AcasăACTUALPacienți nevoiți să meargă în spitalele din alte județe, din cauza lipsei...

Pacienți nevoiți să meargă în spitalele din alte județe, din cauza lipsei de paturi

spot_img

Distribuţia inegală a paturilor de spital pe judeţe dar şi absenţa unor echipamente şi a personalului medical calificat pentru a asigura efectuarea unor investigaţii sau proceduri forţează pacienţii să plece în alte judeţe, spre spitale care le pot asigura servicii pentru nevoile medicale.

Bucureştiul ocupă primul loc în top după indicatorul paturi la mia de locuitori (11 paturi în spitale publice la mia de locuitori), urmat de Cluj cu nouă paturi la mia de locuitor. La polul opus se află judeţele Tulcea, Vrancea, Ialomiţa, şi Giurgiu, cu trei sau patru paturi la mia de locuitori.

Oraşele dezvoltate dispun de mai multe paturi în spitalele publice dar în acelaşi timp au dotări adecvate şi personal calificat pe toate secţiile. Peste 60% din pacienţii care ajung la spitalul de pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti vin din afara oraşului, în special din Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa. Pacienţii sunt forţaţi să se deplaseze pentru a beneficia de proceduri de diagnostic şi tratament, potrivit zf.ro.

“Sistemul public de sănătate suferă de mai multe probleme, una dintre acestea fiind distribuţia inegală a paturilor, la fel ca distribuţia inegală a medicilor. Aceste paturi trebuie să aibă şi dotările necesare. Patul simplu, fără dotări, nu poate să fie considerat act medical”, a spus Laszlo Lorenzovici, consultant în cadrul companiei Hospital Consulting. Este nevoie de o reformă în sănătate, care să înceapă cu asigurarea nevoii medicale primare a comunităţii, potrivit lui Beatrice Mahler, manager la “Marius Nasta”.

În România sunt 368 de spitale de stat, cu o capacitate de 125.000 de paturi, în care se internau aproape 4,3 milioane de pacienţi în 2019, potrivit insse.ro.

CITEȘTE ȘI: Râmnicu Vâlcea: Femeie infectată cu COVID-19, aflată în izolare la domiciliu, găsită decedată

- Publicitate-spot_img
Maria Stefan
Maria Stefan
Încă la început pe drumul jurnalismului, Maria Ştefan a ales să facă primii paşi alături de echipa Reporter 24. În fiecare zi, ne arată cât de departe va merge pe calea ştirilor curate şi la timp date
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri