AcasăECONOMIENoi reguli pe piața energiei. Ordonanța va fi aprobată astăzi

Noi reguli pe piața energiei. Ordonanța va fi aprobată astăzi

spot_img

Ordonanța de Urgență a Guvernului care va stabili noile reguli de pe piața energiei, de la prețurile din facturi până la noi suprataxe și reguli de vânzare a gazelor și energiei electrice, ar urma să fie aprobată joi, fără să existe vreun text în dezbatere publică până miercuri seară. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că Ordonanţa privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie va fi aprobată în şedinţa Executivului de joi.

„Mâine (joi n.r.) vom avea o şedinţă de Guvern, (…) care va avea ca punct principal pe agendă aprobarea Ordonanţei de guvern privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie”, a precizat Ciucă, la începutul şedinţei Executivului de miercuri, potrivit Economica.

De reținut că nu s-au vehiculat niciun fel de cifre încă, deși, din informațiile și drafturile care circulă, legislația în domeniu va suferi schimbări semnificative.

Pe baza informațiilor care circulă acum, putem formula un set de modificări care, de principiu, vor fi aduse legislației actuale. Să le luăm pe rând, cu mențiunea că lucrurile se pot schimba oricând și că, la acest moment, lipsesc mare parte din cifre

Prețurile plafonate la gaze și energie electrică pentru casnici de acum nu se vor modifica până în august 2023.După cum se știe, ele sunt de 0,68 lei/kWh pentru cei cu un consum mediu lunar de până la 100 kWh medie a anului precedent și de 0,80 lei pentru cei cu consumuri medii de până la 300 kWh. S-ar putea coborî însă acest prag de consum până la care se poate plăti prețul plafonat, potrivit discuțiilor din spațiul public. Poate spre 275 sau chiar 250 kWh. La gaze, prețul rămâne și el la 0,31 lei/Kwh.

CITEȘTE ȘI: Programul pentru casarea mașinilor uzate va fi lansat în septembrie. Ce rol au primăriile

Se modifică legislația pentru o parte dintre clienții non-casnici. Acum, toți plătesc 1 leu/kWh, mai puțin cei cu un consum mare care au scheme de sprijin dedicate. Vor mai plăti acest preț plafonat la 1 leu, dar pentru doar 85% din consum, restul la prețul de contract, doar IMM-urile, instituțiile publice, și firmele din industria alimentară. Creșele și spitalele vor plăti acest preț plafonat pentru tot consumul de electricitate. Pentru prețul-plafon la gaze, vor rămâne cu prețul plafonat de 0,37 lei/kWh toți noncasnicii cu un consum de maximum 50.000 MWh anul precedent și producătorii de energie termică. Valorile se pot modifica prin decizie a Guvernului. Identificarea clienților care trebuie să plătească tarife reduse va fi făcută de furnizori.

Actualele marje fixe de furnizare, de 73 de lei/MWh pentru energie electrică și 12 lei/MWh pentru gaze, ar putea fi modificate. Nu se cunoaște valoarea încă.

Decontările statului către furnizori se vor face “în limita fondurilor bugetare disponibile”, în forma de draft a OUG consultată de noi.

Actualele prețuri reglementate, de 150, respectiv 250 de lei/MWh cu care producătorii de gaze vând furnizorilor gazele pentru consumul casnicilor, respectiv al producătorilor de energie termică, s-ar putea modifica. Nu știm noile valori, încă. Pentru aceste gaze, producătorii vor plăti redevența la acest preț plafonat și nu datorează impozit suplimentar.

Se va stabili un preț clar de transfer pentru gazele pe care producătorii de gaze care au și centrale electrice pe gaze le folosesc în ele pentru a produce energie eletrică. Principalul vizat este Petrom care are centrala de la Brazi, nu se știe acum care este acel preț.

Producătorii de energie și gaze vor fi obligați să pună la dispoziția transportatorilor și distribuitorilor 80% din necesarul de energie și gaze pentru acoperirea consumului tehnologic al rețelelor de gaze și electricitate și să răspundă cu oferte de vânzare în maximum 5 zile de la solicitarea de cumpărare a cantităților. Tranzacțiile nu se vor face peste un preț de referință, o noutate introdusă și ea în noua Ordonanță.

Se introduce noțiunea unui preț mediu ponderat de achiziție, pe care îl calculează fiecare furnizor și care va fi luat în calcul la decontarea de la stat, dar și la regularizarea ulterioară. Ar putea fi stabilită și o valoare maximă a acestui preț.

Producătorii de energie electrică au dreptul să vândă prin contracte bilaterale negociate direct energia electrică din producția proprie doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienți finali. Ei trebuie să prezinte o strategie de vânzare a energiei pe următorii patru ani.

Toți actorii din piață – producători, traderi, furnizori, vor plăti o contribuție de solidaritate. Exceptați sunt producătorii de energie electrică și termică în cogenerare și cei care pun în funcțiune capcități noi. Nu se știe până acum cum va fi calculată contribuția, fiind încă vehiculate mai multe ipoteze. Pentru producători, ar putea fi toată diferența dintre prețul de vânzare și costul de producție plus o marjă de profit. Sau se va stabili un preț de referință și se va impozita câștigul (nu știm încă procentul) dintre prețul de vânzare sau acest preț de referință. Pentru furnizori sau traderi un procent (încă nu se știe) aplicat la câștigul din fiecare tranzacție, rezultat între prețul de achiziție din trecut și prețul de vânzare de acum. Sau în cazul tranzacțiilor de vânzare spot sau intraday, între prețul orar al pieței și prețul anterior de achiziție.

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri