Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Programul de dezvoltare a oraşului Balş, prezentat de primarul Cătălin Rotea

Publicat

în

Primarul oraşului Balş, Cătălin Rotea, prezintă în cadrul unei conferinţe de presă investiţiile pe care şi le-a propus pentru acest an.

Edilul prezintă bugetul pe 2021 şi programul de dezvoltare a oraşului Balş, în perioada 2021-2024.

Principalele declaraţii:

500 locuri de muncă:
o   Parcul industrial – estimăm operaționalizarea parcului industrial în maxim 3 luni de zile;
o   Schemă de ajutor de facilități fiscale – se acordă facilități și reduceri ale  impozitul pe teren sau clădire, cuprinse între 10% – 30%;
o   Construcția a două noi complexe comerciale;
o   Investitor, care dorește concesionarea unui teren pentru investiție de 1 milion euro și 36 noi locuri de muncă.


Extinderea rețelelor de alimentare cu apă, canalizare și gaze:
o 25 km de rețea de alimentare cu apă și canalizare vor fi reabilitați și vor fi construite noi stații de epurare și tratare a apei;
o Alimentare cu apă pe străzile: Răsăritului, str. Macului și str. Stejarului, Popa Șapcă – Mâinești, Cuza Vodă, Luncii și Prelungire 1 Decembrie, Cartierul Spineni;
o Canalizare pe străzile: Crizantemelor, Tudor Vladimirescu și Luncii, cartierul Corbeni – Româna, străzile Măceșului, Mărășești, Mihail Drumeș, Bradului, străzile Popa Șapcă – Mâinești, Viilor, Ciocârliei, Cometa și Stejarului.
o Gaze naturale: extinderea rețelei de gaze naturale în restul de 690 locuințe ale orașului: cu începere imediată pe străzile Mihai Viteazul și Salcâmilor și în toamna pe str. M. Drumeș.

Reabilitarea termică a blocurilor din Balș:
o 50 de scări de bloc reabilitate;

Locuințe sociale:
–          20 de apartamente ANL în acest an amenajate cu parcare, spații verzi și locuri de joacă;
–          40 de noi locuințe sociale;
–          20 noi apartamente, prin construcția unui nou bloc de către ANL.


Extinderea și modernizarea rețelei de drumuri:

o   Finanțare pentru  4 km, diferența urmând să facă obiectul unor noi investiții în 2022 – 2023.

Extinderea și modernizarea rețelei de iluminat public:
•    900 de lămpi LED pe Str. N. Bălcescu;
o    Extinderea rețelei de iluminat în toate cartierele orașului;
o    Salubritate: ridicarea deșeurilor depozitate necontrolat;
o    Ecarisaj: Servicii eficiente de gestionare a situației câinilor fără stăpân.

Înființarea unui Birou Unic, în care vor funcționa: Evidența Persoanelor, Biroul Taxe și Impozite, precum și Serviciul Agricol.

Extinderea serviciilor medicale oferite de Spitalul Balș:
o CPU pe o suprafață de 1450 metri, precum și dotarea cu Computer Tomograf și Aparat Radiologie;
o Serviciile medicale noi în domeniile: urologie, endocrinologie și în domeniul medicinei de urgență.
Reabilitarea integrală a Spitalului Balș:
o Reabilitarea dispensarului TBC și laboratorul;
o Reabilitarea secției Cronici și secției Pediatrie;
o Construcția unei noi spălătorii;
o Împrejmuirea întregului spital.

Creșterea ponderii spațiilor verzi și amenajarea acestora după reguli moderne de peisagistică:
o   Sistematizarea străzilor Nicolae Titulescu și Nicolae Bălcescu, inclusiv părculețul de vizavi de Catedrala ”Sf. Constantin și Elena”;
o   Reabilitarea platoului Casa Tineretului și a parcului adiacent;
o   Înlocuirea celor 10 stații de autobuz.

Reabilitarea tuturor parcurilor din oraș:
o Modernizarea Parcului de la Balta Gării;
o Modernizarea Parcului Central al orașului.

Premierea performanței școlare:
o   Plata tuturor burselor elevilor.

 Monitorizare video și pază permanentă în toate școlile și grădinițele din oraș:
o   Vor fi montate camere de luat vederi inclusiv pentru școlile din oraș.

Investiții în infrastructură educațională:
o Asigurarea cofinanțării pentru proiectele de eficientă energetică – Liceul Teoretic ”Petre Pandrea”, Grădinița 1, Grădinița 2, Colegiul Tehnic;
o Atenție sporită pentru solicitările unităților școlare.

Înființarea unui centru multifuncțional:

  • Lucrările vor fi demarate în această toamnă;

Preluarea cinematografului de la RADEF.

Înființarea și modernizarea locurilor de joacă:
o  
Anul acesta vor fi modernizate 10 locuri de joacă.

Alocarea sumei de 300.000 lei pentru toate cele 7 parohii din oraș.

Înființarea Clubului pensionarilor.

Facilități fiscale acordate pensionarilor cu pensii de invaliditate.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

DOLJ: A început asfaltarea Drumului Județean Giurgița-Moțăței

Publicat

în

Asfaltarea drumului DJ 561A din județul Dolj, pe tronsonul Giurgița-Moțăței, a fost demarată, potrivit anunțului președintelui CJ Dolj, Cosmin Vasile care vineri a mers pe șantier pentru a discuta cu constructorul despre graficul de activitate și termenele stabilite.

Șeful administrației județene a menționat că lucrările încep la ora 5 și se încheie la ora prânzului, atunci când intră în vigoare restricțiile de circulație pentru traficul greu, impuse de temperaturile ridicate.


„În aceste zile, se va turna primul strat de asfalt în interiorul localității Urzicuța, apoi, de săptămâna viitoare, utilajele și echipele de muncitori se vor muta în comuna Afumați. În extravilanul localităților se lucrează la structura drumului și la terasamente”, a precizat Cosmin Vasile.

În vederea reabilitării, Consiliul Judeţean Dolj a împărţit drumul Giurgiţa – Urzicuţa – Afumaţi – Băileşti – Moţăţei – Unirea – Pleniţa – limita cu judeţul Mehedinţi în două loturi.

Modernizarea se face cu fonduri europene, investiția însemnând aproximativ 48 milioane de euro.


Lucrările la primul tronson de drum sunt executate de asocierea de firme Domarcons SRL – Erpia SA. Contractul de lucrări are o valoare de 102.140.282,11 lei (inclusiv TVA), durata de execuție fiind de 24 de luni.

CITEȘTE ȘI: Cosmin Vasile (CJ Dolj): Singura șansă pentru dezvoltarea comunităților locale sunt fondurile externe

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Se vor majora impozitele pe clădirile și terenurile neîngrijite din Caracal. De când intră în vigoare măsura

Publicat

în

Impozitul pe clădirile și terenurile neîngrijite din municipiul Caracal va crește, procentul de majorare fiind între 300% și 500%, decizia fiind luată în cadrul ședinței de Consiliul Local din această lună. 

Majorarea impozitului se va stabili în funcție de starea tehnică a imobilelor și starea terenurilor, iar măsura se aplică tuturor proprietarilor sau coproprietarilor de clădiri sau/și terenuri neîngrijite, începând cu 1 ianuarie 2022, anunță reprezentanții Primăriei Municipiului Caracal.

Conform legii, proprietarii clădirilor, persoane fizice și juridice, au obligația să asigure starea tehnică corespunzătoare a acestora prin efectuarea lucrărilor de consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere.


De asemenea, proprietarii terenurilor din intravilan sunt obligați prin lege să întrețină aceste terenuri, să efectueze lucrări specifice pentru îndepărtarea vegetației necultivate și să nu permită depozitarea deșeurilor.

„Proprietarii terenurilor agricole nelucrate au de asemenea responsabilități. Pentru terenul nelucrat timp de doi ani consecutiv, impozitul pe teren se majorează începând cu al treilea an, cota de impozitare majorată fiind stabilită în conformitate cu Regulamentul privind criteriile de încadrare în categoria terenurilor neîngrijite de pe raza municipiului Caracal”, spun reprezentanții Primăriei.

Informații suplimentare se pot obține pe site-ul instituției, la secțiunea „Consiliul Local – proiecte de hotărâri”.


CITEȘTE ȘI: Medicii şi asistenţii din centrele de vaccinare din Slatina, neplătiţi din luna mai. Ce spune DSP

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ADMINISTRAŢIE

Noi fonduri europene prin programe transfrontaliere, atrase în Olt. Ce proiecte pregăteşte CJ

Publicat

în

Consiliul Judeţean Olt pregăteşte documentaţia pentru a accesa fonduri europene şi în perioada 2021-2027.

Şefa Serviciului Dezvoltare Regională din cadrul CJ Olt, Dana Lungu, a declarat că forul judeţean va accesa fonduri europene şi în următorul program transfrontalier România-Bulgaria, care se desfăşoară în perioada 2021-2027.

„Consiliul Judeţean Olt deja studiază noile documente pentru perioada de programare 2021-2027. Programul InterReg 6A România-Bulgaria, finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru perioada 2021-2027, îşi propune dezvoltarea zonei de graniţă româno-bulgară. Aprobarea acestui program operaţional se estimează a fi finalizată până la sfârşitul anului 2021. Există în acest document de programare patru mari domenii în cadrul cărora vor fi lansate apeluri de proiecte şi beneficiarii vor putea depune proiecte pentru obţinerea finanţărilor nerambursabile”, a declarat Dana Lungu.


CITEŞTE ŞI: Vicepreşedintele CJ Olt, Ionuţ Ivan: MFE întârzie nejustificat tot ce înseamnă proiecte pentru accesarea de fonduri europene

Primul domeniu important din acest document de programare îl reprezintă conectivitatea. Regiunea transfrontalieră va fi conectată prin proiecte strategice cu un ridicat impact transfrontalier şi cu accent pe obiectivele Green Deal. Principalele domenii în cadrul acestui filon vor fi navigabilitatea, porturile, eliminarea legăturilor lipsă şi a obstacolelor administrative, îmbunătăţirea conectivităţii prin modernizarea căilor rutiere, inclusiv prin posibile noi poduri peste Dunăre.

Al doilea domeniu mare este O Europă mai aproape de cetăţeni. Va fi elaborată o strategie teritorială care va aborda şi va promova într-o manieră integrată o multitudine de domenii: turism, patrimoniu cultural şi natural, infrastructură de turism, accesibilitate, domeniul HORECA şi al IMM-urilor.


Al treilea mare domeniu în cadrul căruia se vor acorda granturi îl reprezintă Tranziţia ecologică spre emisii reduse de carbon. Schimbările climatice reprezintă o preocupare actuală şi pentru a împiedica agravarea situaţiei trebuie promovate măsuri pentru a reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră şi pentru a ne adapta la schimbările care au loc acum şi în viitor pentru a evita daunele produse. Se vor sprijini acţiuni de atenuare şi adaptare la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor de evenimente naturale periculoase şi riscurilor legate de activităţile umane şi promovarea rezistenţei la dezastre.

„În cadrul acestui domeniu, cu siguranţă vom putea depune împreună proiecte care vor avea ca obiectiv îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de dezastre naturale”, a mai spus Dana Lungu.

Al patrulea domeniu îl reprezintă O Europă mai socială şi mai incluzivă. Se va pune accent pe creşterea accesului la educaţie şi formare, ţinând cont de specificul zonei transfrontaliere. În cadrul programului se va acorda sprijini pentru a se îmbunătăţi accesul şi participarea la educaţie şi pentru a sprijini învăţarea pe tot parcursul vieţii, în perspectiva zonei transfrontaliere, pentru a depăşi barierele lingvistice şi administrative care au impact asupra calităţii şi adaptabilităţii forţei de muncă, de ambele părţi ale frontierei.

CITEŞTE ŞI: Valul 4 al pandemiei. Spitalele nu au nici acum medicamente pentru tratarea bolnaviilor, susţine preşedintele CJ Olt

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.