Connect with us

POLITICĂ

Statutul prefecților și subprefecților a fost modificat. Liber pentru membrii de partid

Publicat

în

Funcţiile de prefect şi subprefect nu mai sunt echivalentul înalţilor funcţionari publici ci demnitari, astfel că acestea pot fi ocupate şi de persoane care sunt membrii unor partide politice.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României

a aprobat modificarea statutului prefecților și subprefecților. În ședința de Guvern de astăzi, 27 ianuarie, a fost aprobată, în acest sens, o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OuG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Actul normativ clarifică statutul prefectului și subprefectului ca fiind funcții de demnitate publică.

Această modificare a fost necesară, a anunțat ministrul Administrației, pentru a corela reglementările cu rolul constituțional al prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local. Necesitatea de clarificare a statutului prefectului și subprefectului a fost stabilită prin Programul de Guvernare, dar și Comisia Europeană a cerut României să delimiteze linia dintre rolul politic și de specialitate ale acestor două funcții, a atras atenția ministrul de resort.

”Prefecții și subprefecții sunt numiți de forțele politice aflate la Guvernare. În aceste condiții doar ne prefacem că aceștia sunt funcționari publici fără apartenență politică”, a spus ministrul Cseke Attila.

Pentru clarificarea delimitării între nivelul politic și cel administrativ al instituției prefectului, se introduce funcția de secretar general al instituției prefectului, funcție publică din categoria înalților funcționari publici, cu rolul de a asigura stabilitatea la nivel instituțional. Înființarea acestei funcții reprezintă o garanție suplimentară privind îndeplinirea imparțială a atribuțiilor prefectului, inclusiv în contextul în care acesta este demnitar. Înaltul funcționar public sprijină activitatea prefectului în exercitarea controlului de legalitate și coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuții. Mai mult, spre deosebire de prefecți și subprefecți, pentru secretarii generali ai instituției prefectului sunt introduse condiții exprese de studii.

În același timp, conform legislației în vigoare, pot fi numite în aceste funcții de prefect sau subprefect numai persoanele care au absolvit programe de formare specializată, pentru a asigura profesionalismul celor care exercită acest rol. Conform Ordonanței adoptate, a fost instituită o derogare de la această regulă, în sensul în care poate fi numită în aceste funcții o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiția ca, în termen de cel mult 1 an de la data emiterii actului de numire în funcție, să absolve un astfel de program, sub sancțiunea eliberării din funcție.

Prefecții și subprefecții își vor păstra calitatea de înalt funcționari publici pentru o perioadă de cel mult 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, urmând ca, după această perioadă, statutul lor să se conformeze noilor reglementări.

Print Friendly, PDF & Email

POLITICĂ

Social-democraţii din Slatina au oferit flori doamnelor şi domnişoarelor

Publicat

în

Social-democraţii slătineni au fost din nou în stradă, luni, când au oferit flori doamnelor şi domnişoarelor din municipiu, cu ocazia zilei de 8 martie.

Alături de primarul Emil Moţ, la eveniment au fost prezenţi deputaţii Marius Iancu, Florin Barbu şi Emil Albotă, dar şi vicepreşedinţii CJ Olt, Virgil Delureanu şi Ionuţ Ivan.

„Şi în acest an, PSD păstrează tradiţia de 8 martie. Dar, în acest an, sunt foarte bucuros pentru că avem alături de noi trei deputaţi. Sunt trei oameni extrordinari, care provin din Slatina şi nu pot decât să mă bucur că au plecat la Bucureşti, dar nu au uitat oamenii care i-au votat. Le mulţumesc din suflet că sunt alături de noi, de slătineni, şi sperăm că vor face lucruri bune. Doamnelor, mamelor, soţiilor, prietenelor, vă urez din suflet o primăvară frumoasă! La mulţi ani! Să aveţi grijă de noi, să fiţi lângă noi, să ne ghidaţi în continuare! Noi, PSD Slatina, vom fi alături de dumneavoastră în fiecare an!”, a declarat primarul Emil Moţ.

La rândul său, deputatul Marius Iancu, le-a transmis un mesaj doamnelor şi domnişoarelor.

„Astăzi, de 8 martie, pătrăm tradiţia PSD, aceea de a oferi flori slătinencelor! Purtăm mască, respectăm regulile din perioada pandemiei. Noi zâmbim, chiar dacă avem mască şi ne dorim ca şi doamnele şi domnişoarele să zâmbească, să fie fericite, să fie iubite. La mulţi ani”, a declarat Iancu.

Şi Emil Albotă a avut un mesaj cu ocazia zilei de 8 martie.

„Ca în fiecare an, PSD Olt ţin să mulţumească prin această acţiune femeilor, mamelor şi fiicelor noastre. De asemenea, şi noi, parlamentarii de Olt, suntem alături de organizaţia care ne-a trimis la Bucureşti şi ţinem să mulţumim doamnelor din viaţa noastră, să le urăm un an de împliniri şi sperăm ca acţiunea noastră de astăzi să le aducă zâmbetul pe buze”, a spus acesta.

Florin Barbu şi-a exprimat admiraţia pentru doamne şi domnişoare.

„Mă bucur că, astăzi, alături de colegii mei, putem să le urăm doamnelor şi domnişoarelor din Slatina o primăvară frumoastă şi să le aducem un zâmbet, alături de o floare. La mulţi ani!”, a conchis deputatul.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

POLITICĂ

Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt, spune că PSD nu va contesta bugetul la CCR

Publicat

în

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat luni că partidul pe care îl reprezintă nu va contesta la Curtea Constituţională Legea bugetului, în forma adoptată de majoritatea PNL-USR-UDMR.

Marius Oprescu a explicat că administraţiile publice locale au nevoie cât mai repede de un buget.

„Partidul Social Democrat nu va contesta la CCR acest buget. Chiar dacă noi nu suntem de acord cu modul de împărţire a banilor, pe capitole, la nivel de ţară, cred că este important să trecem peste această etapă şi România să aibă un buget funcţional, astfel încât instituţiile să poată să funcţioneze cum trebuie şi să ne apucăm de treabă în acest an. Şi aşa, timpul a trecut foarte mult. Gândiţi-vă că, după aprobarea bugetului şi publicarea lui în Monitorul Oficial, urmează 15 zile de transparenţă. Apoi, în alte 45 de zile, toate instituţiile, UAT-urile trebuie să îşi aprobe bugetul”, a declarat Marius Oprescu.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

POLITICĂ

Un nou proces PIERDUT de Darius Vâlcov. Decizia e DEFINITIVĂ

Publicat

în

Forumul Democrat la Germanilor din România (FDGR) anunţă că a câştigat definitiv procesul cu Darius Vâlcov care a sugerat, într-o postare pe Facebook, că formaţiunea este o organizaţie nazistă. Vâlcov trebuie să plătească FDGR 20.000 de lei, relatează News.ro.

”FDGR a câştigat procesul cu Darius Vâlcov. Soluţia este definitivă. Recursul lui Darius Vâlcov a fost respins ca nefondat de Curtea de Apel Craiova. Acesta contestase soluţia Tribunalului Olt prin care fusese obligat la plata de daune în valoare de 20.000 RON pentru postări defăimătoare la adresa FDGR şi a minorităţii germane”, a anunţat FDGR.

La rândul său, deputatul FDGR Ovidiu Ganţ a afirmat că ”încă un reprezentant al «regimului Dragnea-Dăncilă» a primit din partea justiţiei ce a meritat, pentru calomniile proferate”.

În 2018, pe vremea când era consilier al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov a postat pe Facebook un clip video care sugera că #rezist şi Forumul Democrat al Germanilor din România sunt organizaţii naziste.

În montaj apărea şi o fotografie cu preşedintele Iohannis, pe care îl asemăna cu Hitler.

Pentru postarea respectivă, Vâlcov a fost amendat şi de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu 2.000 de lei.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.