Connect with us

POLITICĂ

Marian Vanghelie, condamnat la ani grei de închisoare

Avatar

Publicat

în

Fostul primar din Sectorul 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat, joi, la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție, se arată în minuta Tribunalului București. Decizia judecătorilor nu este definitivă.

Marian Vanghelie a fost judecat la Tribunalul București pentru o mită de 30 de milioane de euro de mai bine de 6 ani, potrivit g4media.ro.

În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de corupție, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL.


Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.

”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, aratau procurorii DNA într-un comunicat din 2015.


Print Friendly, PDF & Email

POLITICĂ

Alegeri parţiale la Deveselu | Declaraţii de ULTIMĂ ORĂ ale preşedintelui PSD Olt

Avatar

Publicat

în

Preşedintele PSD Olt, Marius Oprescu, s-a arătat încrezător privind victoria candidatului social-democraţilor, în alegerile parţiale care se desfăşoară, duminică, la Deveselu.

Oprescu l-a însoţit, în această săptămână, pe candidatul Nicolae Dobre, viceprimar cu atribuţii de primar al localităţii unde se află amplasat Scutul antirachetă al NATO.

„La Deveselu, noi suntem în campanie. Așa cum am spus de fiecare dată, votul e la cetățeni. Așa cum am simțit și eu mergând zilele trecute în campanie acolo, lumea este alături de noi și de primarul interimar Nicolae Dobre”, a spus Oprescu.


CITEŞTE ŞI: Prefectura Olt a blocat transferul cartierului Aviatorilor de la Caracal către Primăria Deveselu. Prefectul Homorean, lider PNL, acuzat de implicare în campania electorală

Acesta susține că flerul său politic coincide și cu rezultatele sondajelor pe care partidul le-a făcut în localitate.

„Există sondaje ale Partidului Social Democrat pe care nu le facem publice. Dar sondajele bat cu ce am spus mai devreme: lumea este alături de noi”, a mai spus președintele PSD Olt.


CITEŞTE ŞI: VIDEO | DERAPAJ al preşedintelui PNL Olt, în timpul vizitei lui Cîţu, la Deveselu. Liberalul le spune oamenilor că nu vor fi investiţii în judeţ, atât timp cât votează PSD

La Deveselu, în funcţia de primar a fost ales Ion Aliman (PSD), la câteva săptămâni după ce decedase în urma unor complicaţii de la infectarea cu virusul SARS-CoV2.

În urma alegerilor, s-a constituit Consiliul Local şi a fost ales în funcţia de viceprimar Nicolae Dobre, care a preluat atribuţiile de primar.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

POLITICĂ

Prefectura Olt a blocat transferul cartierului Aviatorilor de la Caracal către Primăria Deveselu. Prefectul Homorean, lider PNL, acuzat de implicare în campania electorală

Avatar

Publicat

în

Prefectul Județului Olt Florin Homorean, care este şi prim-vicepreşedinte al filialei judeţene a PNL, este acuzat de implicare în campania electorală de la Deveselu, după ce Prefectura a atacat în instanţă cele două hotărâri emise de consiliile locale din Caracal şi Deveselu, prin care cartierul Aviatorilor era preluat de comuna din Sudul municipiului.

În anul 2000, printr-o ordonanță de guvern, semnată de primul ministru de atunci, Mugur Isărescu, cartierul Aviatorilor din Deveselu trecea la Caracal, deși acesta se afla pe teritoriul administrativ al comunei Deveselu. Pe vremuri, cartierul era dedicat celor care lucrau în fosta unitate militară de aviație care este chiar peste drum de respectivul cartier și în care se află acum amplasat scutul antirachetă al NATO, respectiv baza militarilor americani, bază în care își desfășoară activitatea aproximativ 200 de militari din Armata SUA.

Aflaţi în plină campanie electorală, reprezentanţii PNL susţin că vor rezolva această situaţie iar cartierul va trece în administrarea Primăriei Deveselu, doar dacă la alegerile din 27 iunie este votat candidatul liberalilor,


Faptul că acest cartier rămâne în administrarea Primăriei Caracal, deşi practic se află în Deveselu, generează cheltuieli suplimentare cetățenilor din localitate.

CITEŞTE ŞI: VIDEO | DERAPAJ al preşedintelui PNL Olt, în timpul vizitei lui Cîţu, la Deveselu. Liberalul le spune oamenilor că nu vor fi investiţii în judeţ, atât timp cât votează PSD

Contactat telefonic, prefectul Florin Homorean a declarat că decizia de a ataca în instanţă cele două hotărâri nu are un substrat politic şi că nu au fost respectaţi paşii legali.


„Indiferent de culoarea politică a primarului, sunt nişte lucruri care trebuie respectate, prevederile Codului Administrativ, mai multe legi care reglementează domeniul respectiv. Nu are legătură cu culoarea primarului sau a consiliului local, ci are legătură cu respectarea legii. Acolo este o problemă juridică mai veche pentru că terenul a fost preluat în administrare de la Ministerul Apărării de către Primăria municipiului Caracal, iar trecerea administrării terenului către Primăria comunei Deveselu trebuie să se facă cu respectarea anumitor paşi. A fost adoptată hotărâre de Consiliul Local Deveselu, care nu a respectat acei paşi. Terenul ar trebui să se întoarcă în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, după care, prin hotărâre de guvern, la fel cum a fost acordat în administrare municipiului Caracal, trebuie să fie acordat în administrare comunei Deveselu”, a declarat Florin Homorean.

Reamintim că, din acest an, funcţiile de prefect şi subprefect au fost repolitizate printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Astfel, cei care sunt numiţi în aceste funcţii pot să facă şi politică şi, mai mult, să ocupe funcţii de conducere în partide. În judeţul Olt, prefectul Florin Homorean este prim-vicepreşedinte al PNL, subprefectul Ana Maria Ciauşu este secretar general al filialei, iar subprefectul Fănel Bădici este preşedinte al USR.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

POLITICĂ

Fabian Gyula, avocatul poporului susţinut de Guvern, încasează o pensie specială de peste 10.000 lei

Avatar

Publicat

în

Fabian Gyula, candidatul care a primit aviz favorabil de la comisiile juridice ale Parlametului pentru funcţia de Avocat al Poporului, a afirmat miercuri că a ieşit la pensie în 2020, la vârsta de 49 de ani şi are o pensie de magistrat de peste 10.000 lei.

„M-am pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani”, a declarat Fabian Gyula, miercuri la Parlament.

Chestionat dacă 49 de ani nu e o vârstă prea mică pentru a ieşi la pensie, el a răspuns: „Raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură, da”.


„Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcţii de conducere, abia după acea am avut funcţii de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe acelaşi scaun, practic soluţionând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam şi de cooperare internaţională. Obişnuiesc să spun o întâmplare din această activitate după care să apreciaţi cât de grea este activitatea de magistrat. Lucram la Parchetul tribunalului când într-o noapte, pe la 4.00, am ajuns acasă şi mă sună pe telefonul fix şeful arestului. Atât mi-a spus: să ştiţi că cel pe care l-aţi audiat timp de două ore şi jumătate în cursul acestei nopţi, la verificările efectuate de medicul de la arest s-a dovedit a fi purtător de TBC activ. A închis discuţia. Mi-a zis: să aveţi grijă de copilaşii dumneavoastră. Aceasta este activitatea de magistrat”, a mai explicat Fabian Gyula.

CITEŞTE ŞI: Comisia de la Veneţia cere “bazele și elementele juridice” care au dus la demiterea Avocatului Poporului

Acesta a mai precizat că magistraţii au şi o serie de incompatibilităţi şi restricţii şi că pensia sa este de peste 10.000 lei, apreciind că este o sumă mare raportat la pensia medie.


El a adăugat că jurisprudenţa CCR este „clară în favoarea magistraţilor” în privinţa pensiilor pe care le primesc.

La audierea în comisiile juridice ale Parlamentului, Fabian Gyula a spus că a absolvit studii juridice, vreme de 25 de ani a fost procuror şi de 22 de ani este cadru didactic în învăţământul superior.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să fie în funcţia de Avocat al Poporului.

Avocatul Poporului ar putea fi desemnat într-un plen reunit al Camerei şi Senatului luni. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru funcţia de Avocat al Poporului.

Fabian Gyula este lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a fost propus pentru această poziţie de către UDMR şi este susţinut şi de PNL.

Avocatul Poporului, Renate Weber a fost revocată în 16 iunie, prin votul Parlamentului.

În schimb, Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului, într-o scrisoare transmisă la o zi de la votul din Parlament pe această temă.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.