Connect with us

POLITICĂ

Ce condiție pune PSD pentru a-l accepta pe Nicolae Ciucă în funcția de premier

Publicat

în

Liderii PNL și PSD decid astăzi dacă intră împreună la guvernare. Ambele partide au organizat ședințe pentru a pune la punct ultimele detalii.

Și cei de la USR își doresc să revină la guvernare, alături de liberali. Cei de la PNL vor analiza însă avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre cele două opțiuni și vor lua o decizie cu care vor merge ulterior la consultările de la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, scrie Antena 3.

PSD a întocmit deja o listă serioasă cu măsurile pe care le vrea în programul de guvernare. Semn că social-democrații sunt convinși că liberalii vor decide să facă alianță cu ei.


Prima ședință va fi cea a social-democraților, anunțată la ora 11. Din primele informații, se pare că aceștia nu vor decide astăzi dacă vor intra la guvernare, pentru că trebuie să aștepte întâi decizia celor de la Partidul Național Liberal. Social-democrații vor discuta însă în ședință despre începerea negocierilor cu PNL, pentru că, în ciuda faptului că au avut până acum mai multe ședințe, nu s-a discutat nimic concret despre acest subiect și nici despre împărțirea portofoliilor.

Liderii Partidului Național Liberal se vor întruni în ședință în jurul orei 19.00. Ședința a fost convocată alături de o cerere potrivit căreia prezența ar fi obligatorie. Până la acest moment, ședințele se desfășurau în format hibrid, însă de această dată s-a cerut ca prezența fizică să fie obligatorie și asta pentru că fiecare membru în parte va fi întrebat cu cine își dorește să intre la guvernare, cu PSD sau USR.

Până la această oră, sunt mult mai mulți lideri județeni PNL care își doresc o alianță cu PSD. Florin Cîțu, președintele PNL, s-a resemnat în acest sens și s-a resemnat chiar și în privința funcției de premier. Și asta pentru că, cel mai probabil, premierul desemnat va fi tot Nicolae Ciucă.


Potrivit surselor Antena 3, PSD ar fi dispus să cedeze premierul, cu condiția ca premier din partea PNL să fie Nicolae Ciucă. Însă aceasta nu este singura solicitare din partea social democraților. Una dintre cerințele acestora, poate cea mai importantă, este modificarea Constituției României, motiv pentru care atât PSD cât și PNL își doresc o alianță cu UDMR, pentru a avea o majoritate mult mai confortabilă, o majoritate necesară pentru a modifica Constituția.

În primul rând, potrivit surselor, PSD vrea să fie schimbată forma de guvernământ. Aceștia nu mai vor, începând cu 2024, o republică semi-prezidențială, o republică în care președintele să aibă putere mare, ci își doresc o republică parlamentară.

Mai mult decât atât, aceștia vor un angajament scris, inclusiv din partea PNL și UDMR, în protocolul de alianță, dacă se va decide intrarea la guvernare în acestă formulă, angajament prin care să fie precizat acceptul cu privire la modificarea Constituției.

După 2 luni de criză politică, Florin Cîţu ar fi gata să renunţe la fotoliul de premier, dacă i se dă şefia senatului, spun surse Antena 3. În ultimele declarații făcute de lideri înainte de weekend, părea că PNL şi PSD sunt aproape de o înțelegere.

În ţară însă, filialele PNL au făcut pe rând ședințe, ca să decidă cu cine vor la guvernare, cu PSD sau USR. Liderii din Ardeal nu-i iartă pe cei de la Uniunea Salvați România pentru că au dat jos guvernul, aşa că înclină spre social democrați.

Pe de altă parte sunt şi liberali care se tem că asocierea cu PSD va dezamăgi electoratul partidului. Însă mai este o problemă, dacă bate palma cu USR, Florin Cîțu va fi pus în situația de a negocia cu oamenii lui Orban şi a le cere susținerea în parlament. Odată cu ruperea acestora din partid, varianta PNL-USR-UDMR a pierdut majoritatea.

Programul de guvernare este un alt subiect sensibil. PNL deja negociase cu USR unele măsuri, iar dacă se întoarce spre PSD, discuțiile trebuie luate de la zero.

Sunt voci importante din PNL care spun chiar că e posibil ca până miercuri să se decidă şi cine va fi următoarea propunere de premier.

Print Friendly, PDF & Email

POLITICĂ

FOTO. Senatoarea Diana Șoșoacă și-a pus o botniță în plen

Publicat

în

Circ în Parlament, unde deputații și senatorii s-au reunit într-o ședință de plen dedicată aniversării Constituției. Înainte de ședință, cei de la AUR au pus în fața plenului mai multe ghete pe care au scris numele politicienilor și în care au băgat nuiele. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a luat-o pe cea cu numele său. La discursurile din plen, Diana Șoșoacă și-a pus o botniță și a strigat „Trăiască România liberă”.

AUR a dus, luni, în Parlament nuiele pentru Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi liderii partidelor, de Moş Nicolae. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a luat-o pe cea cu numele său, înainte de a intra în plen.

„Am luat-o, gata. E a mea”, le-a spus Ciolacu jurnaliștilor, potrivit digi24.ro.


Un alt moment ilar a avut loc în timpul ședinței de plen, atunci când senatoarea Diana Șoșoacă și-a pus o botniță la gură.

„I-am cerut Sfântului Nicolae să îmi dea un cadou pentru aniversarea Constituției României. Asta mi-a lăsat. Este o botniță prin care Constituția, drepturile fundamentale au fost anulate de Parlament și președinte. Trăiască România liberă! Jos botnița!”, a strigat Șoșoacă de la tribuna Parlamentului.

sursa foto: INQUAM Photos/George Călin


CITEŞTE ŞI: SONDAJ | PSD ar câştiga la pas alegerile, dacă scrutinul ar fi duminica viitoare

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

POLITICĂ

SONDAJ | PSD ar câştiga la pas alegerile, dacă scrutinul ar fi duminica viitoare

Publicat

în

Dacă weekend-ul viitor ar avea loc alegeri, PSD ar obține 40%, PNL 17%, AUR 15%, iar USR 11%, potrivit ultimului sondaj Avangarde pe luna noiembrie, efectuat la comanda PSD.

Față de sondajul anterior, efectuat în luna octombrie, AUR a crescut de la 14% la 15%, USR a scăzut de la 13% la 11%, iar PNL a scăzut un procent de la 18% la 17%. PSD și UDMR au staționat, relatează g4media.ro.

La întrebarea „Ce părere aveți despre următoarele personalități politice?”, respondenții au declarat că au o părere bună despre: Alexandru Rafila (37%), Marcel Ciolacu (30%), Gabriela Firea (28%), Mircea Geoană (27%), Emil Boc (27%), Raed Arafat (26%), Nicolae Ciucă (19%), George Simion (19%), Klaus Iohannis (17%), Ludovic Orban (12%), Dacian Cioloș (7%), Florin Cîțu (5%) și Nicușor Dan (4%).


Întrebați dacă ar trebui să aibă loc alegeri anticipate, 58% dintre respondenți au spus că „nu”. De asemenea, 82% dintre români consideră că lucrurile în România se îndreaptă către o direcție greșită, iar 50% cred că este nevoie de o reformă administrativ teritorială reală.

Sondajul a fost realizat în perioada 16-24 noiembrie pe 906 subiecți prin metoda interviuri telefonice cu o marjă de eroare de 3,2%.

CITEŞTE ŞI: În această săptămână, partidele din alianţă îşi împart funcţiile de prefect şi subprefect. Ce scenarii sunt luate în calcul


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

POLITICĂ

De la 1 ianuarie cresc pensiile și salariile din învățământ și sănătate. Marcel Ciolacu dă asigurări că se vor găsi soluții pentru majorări

Publicat

în

De la 1 ianuarie, pensiile vor crește cu 10%, iar angajații din sănătate și învățământ vor avea parte de majorări salariale, anunță Marcel Ciolacu. Președintele PSD dă asigurări că se vor găsi soluții pentru majorările anunțate.

„80 la sută dintre români trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei. Întotdeauna cineva a apărut şi ne-a învrăjbit, că uite ce face PSD-ul, dă pensii. Asta e realitatea, 80 la sută dintre români trăiesc, pensionarii, cu până în 2.000 de lei”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat de unde sunt banii, președintele PSD a răspuns: „Nu e nicio problemă. Vom găsi soluții, veți vedea în bugetul de stat. Pentru companiile care au cifră de afaceri peste 100 de milioane, indiferent care este capitalul, românesc, multinaţional, să vină o taxă de 1 la sută, găsită destinaţie clară pentru sănătate şi învăţământ”.


CITEȘTE ȘI: Ionuţ Stroe, noul purtător de cuvânt al Partidului Naţional Liberal-surse

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.