master inițiat la Academia de Poliție nu va rezolva problema de personal, pentru care a fost creat: după ce masteranzii vor absolvi, MAI va avea mai mulți ofițeri. Dar mai puțini subofițeri, scrie PressHUB.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri