Connect with us

ECONOMIE

Comisia de Agricultură din Cameră, amendament la buget pentru despăgubirile de secetă. Chesnoiu (PSD): Fermierii se află într-un risc major de a pune lacătul pe porți

Avatar

Publicat

în

Un amendament pentru suplimentarea bugetului de stat cu circa 200 de milioane de euro a fost aprobat în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, unde președinte este deputatul PSD Olt, Adrian Chesnoiu. Banii ar urma să acopere despăgubirile fermierilor pentru culturile afectate de secetă.

În ședința Comisiei pentru Agricultură, care s-a desfășurat marţi, s-a ridicat și problema despăgubirilor, care nu au fost prinse în bugetul ministerului Agriculturii pe acest an.

În acest sens, președintele Comisiei Adrian Chesnoiu a venit în fața colegilor deputați cu un amendament care odată aprobat ar suplimenta bugetul MADR cu banii necesari plății despăgubirilor pentru culturile afectate de secetă în primăvara lui 2020.

”Am formulat o propunere de amendament, o să o expun, aici, public. Deci, am pus capitolul bugetar 8301 Agricultură, titlul 59 – Despăgubiri acordate producătorilor agricoli, suplimentarea creditelor de angajament și a creditelor bugetare ale ministerului Agriculturii cu suma de 1.000.000 de mii de lei, adică un miliard de lei, am trecut justificarea, pentru ce acest amendament ar trebui să se aprobe, am deja o parte dintre colegi care au venit dimineață și au spus că vor susține amendamentul. Grupurile parlamentare ale PSD, din Camera Deputaților și din Senat, și-au dat aprobarea și susțin acest amendament. Mi-aș dori foarte mult să pot să trec aici la autori toate grupurile parlamentare și toți deputații, măcar din Comisia de Agricultură și noi să fim un factor de convergență astfel încât susținerea fermierilor să nu fie doar o acțiune electorală, ci să fie într-adevăr o acțiune a noastră de politică în folosul fermierilor”, a arătat Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, la finalul ședinței comisiei, potrivit agrointel.ro.

Deputatul Adrian Chesnoiu a subliniat faptul că în acest moment fermierii se află într-un risc major de a pune lacătul pe porțile fermelor, de a-și închide activitatea, de aceea este extrem de important acest amendament, prin intermediul căruia agricultorii români își vor putea primi banii pe despăgubirile de secetă.

”Am discutat în ședința din 26 ianuarie de posibilitatea apariției unei situații de neacceptat pentru toți fermierii din România și evident, pentru noi, ca decidenți. Acea situație în care nu se poate emite ordonanța și nu se va emite ordonanța de urgență privind plata despăgubirilor pentru culturile calamitate în primăvara anului 2020 și în situația în care acest lucru nu se întâmplă, noi să depunem un amendament comun al comisiei, și al deputaților și senatorilor care doresc să urmeze exemplul nostru astfel încât să putem onora aceste despăgubiri pentru fermieri. Am văzut acțiuni de pichetare a sediului ministerului Agriculturii,  am văzut dezbateri publice și luări de poziție din partea reprezentanților fermierilor, am văzut și am primit la Comisie o adresă de la Alianța Producătorilor Agricoli ca să susținem un amendament. Noi am declarat cu toții că oricum vom depune amendamentul acesta, deci toată lumea, toți fermierii sunt pentru. Au avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii cei de la Alianță, li s-a spus să caute soluții alternative, adică să ia credite și să le plătească când or putea. Problema cea mai mare este că acești fermieri se află într-un risc major de a pune lacătul pe porțile fermelor, de a-și închide activitatea. Au inputuri luate și contractate de valori uriașe. S-au bazat pe declarațiile publice ale factorilor decidenți că vor primi aceste sume. Din păcate, nu s-a întâmplat asta. Un miliard de lei pentru agricultura românească nu cred că este un capăt de țară, iar acești bani nu sunt pomană nici socială, nu mai sunt nici pomană electorală și ca să arătăm tuturor că atunci când vine vorba de susținerea fermierilor români nu trebuie să mergem în fața lor cu pomeni electorale, eu cred că putem pune, în grupurile noastre parlamentare, toți deputații umărul ca acest amendament să treacă”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

La apelul făcut de președintele Comisiei pentru Agricultură, Adrian Chesnoiu, reprezentantul UDMR a anunțat că rămân să analizeze, în timp ce din luările de cuvânt ale reprezentanților PNL s-a înțeles că liberalii nu susțin inițiativa.

Print Friendly, PDF & Email

ECONOMIE

Programele Rabla Clasic 2021 și Rabla Plus 2021, lansate miercuri. Ce bugete au fost stabilite

Octavia Hantea

Publicat

în

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor organizează miercuri evenimentul de lansare a programelor Rabla Clasic 2021 şi Rabla Plus 2021, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Evenimentul de lansare are loc în faţa sediului MMAP şi marchează şi startul etapei finale a competiţiei “Best Electric Car in Romania 2021”, organizată în premieră de AutoExpert Media. Astfel, toate modelele electrice participante în competiţie vor fi prezente la eveniment, scrie Agerpres.

Ediţia din acest an a programului “Rabla Clasic” va avea un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, ceea ce va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

Pentru 2021, în cadrul acestui program, va fi majorată atât prima de casare – de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, cât şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin “Rabla Clasic” poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro, în condiţiile în care ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.

Tot anul acesta va exista o nouă ediţie a programului “Rabla Plus”, cu cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul anterior. În acest context, în 2021 se păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice, respectiv 10.000 de euro pentru “full electric” şi circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.

Pe baza bugetului alocat în acest an, prin “Rabla Plus” vor putea fi achiziţionate până la 6.600 de maşini electrice 100% şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in, conform datelor ministerului de resort

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ADMINISTRAŢIE

Parc comercial, lângă viitorul magazin Kaufland de la Caracal. Unde va fi construit

Avatar

Publicat

în

Kaufland Caracal va fi primul hipermarket din municipiu și din sudul județului Olt, fiind așteptat de mai bine de șase ani de locuitorii din zonă.

Unitatea se va construi pe strada Dragoș Vodă, în sudul municipiului, lângă centrul de copii cu dizabilități.

Lângă hipermarketul Kaufland se va ridica și o galerie comercială cu regim de înălțime P+1E.

Magazinul Kaufland Caracal și parcul comercial vor fi edificate pe două terenuri cu o suprafață totală de 34.438 mp, situate în Strada Dragoș Vodă, nr. 2D și 2E.

Hipermarketul, construit pe un regim de înălțime parter, fără etaj, va beneficia de un container Bufet „IMBISS” și cort-spațiu de servire fast-food.

Pentru construcțiile comerciale, conform P.U.G. Caracal, se va asigura câte 1 loc de parcare la 40 mp suprafață comercială.

Proiectul se află în faza obținerii ultimelor avize, are autorizație de mediu și cel mai probabil va fi demarat în curând.

Kaufland mai are trei magazine în județul Olt, două la Slatina (ambele cu galerii comerciale) și unul la Balș, inaugurat anul trecut.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Fondul pentru o tranziție justă. Consiliul Județean Dolj sprijină antreprenorii cu un chestionar ce conține informații cheie

Octavia Hantea

Publicat

în

Antreprenorii doljeni au posibilitatea să-și finanțeze proiectele prin intermediul Fondului pentru o tranziție justă (FTJ), un instrument financiar al Uniunii Europene, sens în care Consiliul Județean (CJ) pune la dispoziția acestora un formular care conține informații cheie despre investiția pe care și-o propun.

Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, susține că prin intermediul FTJ vor putea fi sprijinite demersuri în domenii inovative, în tehnologiile care utilizează energia curată sau în crearea de incubatoare pentru afaceri.

„Încercăm să identificăm instrumentele cele mai potrivite atingerii scopului nostru pentru o dezvoltare durabilă a județului Dolj. Fondul pentru o tranziție justă este un astfel de instrument care se adresează diversificării și modernizării economiei locale. Prin acest fond vor fi sprijinite activități din domenii diverse, precum digitalizarea și inovarea digitală, tehnologiile energiei curate, reducerea emisiilor, reabilitarea siturilor industriale și recalificarea lucrătorilor. De asemenea, vor exista investiții productive în IMM, microîntreprinderi și întreprinderi noi, dar și în înființarea de firme, inclusiv prin incubatoare de afaceri și servicii de consultanță pentru crearea de locuri de muncă.

Promotorii care sunt interesați să își finanțeze proiectele în cadrul Fondului pentru o tranziție justă au la dispoziție un chestionar prin intermediul căruia sunt invitați să ofere informații cheie despre proiectul propus. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va realiza ulterior analiza privind eligibilitatea și oportunitatea demersului. În plus, Consiliul Județean Dolj își va crea un portofoliu de proiecte care ne va contura o imagine mai clară a interesului și a direcției de dezvoltare economică a zonei”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Fondul pentru o tranziție justă este un nou instrument financiar în cadrul Politicii de Coeziune, care are scopul de a oferi sprijin teritoriilor care se confruntă cu provocări socio-economice majore ca urmare a tranziției către neutralitatea climatică. Acest fond va facilita punerea în aplicare a Pactului verde european, prezentat de Comisia Europeană în decembrie 2019, care are drept obiectiv ca Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Principalul obiectiv al FTJ este de a atenua efectele tranziției prin finanțarea diversificării și modernizării economiei locale și de a atenua efectele negative asupra ocupării forței de muncă.

În acest sens, Consiliul Județean Dolj pune la dispoziția antreprenorilor un formular care are ca scop, pe de o parte, evaluarea interesului existent la nivelul fiecărui județ pentru diferitele acțiuni finanțabile din perspectiva regulamentului specific FTJ și, pe de altă parte, crearea unui portofoliu de proiecte la nivel județean.

Chestionarul poate fi completat accesând următorul link, disponibil și pe pagina web a CJ Dolj – https://forms.gle/yidEBifbpqkcoBPe7.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.