AcasăACTUALNoi PRECIZĂRI despre concediile medicale pentru carantină. Cât mai decontează statul, dacă...

Noi PRECIZĂRI despre concediile medicale pentru carantină. Cât mai decontează statul, dacă eşti în carantină după ce ai fost în vacanţă într-o zonă roşie

spot_img

Persoanele asigurate care beneficiază de concediu medical pentru carantină trebuie să completeze o declaratie pe popria răspundere pe care trebuie să o depună la angajatori. Angajatorul are obligația să o pastrează și să o prezinte organelor de control, potrivit unui comunicat remis de CAS Olt.

Persoanele asigurate care beneficiază de concediu medical pentru carantină vor declara pe propria răspundere dacă instituirea măsurii carantinei este ca urmare a deplasării în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen.

În cazul în care se instituie măsura carantinei la întoarcerea pe teritoriul României, pentru o persoană care s-a deplasat în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, din perioada cuprinsă în concediul medical pentru carantină se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate numai indemnizația aferentă primelor 5 zile de carantină.

Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii, care nu poate fi realizată de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.

În caz de carantină certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară.

Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecţiuni.

„Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 100% din baza de calcul stabilită potrivit legii şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, persoanele asigurate au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru carantină, fără îndeplinirea condiţiei privind stagiul de asigurare”, se arată în comunicatul CAS.

CITEŞTE ŞI: Medicii fără certificat verde COVID, cu contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile. Proiect al Ministerului Sănătăţii

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri