Connect with us

POLITICĂ

BREAKING | Ciucă a anunţat că-şi depune mandatul de premier desemnat

Publicat

în

Premierul desemnat Nicolae Ciucă anunță că își va depune mâine mandatul. Renunță astfel să mai ceară votul Parlamentului, pe fondul eșecului de a convinge alte formațiuni politice să-i acorde votul de învestitură. Constituția prevede reluarea consultărilor între partide și președinte, dar nu exclude renominalizarea lui Ciucă.

Decizia renunțării la tentativa de a mai trece Guvernul Ciucă prin Parlament a venit în urma unei ședințe de urgență a PNL. La finalul ei, Nicolae Ciucă a făcut apel “la stabilitate și maturitate politică, astfel încât să se găsească o soluție de majoritate.”


Liderul PNL, Florin Cîțu, a spus că a existat un vot pentru flexibilizarea negocierilor “cu toate formațiuni politice democratice” pentru găsirea unei majorități.

În cursul zilei de azi, Sorin Grindeanu și mai mulți parlamentari PSD au anunțat că social-democrații au decis că nu vor vota guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă.

Dacian Cioloş, liderul USR, a declarat săptămâna trecută, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă, că i-a transmis premierului desemnat că formațiunea politică pe care o reprezintă nu susţine un guvern minoritar PNL-UDMR.


Deși vineri, după ședința conducerii PNL, premierul a admis că “matematic, guvernul nu are șanse să treacă”, sâmbătă el a depus totuși în Parlament lista membrilor cabinetului și un program de guvernare.

Nicolae Ciucă este a doua nominalizare a președintelui Klaus Iohannis, după ce prima opțiune, Dacian Cioloș, a fost respinsă de Parlament pe 20 octombrie. Potrivit liderului PNL, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă a avut un mandat restrâns, acela de a încerca să convingă (în zece zile) celelalte partide să voteze un guvern minoritar PNL-UDMR. Depunerea mandatului de către premierul desemnat nu exclude renominalizarea sa de către președinte, fapt ce ar demara un nou termen de zece zile pentru cererea votului de învestitură în parlament.

Eșecul unui al doilea guvern de a obține votul parlamentului nu este suficient pentru declanșarea alegerilor anticipate. Potrivit Constituției, “Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”. Altfel spus, pentru dizolvarea parlamentului este nevoie de îndeplinirea a trei condiții:

Respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură (deocamdată a fost respinsă în parlament doar solicitarea Guvernului Cioloș);
Trecerea a 60 de zile de la prima solicitare (18 octombrie este data la care Dacian Cioloș a solicitat învestirea și de la care se calculează cele 60 de zile);
Decizia președintelui, acesta nefiind obligat să dizolve parlamentul nici dacă primele două condiții sunt îndeplinite.

Criza politică a fost declanșată în urmă cu două luni, după ruperea coaliției dintre PNL-UDMR și USR, ca urmare a demiterii ministrului Justiției de către premierul Cîțu și, ulterior, a retragerii miniștrilor USR din cabinetul acestuia. Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut în urma unei moțiuni de cenzură depuse de PSD.

sura: biziday.ro

Print Friendly, PDF & Email

POLITICĂ

Ministrul Agriculturii, prezent în judeţul Olt, de Ziua Naţională

Publicat

în

Recent instalat în funcţia de Ministru al Agriculturii, deputatul oltean Adrian Chesnoiu, a fost alături de autorităţile locale şi judeţene, la manifestările organizate de Ziua Naţională, la Slatina şi Caracal.

Ministrul a fost însoţit şi de ceilalţi deputaţi PSD, Marius Iancu, Florin Barbu şi Emil Albotă, dar şi de preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicepreşedinţii Ionuţ Ivan şi Virgil Delureanu şi cei doi primari ai celor două municipii din Olt, Emil Moţ şi Ion Doldurea.

Fost şef al Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) din subordinea Ministerului Agriculturii, Adrian Chesnoiu a fost pe rând administrator public şi viceprimar al municipiului Caracal. În 2020 a candidat cu succes la Camera Deputaţilor, pe lista PSD Olt.


CITEŞTE ŞI: FOTO REPORTAJ. Cum a fost marcată Ziua Naţională, la Slatina, în condiţii de pandemie

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

POLITICĂ

Primarul din Gorj care l-a omagiat pe Ceauşescu, fotografie cu o cană imprimată cu chipul dictatorului

Publicat

în

Robert Ionuţ Păiuşi, primarul comunei gorjene Stejari, care pe 26 ianuarie îl omagia pe contul său de socializare pe Nicolae Ceauşescu, a postat luni dimineaţa o fotografie în care a vrut să etaleze faptul că bea dintr-o cană imprimată cu chipul fostului dictator.

Fotografia este însoţită de o urare pentru urmăritorii săi. Edilul din Stejari, care are peste 30 de ani, este un fan declarat al fostului șef al statului și are chiar și tablouri cu acesta.

Periodic merge și la locul unde este înmormântat Nicolae Ceaușescu.


Pe 26 ianuarie 2021, Robert Ionuţ Păiuşi posta:

„Azi de ziua dumneavoastră, vreau să vă mulțumesc pentru țara pe care ați construit-o și pentru puterea economică pe care ne-ați lăsat-o.

Păcat că proștii de după dumneavoastră, ne-au vândut miei de Paște, iar ei s-au vândut mai rău decât femeile ușoare…, nici măcar ca cele de lux, ca ultimele cârpe. Țara de azi mai este doar umbra țării pe care ați lăsat-o…


Nu știu dacă ultimele cuvinte ale tovarășului se vor adeveri: „Istoria mă va răzbuna ! ” deoarece nu mai avem, școală azi, nu mai avem istorici, avem Vulpița și Viorel, nu mai avem multe lucruri, nici conducătorii care să își iubească țara,poporul, acum mimează de 1 Decembrie, pe 24 Ianuarie în iubitori de țară iar majoritatea din ei sunt habarniști ai Istoriei Române…!!!”.

sursa foto: Facebook/Robert Ionuţ Păiuşi

CITEŞTE ŞI: Bani europeni pentru modernizarea instituțiilor de învățământ din Piatra-Olt

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Şedinţă de urgenţă a Guvernului României, în contextul apariţiei variantei Omicron a COVID

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciucă a convocat duminică o şedinţă de Guvern în contextul apariţiei variantei Omicron a coronavirusului. De asemenea, 36 de români sunt blocaţi în Africa de Sud după ce mai multe curse aeriene au fost anulate. Un proiect de hotărâre pentru modificarea hotărârii care prelungeşte starea de alertă începând de la 9 noiembrie, figurează pe ordinea de zi a reuniunii de duminică a Executivului.

„Proiect de hotărâre pentru pentru modificarea şi completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, arată ordinea de zi transmisă de către Guvern.

Şedinţa, programată pentru ora 11:15, are loc după ce sâmbătă, premierul a discutat pe aceeaşi temă cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, cu şeful DSU Raed Arafat şi cu şefa Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Adriana Pistol.


Totodată, este deja în desfăşurare o şedinţă a CNSU, pentru actualizarea listei statelor de risc epidemiologic.

Ca şi alte state UE, România a impus restricţii pentru persoanele care vin din Africa de Sud, unde a fost detectată noua tulpină a coronavirusului. Aceste restricţii includ carantina de 14 zile, indiferent dacă persoana vizată este sau nu vaccinată.

În condiţiile în care cursele aeriene către Europa au fost anulate, 36 de români au rămas blocaţi în Africa de Sud, MAE făcând demersuri pentru a facilita întoarcerea în ţară a acestora.


Cazuri de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului au apărut în mai mult state europene.

CITEŞTE ŞI: Testele antigen care au ajuns în şcoli sunt dezasamblate. Arafat: Aşa se livrează ele

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.