Connect with us

ECONOMIE

Comisia de Agricultură din Cameră, amendament la buget pentru despăgubirile de secetă. Chesnoiu (PSD): Fermierii se află într-un risc major de a pune lacătul pe porți

Publicat

în

Un amendament pentru suplimentarea bugetului de stat cu circa 200 de milioane de euro a fost aprobat în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, unde președinte este deputatul PSD Olt, Adrian Chesnoiu. Banii ar urma să acopere despăgubirile fermierilor pentru culturile afectate de secetă.

În ședința Comisiei pentru Agricultură, care s-a desfășurat marţi, s-a ridicat și problema despăgubirilor, care nu au fost prinse în bugetul ministerului Agriculturii pe acest an.

În acest sens, președintele Comisiei Adrian Chesnoiu a venit în fața colegilor deputați cu un amendament care odată aprobat ar suplimenta bugetul MADR cu banii necesari plății despăgubirilor pentru culturile afectate de secetă în primăvara lui 2020.


”Am formulat o propunere de amendament, o să o expun, aici, public. Deci, am pus capitolul bugetar 8301 Agricultură, titlul 59 – Despăgubiri acordate producătorilor agricoli, suplimentarea creditelor de angajament și a creditelor bugetare ale ministerului Agriculturii cu suma de 1.000.000 de mii de lei, adică un miliard de lei, am trecut justificarea, pentru ce acest amendament ar trebui să se aprobe, am deja o parte dintre colegi care au venit dimineață și au spus că vor susține amendamentul. Grupurile parlamentare ale PSD, din Camera Deputaților și din Senat, și-au dat aprobarea și susțin acest amendament. Mi-aș dori foarte mult să pot să trec aici la autori toate grupurile parlamentare și toți deputații, măcar din Comisia de Agricultură și noi să fim un factor de convergență astfel încât susținerea fermierilor să nu fie doar o acțiune electorală, ci să fie într-adevăr o acțiune a noastră de politică în folosul fermierilor”, a arătat Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, la finalul ședinței comisiei, potrivit agrointel.ro.

Deputatul Adrian Chesnoiu a subliniat faptul că în acest moment fermierii se află într-un risc major de a pune lacătul pe porțile fermelor, de a-și închide activitatea, de aceea este extrem de important acest amendament, prin intermediul căruia agricultorii români își vor putea primi banii pe despăgubirile de secetă.

”Am discutat în ședința din 26 ianuarie de posibilitatea apariției unei situații de neacceptat pentru toți fermierii din România și evident, pentru noi, ca decidenți. Acea situație în care nu se poate emite ordonanța și nu se va emite ordonanța de urgență privind plata despăgubirilor pentru culturile calamitate în primăvara anului 2020 și în situația în care acest lucru nu se întâmplă, noi să depunem un amendament comun al comisiei, și al deputaților și senatorilor care doresc să urmeze exemplul nostru astfel încât să putem onora aceste despăgubiri pentru fermieri. Am văzut acțiuni de pichetare a sediului ministerului Agriculturii,  am văzut dezbateri publice și luări de poziție din partea reprezentanților fermierilor, am văzut și am primit la Comisie o adresă de la Alianța Producătorilor Agricoli ca să susținem un amendament. Noi am declarat cu toții că oricum vom depune amendamentul acesta, deci toată lumea, toți fermierii sunt pentru. Au avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii cei de la Alianță, li s-a spus să caute soluții alternative, adică să ia credite și să le plătească când or putea. Problema cea mai mare este că acești fermieri se află într-un risc major de a pune lacătul pe porțile fermelor, de a-și închide activitatea. Au inputuri luate și contractate de valori uriașe. S-au bazat pe declarațiile publice ale factorilor decidenți că vor primi aceste sume. Din păcate, nu s-a întâmplat asta. Un miliard de lei pentru agricultura românească nu cred că este un capăt de țară, iar acești bani nu sunt pomană nici socială, nu mai sunt nici pomană electorală și ca să arătăm tuturor că atunci când vine vorba de susținerea fermierilor români nu trebuie să mergem în fața lor cu pomeni electorale, eu cred că putem pune, în grupurile noastre parlamentare, toți deputații umărul ca acest amendament să treacă”, a mai spus Adrian Chesnoiu.


La apelul făcut de președintele Comisiei pentru Agricultură, Adrian Chesnoiu, reprezentantul UDMR a anunțat că rămân să analizeze, în timp ce din luările de cuvânt ale reprezentanților PNL s-a înțeles că liberalii nu susțin inițiativa.

Print Friendly, PDF & Email

ECONOMIE

TAROM anunță concedieri masive. Peste 240 de angajați pleacă acasă

Publicat

în

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române (TAROM), va concedia 241 de angajați, începând de astăzi, pentru „a reduce costurile şi a asigura o distribuire eficientă a activităţilor la nivelul companiei”.

„În cadrul măsurii de restructurare a personalului a fost elaborată şi aprobată o nouă organigramă care corespunde volumului de activitate curent şi estimat pentru anii următori, fiind concepută pentru a reduce costurile şi a asigura o distribuire eficientă a activităţilor la nivelul companiei”, se arată într-un comunicat de presă emis de companie, scrie Antena 3.

TAROM susține că selecția personalului care va fi concediat se va face pe criterii „transparente și echitabile”:


Angajaţii vizaţi de concedierea colectivă vor fi departajaţi pe baza unor criterii transparente, echitabile, comunicate tuturor celor implicaţi, evaluările acestora fiind organizate cu furnizori externi. În egală măsură, TAROM va derula toate demersurile prevăzute de reglementările în vigoare pentru a minimiza impactul programului de concediere colectivă, urmând a fi demarat un nou program de plecări voluntare. De asemenea, pentru ocuparea posturilor vacante disponibile vor avea loc concursuri interne, care vor fi anunţate tuturor celor interesaţi, conform procedurilor aplicabile”.

Compania susține că măsura concedierii face parte din planul de „redresare a companiei”, în contextul unei competiții „acerbe”:

„Reamintim că măsura de restructurare a personalului face parte dintr-un plan complexâ de măsuri definite cu scopul de a redresa compania. Acest plan a fost notificat, pe 28 mai 2021, către Comisia Europeană în vederea obţinerii unui ajutor de stat pentru restructurare.


Competiţia comercială acerbă în domeniul aviatic ne impune menţinerea unui standard ridicat al siguranţei şi serviciilor pe care le oferim pasagerilor. În acest sens, TAROM le mulţumeşte tuturor angajaţilor săi, apreciind profesionalismul şi dăruirea de care aceştia au dat dovadă, mai ales în ultima perioadă, o perioada care s-a dovedit a fi extrem de dificila pentru întreaga industrie aviatică globală.

În luna februarie a.c., planul de restructurare al Tarom, trimis Comisiei Europene ulterior primirii ajutorului de salvare, prevedea disponibilizarea a 700 intre cei aproape 1.500 de angajaţi, închiderea a 11 agenţii externe, restructurarea urmând să se deruleze în următorii doi ani.

În urma ajutorului de salvare primit din partea Comisiei Europene, TAROM a pus în mişcare planul de restructurare. Aproximativ 700 de angajaţi vor fi daţi afară, iar cheltuielile se vor reduce în aproape toate domeniile.”

CITEȘTE ȘI: Concendieri la Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara. Peste 8.000 de angajaţi vor pleca acasă

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ECONOMIE

Peste 10.000 de firme au aplicat pentru schema de ajutor HoReCa. Plafonul de finanțare a fost depășit

Publicat

în

Peste 10.000 de firme au aplicat pentru schema de ajutor HoReCa, sesiunea de înscrieri fiind încheiată luni seara.

Ministerului Economiei a anunțat că procesul de înscriere la schema de ajutor HoReCa s-a încheiat luni la ora 20.00.

Conform unei informări, pentru acest sprijin au aplicat 10.185 de firme din domeniu, iar plafonul de finanțare asigurat de Guvernul României prin bugetul de stat, de 2,5 miliarde de lei, a fost depășit.


După închiderea procesului online de aplicare, urmează perioada de evaluare a dosarelor depuse, etapă care va fi asigurată de personalul ministerului.

În această etapă, vor fi comunicate deciziile de admitere sau respingere.

„După finalizarea procesului se va stabili suma finală pentru care există cereri de finanțare, iar sumele solicitate vor fi pro-ratate, așadar toate firmele care au aplicat cu succes vor primi bani. Imediat după parcurgerea acestor pași începe trimiterea contractelor la semnat de către beneficiari și plata efectivă a ajutorului”, informează Ministerul Economiei.


CITEȘTE ȘI: Ce afaceri poţi să faci cu o investiţie de până în 10.000 euro?

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ECONOMIE

Bitcoinul a atins pragul de 39.000 de dolari, după aproape şase săptămâni

Publicat

în

Bitcoinul a crescut astăzi la 39.000 de dolari, prag nemaiatins în ultimele şase săptămâni de către cea mai valoroasă monedă din lume, investitorii devenind mai agresivi în urma sell-off-ului de săptămâna trecută, când au profitat de preţurile mai mici ale criptomonedei potrivit CNBC, citat de zf.ro.

Ulterior, Bitcoinul atins preţul de 38.333 dolari, însă creşterea din ultimele 24 de ore ajunge la aproximativ 11%.

Rezultatele s-au simţit de-a lungul întregii pieţe crypto, care a crescut cu 114 miliarde de dolari în urma ultimelor ştiri. Ethereum a raportat un plus de 7,6% la 2.350 de dolari, în timp ce Cardano şi Dogecoin au înregistrat creşteri de 8,7% şi, respectiv, 11,6%, potrivit datelor agregate de Coindesk.com.


CITEŞTE ŞI: George Soros începe să tranzacţioneze Bitcoin

Raliul vine după ce Bitcoinul a scăzut sub pragul psihologic de 30.000 de dolari, rezultat alimentat de un sell-off la nivel global, stârnind astfel un val de temeri cu privire la viitoare scăderi ale monedei.

CEO-ul Twitter Jack Dorsey, CEO-ul Tesla Elon Musk şi CEO-ul ARK Invest Cathie Wood au vorbit recent în cadrul unei conferinţe urmărită îndeaproape de fanii criptomonedelor, numită „The B-Word”.


Musk a declarat că Tesla ar putea să accepte din nou achiziţiile de vehicule prin Bitcoin, pe măsură ce o bună parte din procesele de minare ale monedei se îndreaptă către segmentul energiei regenerabile. În mai, producătorul american a suspendat achiziţiile de maşini electrice prin intermediul criptomonedei din cauza impactului exercitat de procesele de minare asupra mediului înconjurător.

Între timp, gigantul de e-commerce Amazon vrea să găsească un expert în blockchain şi monede digitale pentru divizia de plăţi a companiei, sugerând că firma lui Jeff Bezos ar arunca o privire mai atentă asupra Bitcoinului şi altor criptomonede.

„Amazon este inspirat de inovaţia care are loc în spaţiul crypto şi explorează o serie de posibilităţi în acest sens”, spune un purtător de cuvânt al companiei.

CITEŞTE ŞI: Pirelli lansează o anvelopă nouă, pentru maşini şi SUV-uri electrice sau hibrid

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.