Connect with us

POLITICĂ

România ar putea deveni republică parlamentară. Discuţii despre modificarea Constituţiei

Publicat

în

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a anunţat că un grup de lucru coordonat de Robert Cazanciuc va discuta despre modificarea Constituţiei.

El a adăugat că ar fi o oportună o dezbatere în Parlament cu privire la Legea Fundamentală şi dacă ea mai corespunde realităţior României de astăzi, după 30 de ani. Acesta a mai spus că, de exemplu, în Constituţie nu există forma de administrare locală numită regiune.

„Nu există limite aici sau condiţii pe care PSD să le impună, dar cred şi credem că în acest moment o discuţie serioasă legată de Constituţia din anii ’90, la 30 de ani de atunci”, a precizat Grindeanu, citat de g4media.ro.


„Să ştiţi că noi avem o echipă de lucru coordonată de dl senator Robert Cazanciuc de undeva din februarie anul acesta. Noi credem că acea Constituţie care sigur a fost foarte puţin modificată înainte de a deveni membrii deplini în UE, limitele acelei Constituţii de acum 30 de ani s-ar putea să nu mai corespundă necesităţilor şi realităţilor din România din acest moment. S-ar putea am spus. Robert ne-a spus că a lucrat din februarie şi e normal să abordăm şi această componentă, cea legată de modificarea Constituţiei. Vă dau un exemplu. În urmă cu 7 sau 8 ani se vorbea despre ceea ce înseamnă regionalizare.

CITEŞTE ŞI: PSD a decis începerea negocierilor cu PNL, UDMR şi minorităţi pentru alcătuirea unui guvern

Nu avem în Constituţie această formă de administrare locală, cea de regiune. Judeţele ca şi partenere sunt prea mici pentru regiunile, de exemplu din Germania, şi atunci această formă de administraţia locală, cea legată de regiune poate fi o temă. Nu spun că e bună sau rea. Nu există limite aici sau condiţii pe care PSD să le impună, dar cred şi credem că în acest moment o discuţie serioasă legată de Constituţia din anii ’90, la 30 de ani de atunci, cu toate modificările făcute la începul anilor 2000, dar au fost mici, poate fi făcută şi o discuţie extrem de serioasă între parteneri serioşi, dacă vor să fie parteneri serioşi de guvernare”, a afirmat Sorin Grindeanu, la finalul Consiliului Politic Naţional al PSD de luni.


Întrebat dacă pentru PSD există proritatea ca una dintre modificările Constituţiei să fie schimbarea formei de guvernare astfel ca România să devină dintr-o republică semi-prezidenţială, o republică parlamentară, Grindeanu a răspuns: „Nu s-a discutat o secundă în şedinţa de astăzi despre aşa ceva”.

„S-a discutat despre această comisie, s-a discutat despre faptul că România are nevoie de o reaşezare inclusiv din punct de vedere constituţional, dar nu s-au pus niciun fel de bariere de negociere peste care să trecem sau nu. Mai mult decât atât, în 22 noiembrie, dacă nu mă înşel, se împlinesc 30 de ani de la adoptarea primei Constituţii de după Revoluţie.

Cred că ar putea fi un moment important de dezbatere în Parlamentul României apropo de limitele şi de actualitatea Constituţiei faţă de realitatea din România. Eu cred că e important, fără pasiuni, să discutăm despre actualitatea acestei Constituţii din 1991”, a completat prim-vicepreşedintele PSD.

Chestionat dacă este obiectivul PSD să reducă atribuţiile Preşedintelui României, prin modificările aduse Constituţiei, Sorin Grindeanu a replicat: „Nu, tocmai v-am spus, nu este un obiectiv”.

„Nu am discutat despre aceste limite, dar am discutat despre sincopele, dacă vreţi din Constituţie, şi pe care le vedem cu toţii. Vedem cu toţii cât de des este întrebată Curtea Constituţională pe diverse speţe, cât de des apelăm la jurişti să clarifice anumite aspecte din Constituţie.

De aceea eu cred că e absolut normal să avem această discuţie despre Constituţie, la 30 de ani de la cea din 1991 şi dacă această Constituţie mai corespunde realităţilor României de astăzi. Despre asta vorbim. Nu vreau să fiu greşit înţeles şi să spun că – da, PSD vrea ceva şi de la acel punct noi nu abdicăm. Nu nu e cazul. Nu am discutat despre aşa ceva”, a conchis liderul social-democrat.

CITEŞTE ŞI: Lia Olguța Vasilescu, explicații privind creșterea pensiilor. „Trebuie să fie cât stabilisem pe Legea 12”

Print Friendly, PDF & Email

POLITICĂ

Ministrul Agriculturii, prezent în judeţul Olt, de Ziua Naţională

Publicat

în

Recent instalat în funcţia de Ministru al Agriculturii, deputatul oltean Adrian Chesnoiu, a fost alături de autorităţile locale şi judeţene, la manifestările organizate de Ziua Naţională, la Slatina şi Caracal.

Ministrul a fost însoţit şi de ceilalţi deputaţi PSD, Marius Iancu, Florin Barbu şi Emil Albotă, dar şi de preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicepreşedinţii Ionuţ Ivan şi Virgil Delureanu şi cei doi primari ai celor două municipii din Olt, Emil Moţ şi Ion Doldurea.

Fost şef al Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) din subordinea Ministerului Agriculturii, Adrian Chesnoiu a fost pe rând administrator public şi viceprimar al municipiului Caracal. În 2020 a candidat cu succes la Camera Deputaţilor, pe lista PSD Olt.


CITEŞTE ŞI: FOTO REPORTAJ. Cum a fost marcată Ziua Naţională, la Slatina, în condiţii de pandemie

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

POLITICĂ

Primarul din Gorj care l-a omagiat pe Ceauşescu, fotografie cu o cană imprimată cu chipul dictatorului

Publicat

în

Robert Ionuţ Păiuşi, primarul comunei gorjene Stejari, care pe 26 ianuarie îl omagia pe contul său de socializare pe Nicolae Ceauşescu, a postat luni dimineaţa o fotografie în care a vrut să etaleze faptul că bea dintr-o cană imprimată cu chipul fostului dictator.

Fotografia este însoţită de o urare pentru urmăritorii săi. Edilul din Stejari, care are peste 30 de ani, este un fan declarat al fostului șef al statului și are chiar și tablouri cu acesta.

Periodic merge și la locul unde este înmormântat Nicolae Ceaușescu.


Pe 26 ianuarie 2021, Robert Ionuţ Păiuşi posta:

„Azi de ziua dumneavoastră, vreau să vă mulțumesc pentru țara pe care ați construit-o și pentru puterea economică pe care ne-ați lăsat-o.

Păcat că proștii de după dumneavoastră, ne-au vândut miei de Paște, iar ei s-au vândut mai rău decât femeile ușoare…, nici măcar ca cele de lux, ca ultimele cârpe. Țara de azi mai este doar umbra țării pe care ați lăsat-o…


Nu știu dacă ultimele cuvinte ale tovarășului se vor adeveri: „Istoria mă va răzbuna ! ” deoarece nu mai avem, școală azi, nu mai avem istorici, avem Vulpița și Viorel, nu mai avem multe lucruri, nici conducătorii care să își iubească țara,poporul, acum mimează de 1 Decembrie, pe 24 Ianuarie în iubitori de țară iar majoritatea din ei sunt habarniști ai Istoriei Române…!!!”.

sursa foto: Facebook/Robert Ionuţ Păiuşi

CITEŞTE ŞI: Bani europeni pentru modernizarea instituțiilor de învățământ din Piatra-Olt

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Şedinţă de urgenţă a Guvernului României, în contextul apariţiei variantei Omicron a COVID

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciucă a convocat duminică o şedinţă de Guvern în contextul apariţiei variantei Omicron a coronavirusului. De asemenea, 36 de români sunt blocaţi în Africa de Sud după ce mai multe curse aeriene au fost anulate. Un proiect de hotărâre pentru modificarea hotărârii care prelungeşte starea de alertă începând de la 9 noiembrie, figurează pe ordinea de zi a reuniunii de duminică a Executivului.

„Proiect de hotărâre pentru pentru modificarea şi completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, arată ordinea de zi transmisă de către Guvern.

Şedinţa, programată pentru ora 11:15, are loc după ce sâmbătă, premierul a discutat pe aceeaşi temă cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, cu şeful DSU Raed Arafat şi cu şefa Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Adriana Pistol.


Totodată, este deja în desfăşurare o şedinţă a CNSU, pentru actualizarea listei statelor de risc epidemiologic.

Ca şi alte state UE, România a impus restricţii pentru persoanele care vin din Africa de Sud, unde a fost detectată noua tulpină a coronavirusului. Aceste restricţii includ carantina de 14 zile, indiferent dacă persoana vizată este sau nu vaccinată.

În condiţiile în care cursele aeriene către Europa au fost anulate, 36 de români au rămas blocaţi în Africa de Sud, MAE făcând demersuri pentru a facilita întoarcerea în ţară a acestora.


Cazuri de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului au apărut în mai mult state europene.

CITEŞTE ŞI: Testele antigen care au ajuns în şcoli sunt dezasamblate. Arafat: Aşa se livrează ele

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.