AcasăPOLITICĂINTERVIU | Fănel Bădici, preşedintele USR Olt, despre frământările din partid: „Am...

INTERVIU | Fănel Bădici, preşedintele USR Olt, despre frământările din partid: „Am mai trecut printr-un episod similar în 2017, când președintele fondator, în funcție atunci, a hotărât să plece din partid”

spot_img

Preşedintele USR Olt, Fănel Bădici, a vorbit într-un interviu oferit Reporter24.INFO despre viaţa de opoziţie a partidului, despre intenţia fostului preşedinte Dacian Cioloş de a-şi înfiinţa un nou partid, dar şi despre susţinerea judecătorului Cristian Danileţ, exclus din magistratură, pentru Curtea Constituţională.

- Publicitate -

Reporter 24: Cum comentați informația potrivit căreia Dacian Cioloș și-ar face un nou partid, după ce a demisionat de la șefia USR?

Fănel Bădici: Am văzut și eu, într-adevăr, speculații în spațiul public referitoare la posibilitatea ca Dacian Cioloș să plece din USR și să înființeze un nou partid politic, însă nu pot să spun că sunt îngrijorat din acest punct de vedere. Dacian Cioloș a mai înființat, relativ recent, un partid politic, partid pe care l-a condus mai bine de doi ani, pentru ca în 2021 să fuzioneze cu USR și nu văd de ce ar mai face acum un astfel de pas. Cu toate acestea, dacă domnul Cioloș va lua decizia să înființeze un nou partid politic, sunt sigur că va fi una fermă, asumată și atunci nu îmi va mai rămâne altceva decât să îi urez succes. Sunt sigur că oriunde ar activa, Dacian Cioloș va face o politică onestă, cu misiunea de a face viața românilor mai bună.


Reporter 24: Există riscul unei scindări a USR?

Fănel Bădici: Nu există un astfel de risc real. Vă reamintesc că USR a mai trecut printr-un episod similar în 2017, când președintele fondator, în funcție atunci, a hotărât să plece din partid. USR a demonstrat că este departe de a fi un partid de lider și, împotriva așteptărilor, a continuat să crească. Astăzi USR este un partid mare, puternic, matur, care mai mult decât oricând are capacitatea să furnizeze și să promoveze noi lideri pentru politică românească.

Reporter 24: Ce face USR în Opoziţie?


Fănel Bădici: USR este singurul partid reformator din România și asta se vede acum mai clar decât oricând, în activitatea parlamentarilor și a aleșilor noștri locali. Cu toate că PSD-PNL a preluat guvernarea când România avea prognozată o creștere economică de 4,3 pentru anul 2022 și perspective excelente, au guvernat atât de prost încât au reușit să frâneze această creștere economică până la 1,9% și am ajuns să avem o inflație record în martie, peste 10%! Vedem acum că prețurile la gaze, la energie electrică și la alimente au devenit greu de suportat pentru omul de rând și cu toate astea coaliția PSD-PNL se ocupă în principal cu înființarea de noi locuri călduțe pentru activul de partid. De la instalarea guvernului Ciucă, România a înregistrat o explozie a angajărilor la stat, înființând peste 2.300 de posturi noi pe lună.

Reporter 24: Dar în județul Olt?

Fănel Bădici: Pe lângă activitatea aleșilor locali USR din județ și activitatea normală de extindere a partidului, în ultima lună, USR a înființat și a operat o rețea națională, extrem de eficientă, pentru ajutorarea refugiaților ucraineni, iar USR Olt este o parte foarte importantă a acestei rețele. Sediile noastre din Slatina, Caracal și Corabia au colectat și continuă să colecteze alimente, paturi, haine, detergenți și obiecte de igienă personală. Toate acestea sunt organizate pe paleți și sunt trimise acolo unde este nevoie de ele – atât în adăposturile care găzduiesc refugiați din România, cât și peste granița, direct în Ucraina.

CITEŞTE ŞI: Cioloş îşi face un nou partid

Reporter 24: Ultimele sondaje dau USR sub AUR? Există motive de îngrijorare? Ce preconizați pentru 2024?

Fănel Bădici: Nu există motive de îngrijorare în legătura cu AUR. Partidele extremiste tind să crească în perioadele de criză, vedem că pe tot parcursul crizei sanitare din România populismul și contestarea aproape criminală a pandemiei a adus partidului AUR o creștere importantă în sondaje, insă această creștere s-a oprit acum și asistăm chiar la un regres considerabil. Dacă sondajele dădeau AUR chiar la peste 20%, astăzi îl găsim la 12% pentru că, dincolo de naționalismului siropos pe care îl afișează, românii au început să vadă tot mai limpede partidul pro-rus, cu o agenda anti-UE și anti-NATO, care în realitate nu prezintă nicio soluție pentru problemele lor.

USR, pe de altă parte, este partidul care a demonstrat în cele 8 luni de guvernare că este singură formațiune care poate reforma România cu adevărat. Chiar dacă am avut o ușoară scădere în sondaje, previzibilă în urmă ieșirii de la guvernare, oamenii își dau seama că USR e singură opțiune validă și văd nu numai că facem o opoziție la acest mare sistem, dar și că putem livra acolo unde este nevoie de soluții. Sunt sigur că USR va continuă să crească în perioada următoare și, dacă ar fi să fac o proiecție bazată pe situația de acum, aș zice că sunt șanse foarte mari că USR să fie a două formațiune pe scenă politică din România în 2024.

Reporter 24: Ce părere aveţi despre susţinerea judecătorului Dănileţ la CCR?

Fănel Bădici: Cu toții am fost martori la nenumăratele atacuri ale politicului asupra justiției din ultimii ani și eu sunt sigur că judecătorul Cristi Danileț este omul cel mai potrivit pentru a apăra ordinea constituțională, democrația, separarea puterilor în stat, libertatea cuvântului și independența Justiției, la CCR. Cristi Danileț este un om integru, profesionist, nu a fost membru de partid și nu are apartenențe politice. Sper ca și celelalte partide parlamentare să înțeleagă cât de importantă este depolitizarea Curții Constituționale, să îl susțină pe domnul Danileț, nu să vină cu alte nume de politruci că până acum.

VEZI ŞI: Tinerii şi politica | Emisiunea “Reporter 24” din 18 aprilie

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri