AcasăLIFENoi descoperiri arheologice, în judeţul Olt: Urme ale aşezărilor preistorice, getice şi...

Noi descoperiri arheologice, în judeţul Olt: Urme ale aşezărilor preistorice, getice şi romane, la Fărcaşele şi Reşca (FOTO)

spot_img

Noi descoperiri arheologice au fost făcute la Hotărani, în comuna Fărcaşele, potrivit arheologilor din cadrul Muzeului Judeţean Olt.

- Publicitate -

Florin Ciulavu, arheolog în cadrul Muzeului, spune că au mai fost descoperite o groapă getică şi o vatră din epoca romană, dar şi materiale preistorice. Şi la situl Romula din satul Reşca al comunei Dobrosloveni au fost făcute descoperiri importante.

„S-a finalizat cercetarea arheologică preventivă la Hotărani, com. Fărcașele, iar descoperirile sunt interesante. Pe lângă cele deja comunicate în trecut, au mai fost cercetate o groapă getică și o vatră databilă în epoca romană, fiind descoperite și materiale arheologice preistorice. Miercuri, 23 martie 2022, au fost demarate cercetările în satul Reșca, com. Dobrosloveni (anticul Romula), iar descoperirile sunt pe măsura așteptărilor”, spune arehologul Ciulavu.


CITEŞTE ŞI: Olt: Mormânt medieval, descoperit la Hotărani (FOTO)

Arheologii Muzeului Județean Olt descoperiseră, anterior, în comuna Fărcaşele, localitatea Hotărani, materiale arheologice din patru epoci şi un mormânt medieval.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului, în cadrul unui șantier de cercetare arheologică preventivă, arheologii au descoperit materiale arheologice din patru epoci: cultura Vădastra, Latène, epoca romană și evul mediu.


O situație interesantă este dată de descoperirea unui mormânt medieval care taie un complex arheologic Latène, iar în groapă au fost descoperite fragmente ceramice aparținând culturii Vădastra.

Cercetarea se desfășoară pe una din străzile localității, în cadrul unui proiect de extindere a rețelei de apă.

În localitatea Hotărani există turnul mănăstirii din localitate, o construcție înaltă de 15,80 metri, ce impresionează prin masivitate și austeritate. A fost construit de Matei Fălcoianu, între 1708-1709, la circa 200 metri vest de Mănăstirea Hotărani. Unii istorici apreciază ca Matei Fălcoianu l-a ridicat peste turnul clopotniță construit de Mitrea vornicul odată cu mănăstirea(1587/1588) sau peste turnul de apărare al curţii vechilor boieri din Hotărani.

CITEŞTE ŞI: DOLJ: Se fac demersuri pentru ca Muzeu Olteniei din Craiova să devină muzeu național

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri