Connect with us

POLITICĂ

Votul moţiunii: Cîţu spune că se poate negocia orice cu oricine, inclusiv cu PSD

Publicat

în

Guvernul Cîțu își va pierde mâine susținerea în Parlament după votul asupra moțiunii de cenzură, susțin chiar liberalii din jurul premierului. Florin Cîțu le-a transmis că, din acest moment, se poate negocia cu oricine, inclusiv cu PSD pentru învestirea unui nou guvern.

Șansele ca guvernul să reziste după ziua de mâine sunt extrem de mici, o recunosc chiar cei din conducerea PNL. Numele lui Klaus Iohannis este pe buzele tuturor și toți mizează că președintele va ține partidul la guvernare, indiferent de ce se întâmplă în Parlament, potrivit romaniaeuropalibera.org.

„Cât timp Klaus Iohannis este la guvernare, PNL va avea premierul”, afirmă la unison oamenii din jurul premierului.


Rolul președintelui este vital în rezolvarea crizei politice. Dacă președintele joacă în tandem cu Florin Cîțu și dorește menținerea acestuia în fruntea Palatului Victoria, o soluție rapidă pentru rezolvarea crizei va fi mai greu de atins. Dacă președintele Iohannis nominalizează o altă persoană pentru a forma guvernul, dar nu doar de formă, criza politică poate avea o soluție.

Ce tip de guvernare va oferi PNL este însă o discuție separată. Premierul Cîțu le-a spus colegilor de partid că președintele poate să îl nominalizeze tot pe el, deși există o decizie a CCR din 2020 care prevede contrariul.

„Motivarea CCR se referea la faptul că nu poți numi același premier pentru a nu merge spre anticipate. Noi nu suntem în scenariul de anul trecut, PSD și AUR vor anticipate”, le-a transmis premierul.


Florin Cîțu a declarat că „toate scenariile” sunt pe masă după votul asupra moțiunii de cenzură, mai puțin cel al unei guvernări cu USR.

Planul pe care mizează premierul este colaborarea PNL cu PSD. „Dacă USR a putut negocia cu PSD, noi de ce nu putem negocia cu PSD”, a fost mesajul transmis de premier, potrivit unor surse din partid.

Neoficial, discuțiile cu cei din PSD au început de mai mult timp, dar, oficial, ele ar putea să fie recunoscute doar după votul asupra moțiunii de cenzură.

Liberalii grupați în jurul premierului spun că următoarele luni sunt critice și că ar putea exista o perioadă în care să nu existe un premier învestit, iar problema să ajungă și la Curtea Constituțională.

„Pe mine mă interesează doar electoratul PNL, eu pentru el dau mesajele”, le-a comunicat Florin Cîțu celor apropiați, semn că nu este interesat cum este perceput din zona USR sau de oamenii care ies în stradă să protesteze.

CITEȘTE ȘI: USRL PLUS | Echipa lui Barna câştiga Biroul Naţional, după ce Cioloş a ieşit preşedinte

Chiar dacă premierul pozează că este sigur pe poziția sa, mai mulți președinți de organizații încep să aibă dubii.

„Mă uit ca la niște oameni care abia au început să facă politică”, a afirmat un lider de organizație pentru Europa Liberă. Șefii de organizații, dar și primarii, așteaptă ca promisiunile de la Congres să devină realitate, iar PNL să nu piardă guvernarea.

Florin Cîțu este decis ca Orban să piardă funcția de președinte al Camerei Deputaților, chiar dacă asta ar însemna că PNL renunță la această poziție. Scaunul rămas vacant ar putea constitui o variantă de negociere în discuțiile cu PSD, social-democrații putând aduna o majoritate pentru a-și impune un reprezentant în fruntea Camerei Deputaților.

Conducerea PNL a discutat despre măsurile cu caracter social care urmează să fie luate astăzi de Guvern. Urmează să fie compensate facturile pentru consumatorul casnic.

Cu toate acestea, premierul a recunoscut că nu va rezolva și problema consumatorilor non-casnici, dând încă o dată vina pe cei care votează moțiunea de cenzură.

Liderii PSD au anunțat că vor vota cu „bilele la vedere” moțiunea de cenzură, dar că nu vor face o propunere de premier. PNL a spus că va face o propunere de premier, chiar dacă, în primă fază, îi va lăsa pe cei de la PSD, AUR și USR să vină cu o propunere de premier.

USR a precizat că va face o propunere de premier la consultările de la Cotroceni, persoana propusă urmând să fie Dacian Cioloș.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Iohannis cu masca în aer liber la deschiderea UMF București, după ce la Congresul PNL a stat fără

 

Print Friendly, PDF & Email

POLITICĂ

Florin Cîţu anunţă că nu va face parte din viitorul Guvern. Exclude posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD

Publicat

în

Premierul interimar, preşedintele PNL Florin Cîţu, anunţă că nu va face parte din viitorul Executiv şi exclude posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD.

Întrebat, duminică, dacă va face parte din viitorul Guvern, Florin Cîțu a răspuns: „În niciun caz”.

Premierul interimar a mai spus că între el și PSD sau USR nu există compatibilitate, cele două partide având un rol esențial în căderea Guvernului pe care l-a condus.


„Moțiunea, tot Congresul din 2021 a fost despre lupta mea cu PSD. Faptul că PSD m-a dat jos pe mine și împreună cu USR este clar că aici nu există compatibilitate. În ceea ce privește viitorul, PNL are un mesaj foarte clar: nnoi suntem aici pentru a implementa liberalismul în România. Ceea ce înseamnă că lucrurile nu sunt compatibele cu ceea ce a spus PSD până acum”, a explicat Florin Cîțu

Acesta a mai precizat că el l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru a fi premier, că lucrează pentru conturarea unei majorități, iar acum este rolul celorlalte partide să fie responsabile și să voteze Guvernul.

CITEȘTE ȘI: Marcel Ciolacu a discutat la telefon cu premierul desemnat. I-a cerut să includă în programul de guvernare 10 măsuri urgente


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

POLITICĂ

Marcel Ciolacu a discutat la telefon cu premierul desemnat. I-a cerut să includă în programul de guvernare 10 măsuri urgente

Publicat

în

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut, sâmbătă, o convorbire telefonică cu prim-ministrul desemnat, Nicolae Ciucă, căruia i-a solicitat un plan concret de măsuri pe termen scurt pentru gestionarea pandemiei, precum şi includerea în programul de guvernare a celor 10 măsuri urgente propuse de PSD în domeniul sanitar, economic şi social.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de conducerea PSD, “în cadrul discuţiei, preşedintele Marcel Ciolacu a subliniat că prioritatea absolută a oricărui Guvern trebuie să fie gestionarea eficientă a pandemiei, astfel că i-a solicitat premierului desemnat un plan concret de măsuri pe termen scurt pentru reducerea infectărilor şi a deceselor cauzate de COVID-19″.


“De asemenea, preşedintele PSD i-a transmis prim-ministrului desemnat că aşteaptă programul de guvernare până în februarie 2022, dar şi măsurile pentru stoparea declinului economic. În acest sens, preşedintele Marcel Ciolacu i-a cerut premierului desemnat să includă în programul de guvernare cele 10 măsuri urgente propuse de PSD în domeniul sanitar, economic şi social”, relatează comunicatul social-democraţilor.

O discuţie mai aprofundată pe marginea programului de guvernare, a planului sanitar şi a măsurilor economice urmează să aibă loc în cadrul unei întâlniri care va fi stabilită în zilele următoare, mai menţionează sursa citată.

CITEȘTE ȘI: A fost aprobat programul de iarnă în domeniul energetic


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

POLITICĂ

A fost aprobat programul de iarnă în domeniul energetic

Publicat

în

Executivul a aprobat vineri, la propunerea Ministerului Energiei, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea programului de iarnă în domeniul energetic, informează ministerul print-un comunicat.

Hotărârea vizează măsurile privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale SEN în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, scrie Agerpres.


“Suntem pregătiţi pentru sezonul rece. Avem suficiente rezerve energetice pentru această iarnă. De aceea am adoptat Programul de Iarnă pentru a avea la dispoziţie toate instrumentele pentru a gestiona eventualele probleme care ar putea apărea”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Programul de iarnă se adresează tuturor producătorilor de energie electrică şi producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare şi se aplică în perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021.

Totodată, prin această hotărâre se constituie Comandamentul energetic de iarnă, care va monitoriza funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional şi a Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Din comandament fac parte reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor statului competente în domeniul energiei, precum şi ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi gazelor naturale.


CITEȘTE ȘI: Unitățile afterschool, școlile și grădinițele private, ÎNCHISE în timpul vacanței de două săptămâni. Creșele rămân deschise

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.