AcasăACTUALOTITA LA COPII | Medicul Bogdan Fănuță, specialist ORL, recomandări pentru părinți...

OTITA LA COPII | Medicul Bogdan Fănuță, specialist ORL, recomandări pentru părinți și indicații privind tratamentul

spot_img

Otita este una dintre bolile des întâlnite în perioada copilăriei, mai ales când cei mici ajung în colectivitate. La începutul anului școlar crește numărul acestor cazuri, spune medicul specialist ORL Bogdan Fănuță, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, sfătuindu-i pe părinți să nu se panicheze și să nu le lipsească din casă un antiinflamator sau un analgezic. 

Este important să existe în casa fiecărei familii cu copil o trusă de prim ajutor, spune medicul Bogdan Fănuță, pentru că, de exemplu, în cazul otitelor, durerile apar, de cele mai multe ori, în timpul nopții și sunt violente.

Specialistul ORL explică faptul că otita nu este o afecțiune de sine stătătoare, ci apare în cazul unei infecții acute de căi respiratorii superioare.


„Otita nu apare fără ca un copil să aibă și alte simptome. Se întâmplă, dar sunt cazuri excepționale acelea. În general, otita apare în cazul unei infecții acute de căi respiratorii superioare. Copilul este sau a fost răcit, în urmă cu câteva zile, are nasul înfundat, îi curg ochii.Sunt semne. Niciodată o otită nu apare fără alte semnale. Apare ca urmare a infecției nazale, a migrării germenilor de la nivelul nasului, printr-o comunicare, către urechea medie. Otita nu este o boală de sine stătătoare. La copil avem infecții virale, iar un virus nu se localizează într-un anumit punct”, menționează medicul Bogdan Fănuță.

CITEȘTE ȘI: Sindicate: Alro a redus producţia cu 70%

Cele mai frecvente sunt otitele seroase. Acestea, fie se vindecă de la sine, fie situația se complică și apare durerea.


„Otitele sunt de mai multe feluri, dar cele mai frecvente sunt cele seroase, când pe copil nu îl doare urechea, dar părinții observă că acesta nu prea aude, că dă televizorul mai tare. Nu doare, dar vorbim despre un lichid care se găsește dincolo de timpan. Această problemă fie se rezolvă de la sine, fie poate să evolueze, prin suprainfectare și atunci doare. Astfel de situații apar noaptea, către dimineață, durearea fiind mare”, completează medicul ORL.

În ceea ce privește sarea sau batista caldă aplicate pe ureche, pentru a domoli durerea, Fănuță spune că nu este un sfat bun, chiar dacă vine din partea bunicii, acea femeie care a crescut copii și nepoți mulți.

„Nu apelăm la nimic din ce spune bunica. Nu recomand. Medicul decide că se poate aplica rece, cald. Pe o inflamație nu punem sare caldă. Și nu punem pentru că „va coace”, cum spune, tot bunica. Lucrurile pot degenera. Sunt leacuri în popor…multe. Usturoi, ardei în urechi, cimbru, pentru că există aceste tendințe, sare în gât în amigdalită la copii. Sunt cazuri în care se produc septicemii și nu este indicat. Ideal este să evităm să acționăm astfel până nu vorbim cu medicul”, continuă Fănuță.

Din trusa de prim ajutor a oricărei familii cu copil nu trebuie să lipsească un antiinflamator sau un analgezic.

„Pentru a nu face mai rău, părintele trebuie să aibă în casă trusa de prim ajutor. Apare durearea, monent în care mămica dă copilului antiinflamator sau analgezic. Este primul lucru. Nu fugi cu el în urgențe, pentru că pierzi timp. Și dacă ajungi la medic, intervii cu aceste medicamente să reduci durerea. Mămicile să aibă, obligatoriu, antiinflamator sau analgezic în casă. Apare noaptea durerea și este violentă. Părintele nu trebuie să intre în panică. Poate trata acasă o astfel de afecțiune. Dacă în două, trei zile nu rezolvă, merge la medicul de familie, iar acesta decide ce este de făcut”, mai spune medicul specialist.

Chiar dacă părinții dau vina pe colectivitate, mai ales când copilul ajunge într-o grădiniță sau într-o creșă, acolo fiind cele mai dese cazuri, lucrurile nu trebuie privite doar din acest unghi.

Sălile de clasă vor fi și ele aerisite.

„În fiecare an, după primele două, trei săptămâni de când începe școala, apar cazuri infecții acute de căi respiratorii superioare, mai ales în rândul celor care merg la creșe, la grădiniță. Trebuie să înțelegem că intrarea în colectivitate, da, vine la pcahet cu aceste infecții, dar este și un lucru bun. Treptat, copilul se formează. Nu recomandăm uși deschise concomitent cu ferestrele. Aerisirea clasei este una și faptul că deschidem și ușa clasei, și ferestre, și ușa de la cabinetul domnului directorul și fereastra și mai știu eu ce, este cu totul altceva. Aerisirea face bine, dar nu uși deschise peste tot”, explică Fănuță.

Se poate ajunge și la internare, dar acest lucru este stabilit doar după ce medicul specialist verifică starea pacientului.

„Medicul specalist decide când este caz de internare. În general, otitele trec prin tratamente convenționale. Sunt cazuri când infecția este atât de mare, apare pe timpan și se intervine efectuându-se paracenteză. Poate avea mastoidită, de asemenea. În aceste situații este necesar antibioticul pe cale sistemică, cu flexură și se impune internarea copilului”, mai spune medicul.

În privința antibioticului, nu este indicat să fie administrat din primă fază, întrucât poate fi vorba despre o problemă virală, nu bacteriană, și atunci este contraindicat.

„Nu este indicat să dăm rapid antibiotic. La noi, încă este acea lejeritate în a elibera antibiotic, deși în infecții virale nu dăm antibiotic. În cazul otitei, rinitei, rinosinuzitei…nu este obligatoriu să fie bacteriene. Pot fi virale și atunci este contraindicat să aplici antibiotic din prima. Doar medicul specailist recomandă, în funcție de transparența timpanului, dacă este cazul sau nu să prescrie antibiotic”, conchide medicul Bogdan Fănuță.

 

 

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri