Connect with us

POLITICĂ

Iohannis ar vrea guvern PNL minoritar, susținut de PSD în Parlament – surse

Publicat

în

Proaspăt ales în fruntea PNL, Florin Cîțu are zilele numărate la șefia Guvernului, după ce PSD a depus la începutul săptămânii moțiune de cenzură. Cu o Coaliție ruptă, doar cu UDMR și minoritățile drept aliați în Parlament, Cîțu nu are protecția unei majorități parlamentare iar zilele Guvernului său sunt numărate. 

USR-PLUS și AUR au anunțat public că vor vota moțiunea de cenzură PSD . Matematica parlamentară arată că există numărul necesar de voturi pentru înlăturarea Guvernului Cîțu. Pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură este nevoie de 234 de voturi, scrie Hotnews.ro.

PSD are 157 de parlamentari, AUR are 43 iar USR-PLUS are 80, în total sunt 280 de voturi. La aceste voturi se pot adăuga altele și anume cele ale parlamentarilor PNL susținători ai lui Ludovic Orban care sunt extrem de nemulțumiți de modul în care Florin Cîțu și echipa câștigătoare i-au tratat, după congresul din 25 septembrie.


Planul inițial prevedea o înțelegere între Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu pentru a-i oferi timp lui Florin Cîțu să fie ales președintele PNL. Astfel, în Parlament PSD a colaborat cu PNL și împreună au reușit să blocheze moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR.

Planul prevedea ca președintele să-l nominalizeze din nou pentru funcția de premier pe Florin Cîțu după ce în prealabil social-democrații îl dau jos prin propria moțiune de cenzură. Numai că social-democrații nu mai vor să joace în planul lui Klaus Iohannis.

Reamintim că după congresul PNL și validarea lui Florin Cîțu pe scaunul de președinte al liberalilor, PSD a depus moțiune de cenzură. Cu ajutorul direct (și inexplicabil) al PNL în conducerea Parlamentului, social-democrații și-au stabilit calendarul dezbaterii și votului moțiunii de cenzură.


Numai că ceea ce nu știau liberalii până la depunerea moțiunii este că PSD nu-l mai vrea pe Florin Cîțu premier (la a doua sau a treia nominalizare din partea lui Klaus Iohannis) și își va negocia la sânge avantajele pentru susținerea unui viitor Guvern.

“După ce Florin Cîțu a ajuns președintele PNL, înțelegerea PSD cu Klaus Iohannis s-a încheiat. Cîțu este pe cont propriu, iar zilele Guvernului sunt numărate. Dacă Marcel Ciolacu nu pică Guvernul Cîțu în Parlament, va avea mari probleme la partid. Blatul cu Iohannis are o limită și nu se poate trece peste acea limită dacă nu mai este în interesul PSD. PSD nu va vota niciun viitor Guvern care sa-l aibă premier pe Cîțu. În acest moment este problema președintelui și a PNL cum și cu cine vor face un nou Guvern”, au explicat surse din interiorul PSD pentru HotNews.

În acest nou context, scenariile pentru un viitor Guvern susținut în Parlament sunt puține și au legătură cu dorința lui Florin Cîțu de a fi în continuare premier. Potrivit surselor HotNews.ro. președintele Klaus Iohannis i-ar fi promis acestuia că, dacă va pica prin moțiune de cenzură îl va nominaliza din nou, în fruntea Guvernului.

Proaspăt ales în funcția de președinte al PNL, Florin Cîțu a anunțat public că exclude orice colaborare cu USR pentru formarea unui viitor Guvern dacă acesta va vota moțiunea de cenzură. Florin Cîțu: “Vom trage linie în momentul în care cei de la USR vor vota o moţiune alături de PSD sau AUR. În acel moment, PNL nu va mai negocia cu cei de la USR”.

Excluderea din start a unei negocieri cu USR-PLUS are legătură mai degrabă cu dorința președintelui Klaus Iohannis care nu-i mai dorește pe aceștia în viitorul Guvern.

De menționat este că PNL are în Parlament 134 de senatori și deputați, dar o parte dintre aceștia sunt susținători ai fostului președinte PNL Ludovic Orban. Este vorba de cel puțin 30 de deputați și senatori care nu ar vota un nou Guvern care să-l aibă în frunte pe Florin Cîțu.
UDMR are 29 de parlamentari iar Minoritățile – 18, în total 181 de voturi. Pentru numirea unui nou Guvern în funcție este nevoie tot de majoritatea a 234 de parlamentari. Cu alte cuvinte le lipsesc cel puțin 53 de voturi, presupunând că susținătorii lui Ludovic Orban ar vota un Guvern în frunte cu Florin Cîțu .

CITEȘTE ȘI: Amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea normelor de protecție în timpul Congresului PNL

Constituția prevede că dacă Parlamentul respinge și cea de-a doua nominalizare a președintelui și timp de 60 de zile nu se creează o majoritate, președintele POATE declanșa alegerile anticipate, dar nu e obligatoriu.

Iohannis miza pe faptul că parlamentarii fie ca sunt de la PSD sau de la USR, nu doresc alegeri anticipate și că vor vota orice Guvern ca să-și salveze mandatele.

Numai ca aici planul este stricat de PSD. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că liderii vechi din PSD, Paul Stănescu, dar și Gabriela Firea i-ar fi cerut lui Marcel Ciolacu să renunțe la orice întelegere cu Klaus Iohannis și să reseteze opțiunile partidului. Lui Ciolacu i s-a transmis că este exclusă orice viitoare susținere în Parlament a lui Florin Cîțu pentru postul de premier.

Alegerile anticipate au devenit brusc o opțiune pentru PSD. Marcel Ciolacu a anunțat public chiar înaintea depunerii moțiunii de cenzură că “PSD dorește alegeri anticipate” și că “este singura soluție de ieșire din criza politică”.

“Cu un PSD cotat cu 17 % înaintea PNL, Iohannis nu-și permite să blufeze că declanșează alegeri anticipate. Nu poate sa faca asta în plină pandemie și cu un partid cotat la 15% în sondaje. E un joc de poker pe care nu poate să-l joace acum”, au explicat sursele HotNews.ro.

Resetarea jocului i-a luat prin surprindere pe liberali care caută soluții în aceste zile. Cum președintele Klaus Iohannis este plecat din țară zilele acestea, președintele PNL Florin Cîțu și apropiații săi analizează soluții și scenarii.

Surse din interiorul PNL au declarat pentru HotNews.ro că s-au discutat mai multe scenarii în interiorul partidului. O primă variantă discutată a fost posibilitatea depunerii unei noi sesizării la Curtea Constituțională de această dată pe faptul că în Parlament există două moțiuni de cenzură cu același obiect. Cum liberalii nu au identificat în baza căruia articol puteau contesta moțiunea PSD, au renunțat.

O a doua variantă discutată de liberali ar fi ca premierul Florin Cîțu să-și depună demisia luni, înaintea dezbaterii și votului moțiunii de cenzură. Demisia i-ar permite lui Florin Cîțu o scurtare a planului inițial și o nouă nominalizare rapidă pentru funcția de premier. Mai exact, există o decizie a Curții Constituționale care spune că un premier demis printr-o moțiune de cenzură nu poate fi propus din nou pentru aceiași funcție.

De menționat este că liberalii cred că varianta ar readuce la masa negocierilor USR-PLUS care ar putea deveni un partener eligibil pentru PNL dacă nu votează moțiunea PSD și dacă are un nou președinte în persoana lui Dacian Cioloș.

Pe de altă parte USR-PLUS a votat în forurile statutare că nu va mai susține un Guvern în care să fie Florin Cîțu premier.

Varianta discutată în interiorul PNL nu este deocamdată validată de către președintele Klaus Iohannis. Acesta este într-o vizită oficială în Germania, până duminică.

Cea de-a treia opțiune rămasă încă pe masă, dar pe care PNL încearcă să o evite este guvernare minoritară PNL-UDMR- Minorități, fără Florin Cîțu și cu santajul PSD în Parlament.

Discuțiile și negocierile sunt în plină desfășurare și nu s-au identificat încă soluții. De altfel, negocierile vor continua, iar scenariile și opțiunile vor fi făcute și refăcute până în ziua votului moțiunii de cenzură, pe 5 octombrie.

CITEȘTE ȘI: PSD a depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Textul a fost semnat de 157 de parlamentari

Print Friendly, PDF & Email

POLITICĂ

Florin Cîţu anunţă că nu va face parte din viitorul Guvern. Exclude posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD

Publicat

în

Premierul interimar, preşedintele PNL Florin Cîţu, anunţă că nu va face parte din viitorul Executiv şi exclude posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD.

Întrebat, duminică, dacă va face parte din viitorul Guvern, Florin Cîțu a răspuns: „În niciun caz”.

Premierul interimar a mai spus că între el și PSD sau USR nu există compatibilitate, cele două partide având un rol esențial în căderea Guvernului pe care l-a condus.


„Moțiunea, tot Congresul din 2021 a fost despre lupta mea cu PSD. Faptul că PSD m-a dat jos pe mine și împreună cu USR este clar că aici nu există compatibilitate. În ceea ce privește viitorul, PNL are un mesaj foarte clar: nnoi suntem aici pentru a implementa liberalismul în România. Ceea ce înseamnă că lucrurile nu sunt compatibele cu ceea ce a spus PSD până acum”, a explicat Florin Cîțu

Acesta a mai precizat că el l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru a fi premier, că lucrează pentru conturarea unei majorități, iar acum este rolul celorlalte partide să fie responsabile și să voteze Guvernul.

CITEȘTE ȘI: Marcel Ciolacu a discutat la telefon cu premierul desemnat. I-a cerut să includă în programul de guvernare 10 măsuri urgente


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

POLITICĂ

Marcel Ciolacu a discutat la telefon cu premierul desemnat. I-a cerut să includă în programul de guvernare 10 măsuri urgente

Publicat

în

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut, sâmbătă, o convorbire telefonică cu prim-ministrul desemnat, Nicolae Ciucă, căruia i-a solicitat un plan concret de măsuri pe termen scurt pentru gestionarea pandemiei, precum şi includerea în programul de guvernare a celor 10 măsuri urgente propuse de PSD în domeniul sanitar, economic şi social.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de conducerea PSD, “în cadrul discuţiei, preşedintele Marcel Ciolacu a subliniat că prioritatea absolută a oricărui Guvern trebuie să fie gestionarea eficientă a pandemiei, astfel că i-a solicitat premierului desemnat un plan concret de măsuri pe termen scurt pentru reducerea infectărilor şi a deceselor cauzate de COVID-19″.


“De asemenea, preşedintele PSD i-a transmis prim-ministrului desemnat că aşteaptă programul de guvernare până în februarie 2022, dar şi măsurile pentru stoparea declinului economic. În acest sens, preşedintele Marcel Ciolacu i-a cerut premierului desemnat să includă în programul de guvernare cele 10 măsuri urgente propuse de PSD în domeniul sanitar, economic şi social”, relatează comunicatul social-democraţilor.

O discuţie mai aprofundată pe marginea programului de guvernare, a planului sanitar şi a măsurilor economice urmează să aibă loc în cadrul unei întâlniri care va fi stabilită în zilele următoare, mai menţionează sursa citată.

CITEȘTE ȘI: A fost aprobat programul de iarnă în domeniul energetic


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

POLITICĂ

A fost aprobat programul de iarnă în domeniul energetic

Publicat

în

Executivul a aprobat vineri, la propunerea Ministerului Energiei, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea programului de iarnă în domeniul energetic, informează ministerul print-un comunicat.

Hotărârea vizează măsurile privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale SEN în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, scrie Agerpres.


“Suntem pregătiţi pentru sezonul rece. Avem suficiente rezerve energetice pentru această iarnă. De aceea am adoptat Programul de Iarnă pentru a avea la dispoziţie toate instrumentele pentru a gestiona eventualele probleme care ar putea apărea”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Programul de iarnă se adresează tuturor producătorilor de energie electrică şi producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare şi se aplică în perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021.

Totodată, prin această hotărâre se constituie Comandamentul energetic de iarnă, care va monitoriza funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional şi a Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Din comandament fac parte reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor statului competente în domeniul energiei, precum şi ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi gazelor naturale.


CITEȘTE ȘI: Unitățile afterschool, școlile și grădinițele private, ÎNCHISE în timpul vacanței de două săptămâni. Creșele rămân deschise

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.