AcasăPOLITICĂSorin Grindeanu, despre protestele CFR Călători: „Fac apel la angajați să respecte...

Sorin Grindeanu, despre protestele CFR Călători: „Fac apel la angajați să respecte cadrul legal. Nu a fost o grevă anunțată”

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și vicepremierul României, a dat declarații în legătură cu greva angajaților CFR Călători.

Acesta a făcut un apel la angajați să respecte cadrul legal, pentru că aceasta nu a fost o grevă anunțată.

”Vreau să vă spun că bugetul Ministerului Transporturilor, proiectul de buget, pentru anul 2022 este cu 20,5% în plus față de cât s-a cheltuit în 2021. Avem o aloacare de aproape 9 miliarde de lei pe proiecte pe fonduri nerambursabile și 8 miliarde de lei pe fonsul de stat.


Vorbim de un buget total la Ministerul Transporturilor de de aproape 17 miliarde față de undeva în jurul de 14 miliarde la sfârșitul anului 2021.

În acest moment, suma pe fonsuri nerambursabile, cele 9 miliarde de care vă aminteam, este cu aproximativ 2 miliarde mai mare decât în 2021. Asta înseamnă că la anul vor fi foarte multe proiecte care se vor desfășura pe această componentă.

La anul, din ce inventar am făcut până acum, va fi anul în care se vor semna cele mai multe contracte de investiții din istoria Ministerului Transporturilor.


Am văzut că sunt tot felul de discuții în spațiul public și eu vă asigur că acest lucru va fi valabil și aceste contracte se vor ridica în jurul sumei de 10 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un record absolut.

(…) Al doilea punct pe ordinea de zi este legat de greva CFR. Eu am avut în această dimineață întâlniri cu managerii companiilor din CFR. De asemenea, după-masă o să am întâlniri, după ședința de guvern, și cu ei și cu lideri de sindicat .

Eu aș vrea să fiu foarte clar și să vă spun că în acest moment mă aflu în situația următoare, eu ca ministru al Transporturilor: în situația în care niște domni înaintea mea au promis foarte multe lucruri, au promis că va intra în vigoare statutul feroviarilor, au promis liderilor de sindicat, în discuțiile de la Ministerul Finanțelor, că le vor fi mărite salariile, mă refer la guvernarea care sa terminat prin septembrie, și că anumite facilități vor fi puse în practică de la 1 ianuarie. Totul e pe bază de promisiuni.

Pe de altă parte, tot acea guvernare venea și spunea că infrastructura feroviară trebuie să dispară sau să fie tratată la ”și altele”. Să știți că, în discuțiile pe care le-am avut cu managerii din zona feroviară, le-am spus o realitate și nu vreau să fiu acuzat de cei care vor veni după mine că am făcut promisiuni de care să nu țin cont. Realitatea care stă în picioare în acest moment pe zona feroviară este o realitate economică neplăcută sau nesustenabilă.

(…) Statul român s-a angajat prin PNRR ca în anul 2022 să eficientizeze aceste companii. Sunt angajamente pe care noi ca stat le-am luat și pe care trebuie să le îndeplinim pe parcursul anului 2022. Sunt dispus la dialog, voi sta de vorbă cu toată lumea, dar voi avea ca și coordonate de bază două lucruri: pe de o parte sustenabilitatea economică și pe de altă parte jaloanele pe care trebuie să le îndeplinim pe parcursul anului 2022. Sunt două lucruri la care nu am cum ăs abdic și împreună cu managerii și liderii de sindicat să găsim soluții astfel încât veniturile să crească, dar soluții care să fie susținute economic”, a declarat Sorin Grindeanu.

CITEȘTE ȘI:Adrian Chesnoiu: Mă gândesc la proiecte care pot fi finanţate prin optimizarea PNRR

- Advertisement -spot_img
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
5,026FaniÎmi place
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri